Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Ewelino, wonną (tak ją sklasyfikował jeden z forowiczów) mam przed płotem. Jeśli już umiesz ukorzeniać, zapraszam. Mi ukorzeniło się kilka przypadkiem z odkładów, ale nie wiem jak się mają u nowych właścicieli.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie znakomicie :D Jest malutka, ale z czasem...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Aniu (akl62) jasne, że chcę. ;:138
Nie, żebym umiała ukorzeniać, na razie się uczę na gałązkach wyszarpanych z Szarotki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A nuż widelec się uda? Jakbym tak nabrała wprawy, to może mi się uda ukorzenić nawet gardenię?

Tymczasem miło mi donieść, że powiększył mi się żywy inwentarz. Poznajcie Maję (vel Mimi vel Morelkę):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Decyzja o przygarnięciu koteczki jest częściowo sponsorowana przez Jagodę (JagiS) i uroczych mieszkańców jej zielonych pokoi.
JagiS pisze: skoro marzy Ci się rudy kot - spełnij swoje marzenie :!: Ileż to roboty :uszy.
Nic dodać nic ująć, prawda?

Na razie kicia się oswaja z nowym domem (dlatego też takie słabe zdjęcia, ciężko ją namówić do pozowania :) ) i domowymi kotami. A one z nią.

Dobrej nocy kochani,
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocham koty. Psy też. Pasę się miłością do cudzych, bo niestety czasami nagle oboje wyjeżdżaliśmy. Kto się wtedy zajmie nimi ? A i nie kocham ich aż tak, żeby wspólne rodzinne wyjazdy planować pod kątem tego, gdzie można zabrać psa. Ale gościnnie wszystkie zwierżeta (może poza kretami, ślimakami i komarami) mile widziane.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dzień dobry wszystkim,
Dziś chciałabym się wam pochwalić moją nową rabatą wrzosową:

Obrazek

Obrazek

Bardzo jestem z niej dumna. Zamierzam dosadzić tam jeszcze dwa najnowsze nabytki:

Obrazek

i uzupełnić korę. Mam nadzieję, że wrzosom będzie tam dobrze. Na ostatnim zdjęciu widać jeszcze kilka świeżo posadzonych rojników - dar od Ani -akl62, dostałam je razem z odkładem kaliny wonnej. Aniu, jeszcze raz "nie dziękuję" ;:196

Z nowości w ogrodzie jest jeszcze rabata z żurawkami, kupionymi od Tereski -Jatry:

Obrazek

Na razie nie wygląda ciekawie, ale już w przyszłym roku... Początkowo planowałam posadzić razem z żurawkami hosty, ale chyba nie chcę robić żurawkom konkurencji, rabata nie jest przesadnie duża. Zastanawiam się jeszcze czym wypełnić przestrzenie między żurawkami, myślałam o floksach szydlastych, jak sądzicie, to dobry pomysł?

Nie zważając na schyłek lata, na mojej drugiej pergoli, pięknie rozrasta się róża Mme Alfred Carriere:

Obrazek

i pięknie kwitnie:

Obrazek

i pachnie też pięknie :D Pomyśleć, że tak niedawno się o nią martwiłam.

Dzielne pelargonie:

Obrazek

Jedna z ładniejszych w tym roku dalii, poza nią niewiele mam do pokazania w tym temacie:

Obrazek

I takie tam, pomarańczowo -różowe:

Obrazek

i jeszcze kwitnący kaktusik:

Obrazek

Miłego dnia! ;:3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaktus ładnie kwitnie, ale doniczka piękie spatynowana.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Bo to jest Aniu, całkiem wiekowa doniczka ;:108
Kupiła ją jeszcze moja mama, będąc młodą mężatką. Mam takie dwie i bardzo ich pilnuję. Ot, sentymenty :D
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Floks szydlasty, fajny pomysł, bo po przekwitnięciu to kobierzec i nie konkurowałby z żurawkami. Dzwonki, które kwitną pod koniec czerwca, też ładnie się ścielą.

A co do mieszania host z żurawkami, to na własnym poletku sprawdziłam, że bardzo trzeba uważać z rozmiarami. Bo na początku nie zdawałam sobie sprawy, że hosty maja tak różną wielkość. Dość często zaglądam do ogrodu Igi23. Zauważyłam, że mimo iż ma hostowo-żurawkowe rabaty, ma też rabaty wyspecjalizowane, jak ostatnio zrobione hostowisko pod brzozą. Choć pewnie pięknie wyglądałyby hosty przy pniu, a żurawki na brzegu.
A co myślisz o bergeniach ? Maja ładne liście. Trzeba tylko pilnować wycinania starych.

Ale się wymądrzam... :oops: Jakbym się znała. ;:131 ;:131
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cześć :wit Ale masz pięknego kaktusika. Śliczniusio kwitnie. Rabatka nowa bardzo ładna. Żywy inwentarz fajniutki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Witaj wpadłam do ciebie przez przypadek szukając inspiracji na własną działkę swoja drogą ładne wrzosowisko udana rabata pozdrawiam. :wit
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiadam na wątku, bo dziś nie mogę wysyłać pw ( :( ). Jarzębina aktualna.
Janusz20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2013, o 18:34

Post »

Zastanawiam się nad kupnem magnoli Yellow Bird.
Czy kwitnie maj-czerwiec czy wiosną, bo w opisach roślin w sklepach podają różnie.
Czy powtarza kwitnienie.
Chcę ją prowadzić jako drzewko.
Proszę o pomoc.
Jestem nowy i ogrodem zajmuję się dopiero pierwszy rok.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam jesiennie,

a jak jesień to chryzantemy... które bardzo, bardzo lubię

Purple
Obrazek

Gold albo Hellena
Obrazek

Jasmina
Obrazek

Czechowsky
Obrazek

Skandynawska
Obrazek

White Green
Obrazek

Zaniedbałam, niestety, przycinania ich we właściwym czasie, i nieco drapakowate są. Stąd nauka na przyszły sezon... :oops:

Kwitną jeszcze ostatnie róże, między innymi moja ulubiona Mme Alfred Carriere:

Obrazek

Nostalgia chyba nie zauważyła, że to koniec października...

Obrazek

i ta ostróżka, jak widać, też nie:

Obrazek

a niedawno odwiedził mnie taki oto gość:

Obrazek

Mam nadzieję, że jeszcze się pojawi u mnie. Ciekawe czy ma rodzinę? I gdzie mieszka? I czy koty mu/jej nie przeszkadzają?

Aniu jarzębinka od Ciebie posadzona, ;:180 pięknie się wkomponowała w południową rabatę. Dzisiaj będzie miała test wytrzymałości, bo wieje, aż głowy urywa. A ona, niestety, posadzona na linii wiatru.

Janusz witam serdecznie. Magnolia Yellow Bird jest z tych późniejszych, zdecydowanie, u mnie zaczynała kwitnąć w połowie maja. Polecam, jest naprawdę śliczna.

colli28 dziękuję i zapraszam.

Miłej niedzieli wszystkim :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I mnie z przycinaniem chryzantem nie w każdym przypadku się udało, ale w przyszłym roku będzie lepiej :D A salamandry Ci zwyczajnie zazdroszczę :oops:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

:wit Też postanowiłam zaprosić chryzki do siebie :) Wyczytałam na forum, że warto je wiosną uszczykiwać, wiosną, o ile przetrwają, będę próbować. Nostalgia faktycznie nie dość, że pięknie kwitnie, to jeszcze listki ma zdrowe jak w środku lata ;:138 Salamandra ma wyjątkowo dużo żółtego - tak zażółconej u siebie nigdy nie miałam. Na wieczorne spacery z psem obowiązkowo bierzemy latarki, by ich nie rozdeptać na drodze dojazdowej. Niestety ostatnio mimo latarki i wpatrywania się pod nogi, nie zauważyłam maleńkiej, M. zdążył tylko krzyknąć "stóóój!", ale było za późno :oops: Na szczęście była tak malutka, że na kamykach w ogóle nie ucierpiała. Postaliśmy chwilę przy niej, żwawo poszła gdzieś w swoją stronę ;:65
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”