Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Jeszcze nie próbowałam, dopiero dojrzewa.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
To ja pokażę swojego P20 w namiocie. Aga, tak patrzę na tego Twojego P20
i faktycznie dziwnie czerwony jest, a raczej malinowy. Ja mam jeden krzak w namiocie i jeden ma sąsiadka ode mnie.
Poszłam teraz do niej i trzepnęłam foty
. U siebie też. I tak patrzę ile masz owoców w gronie, bo ja mam grona bardzo długie i sporo owoców na nich. Też takie długie macie?
Ale faktem jest, ze wybarwiają się zależnie od tego, jak im światło świeci
. U niej jest gąszcz
i walnęłam fotę takiemu, co to słońce do niego nie dochodzi. Też są inne. Żółtawe
( 3 zdjęcie ) . Te odsłonięte są takie, jak u mnie. Niektóre owoce mają czubek, inne nie.

Poszłam teraz do niej i trzepnęłam foty

Ale faktem jest, ze wybarwiają się zależnie od tego, jak im światło świeci

- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Jednak Aga widzę po Twoich fotach, że jest taki sam. Fiolecik jak się patrzy, a reszta, to już słoneczka zasługa
. Jest ok, według mnie
.

- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje również na słońcu,ale fioletu dużo więcej.
i od początku nie były zielonkawe jak u Agulki.

Aga, czy dobrze widzę, że masz dwa krzaki przy jednym paliku?
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie tak rosną na pełnym słoneczku od rana do wieczora

- Pozdrawiam Jurek
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu 
Monika, chyba Pierce's Pride miałaś ode mnie
Nasiona kupowałam w Austrii. Jeszcze go chyba nie było w tym roku na Akcji, ale warto, żeby się pojawił, bo masz rację, jest rewelacyjny, po prostu PRZEPYSZNY
A miałaś Coffee Stripes lub Purple Smudge?

Monika, chyba Pierce's Pride miałaś ode mnie

Pozdrawiam, Dorota
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Indigo Blue u mnie również czerwone 

Też to pisałam Adze... że to nieustalona odmiana i że może coś tam z niej wyniknąć. Okaże się. Aga, zbieraj nasiona, trzeba to sprawdzić.cantati pisze:Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu![]()
Pytałam się Agi, czy ma 2 krzaczki przy jednym paliku, bo wydaje mi się, że tak. Przy jednym krzaku są owoce fioletowe, typowe, jak P20. A drugi może być inny. Może mnie wzrok zawodzi

Dorotko no to musowo od Ciebie nasiona
Wszytko mam opisane poza tą odmianą, gdzieś pewnie w szpargałach mam, ale diabeł ogonem nakrył, a w mailu niet bo sprawdzałam. Suuuper pomidor, dzięki.
'Coffee Stripes' i 'Purple Smudge' nie miałam, 'Lila Sari' nie wzeszło, a 'Blue Fruit' beleco smakowe u mnie, już mi sadzonka fatalnie rosła, chyba miałam pecha.

Wszytko mam opisane poza tą odmianą, gdzieś pewnie w szpargałach mam, ale diabeł ogonem nakrył, a w mailu niet bo sprawdzałam. Suuuper pomidor, dzięki.
'Coffee Stripes' i 'Purple Smudge' nie miałam, 'Lila Sari' nie wzeszło, a 'Blue Fruit' beleco smakowe u mnie, już mi sadzonka fatalnie rosła, chyba miałam pecha.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Nie miałam zamiaru pozyskiwać nasion z "mojego" P-20 (IndigoBlue) ale jeśli są chętni a "mój" jest mocno indigo to mogę troszkę pozyskać 

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

To moje, wszystkie jednakowe:)

Kalman

San Marzano

37 F8

Sława Nadrenii

Fiutek

Dyno xAnna Rusian

Dyno x Anna Rusian wersja podłużna:)

La Karotina

Lima
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Dziewczyny - macie rację, Wasze są aż czarne.... Moje w pełni dojrzałe mają kolor bardzo mocnej czerwieni. Ale są smaczne - wczoraj podłubałam sobie nasionka zaznaczając że to ala P-20 - czerwony z lekką smugą ciemnego przy szypułce...
Muszę w takim razie upolować na akcji typowy P-20 - i w przyszłym roku powtórka z rozrywki ;)) Zbierajcie nasionka ze swoich! ;)))
Ciekawa jestem który będzie lepszy...
Cantati - pamiętam właśnie Twoje info o tym wycieku nieustalonej odmiany jak już w sezonie pokazywałam krzaczki - jeden prawie czarne liście a drugi kompletnie zielony i tyle. No i wyszła różnica
Ps. Będziesz dawała Indygo Rose na akcję?
Bo ja się baaardzo piszę ;)))
Kasencja - dobrze widzisz - są dwa krzaczki przy paliku. Ale: jeden (ten co był w sezonie taki czarno-granatowo liściasty) urósł do poziomu kolan... i zawiązał jedno grono nie pomidorów a koralików... są dużo mniejsze od pozostałych, a krzak ma w nosie dalszy rozwój... taka bidulka po prostu i tyle...
Muszę w takim razie upolować na akcji typowy P-20 - i w przyszłym roku powtórka z rozrywki ;)) Zbierajcie nasionka ze swoich! ;)))
Ciekawa jestem który będzie lepszy...

Cantati - pamiętam właśnie Twoje info o tym wycieku nieustalonej odmiany jak już w sezonie pokazywałam krzaczki - jeden prawie czarne liście a drugi kompletnie zielony i tyle. No i wyszła różnica

Kasencja - dobrze widzisz - są dwa krzaczki przy paliku. Ale: jeden (ten co był w sezonie taki czarno-granatowo liściasty) urósł do poziomu kolan... i zawiązał jedno grono nie pomidorów a koralików... są dużo mniejsze od pozostałych, a krzak ma w nosie dalszy rozwój... taka bidulka po prostu i tyle...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga