Nutkowy ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 3

Post »

Małgosiu :oops: już miesiąc temu miałam coś posłać i nic mi nie wyszło z tego, przepraszam. Już raz nawet miałam ukopane rośliny. Postaram się to nadrobić po niedzieli.
Pięknie u Ciebie i jak miło na całokształty popatrzeć, u mnie ogród to jedna wielka rabata "wstydu"
A teraz dodatkowo poproszę CIę o pomoc z doborem roślin na jedno miejsce
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, mój modrzew od jakichś 2 lat choruje. W tym roku jednak już na prawdę z nim kiepsko. Boję się ze to już ostatni jego rok. No cóż, zobaczymy. Hortusie kwitną z całych sił. Są cudne, uwielbiam je ;:167
No a Nucia...to jasne że to mój najcenniejszy okaz ogrodowy ;:306
Basiu, dziękuje :) Przekażę Nutce komplementy :)
Iwonko, ciesze się że moje chaszcze Ci się podobają, no i ogrzyca moja kochana :) Z hortusiami chyba wszystkie trawki dobrze by wyglądały :D
Jolek, poszerzyć już się nie da. Pisałam już o powodach :wink: No ale jakaś nieduża trawka z przodu, z pewnością się zmieści :D Pomyślimy na wiosnę o tym :tan
Marzenko, nic się nie martw tą przesyłką. ;:168 Kwiatki nie zając :lol: Ja w poniedziałek tez przyszykuje paczuszkę do Ciebie, muszę tylko przypomnieć sobie co miałam Ci wysłać, bo nie pamiętam ;:306 Takie zdjęcia ogólne faktycznie fajnie się ogląda. A Ty nie przesadzaj... żadna "rabata wstydu" u Ciebie, na wiosnę sama zobaczysz jak wszystko ruszy z kopyta :)

Dzisiaj po wyprawie do G na targowisko, wróciłam z 15 sztukami wrzosów i miniaturowa wersją 'Vanilla Fraise" czyli "Sundae Fraise - Rensun". Mam jeszcze do dokupienia 2 żurawki. Ze wszystkiego powstaną nowe nasadzenia tarasowe :)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne zakupy poczyniłaś Małgosiu. Masz rację, rośliny nie zające, ale głupio mi , bo obiecałam dawno temu. Jednak przktycznie do niedzieli gorąco u nas było. Oj dzieje się u Ciebie, dzieje ;:65 . Mnie dzień zaszybko sie kończy, no i mój pomocnik ostanio ie ma chęci do pracy w ogrodzie
Zajrzysz i pomożesz co posadzić?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gośka, fajnie Cię było spotkać na targu!
Po ile były te wrzosy? Ja jutro jestem umówiona na swoje w miejscu z bylinami, wiesz którym. Jak tam jest fajnie!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, spokojnie. Zdążymy ze wszystkim :) Ty to dopiero w tym roku szalejesz. Tyle co już posadziłaś w swoim siedlisku, to ja przez cały rok nie zdążyłam :D Oczywiście, że wpadnę do Twojego wątku. Zaraz zapoznam się z planami :)
Aguś, nie wiem czy zauważyłaś moje dziwienie, kiedy odwracając się zauważyłam Ciebie nachylającą się nad roślinkami ;:306 Wrzosy były po 3,50zł. Mieli całkiem spory wybór.
To było do przewidzenia, że jeśli będziemy na targu jednego dnia, musimy się spotkać...w końcu krzaczory zawsze w tym samym miejscu sprzedają ;:224 :;230
Jak będziesz jutro jechać w owo miejsce, to daj znać :) Może upoluje u nich jeszcze jakieś żurawki :lol: Jak ostatnio byłam to mieli całkiem ładne po 15 zł, może coś jeszcze zostało :)

Hortusia poszła do donicy na taras :)
Obrazek
Obrazek

Wrzosy (chyba dosadzę więcej, bo tak jakoś ... ;:224 )
Obrazek
Te czekają na rozsadzenie po donicach, muszę jednak jeszcze co nieco dokupić...
Obrazek

A to rosnąca katalpa :D Będzie w tym roku zimować w foliaku, a na wiosnę zajmie miejsce w ogródku :)
Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Piękne zmiany w nasadzeniach donicowych :)
Wrzosy w takiej masie (przed rozsadzeniem) wyglądają bosko!
Hortensja super.
Jak się ze wszystkim wyrobię, to jutro po Ciebie zajadę.
Buziak!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aga, już tak samo jak i Ty nie mogłam patrzeć na te sterczące badyle. ;:173 Musiałam coś zmienić, bo.... no musiałam już.. :D
Zastanawiam się właśnie, czy w kwadratowych donicach nie posadzić wrzosów właśnie w "takiej masie" :) Zobaczymy jutro w ogrodniczym, czy dam rade taką "masę" kupić :wink:
Hortusia od razu wpadła mi w oko. Całkiem pokaźny krzaczek, zdrowiutki, z pięknymi pączuszkami. No grzech było nie kupić. Myślę nad obsadzeniem wiosną, pozostałych dwóch kwadratowych donic, takimi samymi hortensjami. Będziemy myśleć przez zimę, a właściwie po zimie...gdy zobaczymy jak przezimuje.
Jak by co...to do jutra :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wy Tu gadu gadu, miłe koleżanki, a ja czekam na solidną porcję pomocy :wit .
Małgosiu a nie myślałaś tych wrzosów do ziemi posadzić i stworzyć wrzosowisko, czy jednak nie widzisz go u siebie? Ja odpuszczam wrzosom w tym roku, bo nie wydołam czasowo, ale za rok kcę zrobić wrzosowisko :!: , czy mi sie uda :?: , ale plan mam. Tak samo jak kupić odmianowe jezówki dla towarzystwa róż.
Fajnie macie, takie zakupy na targu i w ogóle, ja do fabryki i na dodatek przenosimy się w inne miejsce i będę mieć dwa razy dalej , czyli paliwo razy dwa ;:145 .
Już nie wypłakuję się. Potyrałam w ogrodzie i mi lżej na dupie
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

Matko jak ja uwielbiam wrzosy i lawendę ;:173
Ładnie będą u Was wyglądać jak się rozrosną.

PS. ja wsadziłabym ich więcej w donicę ;:215
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, wrzosy 'po sezonie' pójdą na rabaty przy podjeździe. One będą miały taki "leśny charakter". Jest tam hortensja, trawy, już parę wrzosów rośnie, jest też paprotka... z czasem chce zrobić na nich p kilka takich wrzosowych plam :) Wrzosowisko, takie z prawdziwego zdarzenia marzy mi się...może kiedyś... ;:224
Już u Ciebie byłam...swoje napisałam, ale coś mi się wydaje że pomysł Ci się nie spodoba :wink:

Basiu, wiem wiem...mi też tak jakoś nie widzi się ta "rzadzizna" ;:306 Tak się przypatrzyłam i stwierdziłam, że zrobię w kwadratowych donicach taki wrzosowy, kolorowy busz :) Zobaczymy jutro, jak mi to wyjdzie :)
Lawendę też uwielbiam. Mam już jej sporo wzdłuż ścieżki do domu. Niestety w tym roku mocno ucierpiała i nie wygląda fotogenicznie :roll: Najpierw deszcze...i listki od dołu sczerniały. Potem upały...i listki zeschły się i pożółkły (za mało podlewałam) :roll: No trudno, pocieszam się że na wiosną znów będą ładne :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witaj Małgosiu :wit
Sezonowe zmiany w donicach bardzo pozytywne! Wrzosy prezentują się pięknie, zwłaszcza w takiej oprawie ;:333 Gdyby nie hortensje, które wciąż tak bujnie kwitną byłoby nieco smutno, prawda? Czuć, ze dzień coraz krótszy, ale póki pogoda dopisuje nie ma co popadać w przedwczesny, jesienny marazm ;-) Jeszcze przed nami sadzenienie cebulowych :heja
Miłego dnia!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Kasiu, dziękuję :) ;:168 To właśnie ta piękna pogoda, plus ogrodowy prezent, natchnęły mnie w końcu do pracy :D
Donice musiałam w końcu obsadzić czymś innym niż połamane i po podwieszane na sznurkach krzaki pomidorów ;:306 Właśnie z powodu tych "pięknych" widoków na tarasie, do tej pory nie było żadnych zdjęć donic ;:224
Hortensje na pewno cudnie ożywiają ogród, podczas gdy byliny już przekwitły prawie. Na 200% w przyszłym roku przybędzie w moim ogródku nie jedna jeszcze ich odmiana :heja
Co do cebulowych, to ja nic nie sadze w tym roku... jedynie tulipki od Magdy lulki :)

A to dzisiejsze zakupy tarasowe :tan
Oczywiście kontrolerka jakości musiała wszystko dokładnie obejrzeć i obwąchać :;230
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Duże wrzosy zagęściły kwadratowe donice :D
Obrazek
Żurawki i małe wrzosy utworzyły taką "minimalistyczną" kompozycję ;:306
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Świetnie obsadzone donice! Jak ja lubię wrzosy ;:224 ale w tym roku muszę sobie odpuścić jesienne donicowe kompozycje. Wyjeżdżamy na urlop koniec września/początek października i będzie problem z podlewaniem. Szkoda, ale przynajmniej na forum mogę podziwiać.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---

Post »

Bardzo ładne kompozycje, Gosiu. Cieszę się, że dziś wszystko kupiłaś ;:173
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Dzięki Iwonko, za poparcie dla moich "minimalistycznych wizji" :lol: W dużych donicach miały być jeszcze trawy, ale jak usłyszałam cenę, to przeżegnałam się lewą nogą i zrezygnowałam ;:306 Może jeszcze coś upoluje, to najwyżej się dosadzi :lol:
Ty już w tym roku masz prawo sobie odpuścić nasadzenia donicowe :) Należy Ci się solidny odpoczynek na urlopie, a tak byś się zamartwiała, że coś tam ci podsycha :wink: Może na przyszły rok pomyślisz o takim nawadnianiu do donic, jak ma Magda lulka :)
Aguś, dziękuje :) Też się bardzo ciesze, bo w końcu mogę siedzieć na tarasie z otwartymi oczyma i nie wkurzać się tym co widzę :lol: :wink: Szkoda że wspólna wyprawa do szkółki nie wypaliła, no ale cóż... może następnym razem :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”