Storczykowiec chiński(Bauhinia variegata)
- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowiec chiński
Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę,czy ewentualnie jest sens,żeby teraz jeszcze wysiać storczykowce? Kiedy dzień idzie krótszy? Bo cieplno-wilgotnościowe warunki jestem w stanie zapewnić ...
Pozdrawiam-Ewa
- kubasia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest jeszcze dość wcześnie..Storczykowiec wschodzi w miarę szybko..jeśli są dobre nasiona..tylko posiej płytko..ok 2 cm najwięcej.
A doświetlania nie potrzebuje..z tego ja zauważyłam..Ale decyzja należy do Ciebie..dodam tylko,że ja będę jeszcze teraz wysiewać rózne inne różności egzotyczne..ale to ja..i nie koniecznie należy brać ze mnie przykład...
Kasiu..fajne..nie widziałam aby jakiś sam się rozwidlił w tak młodym stadium..powinnaś się cieszyć..

A doświetlania nie potrzebuje..z tego ja zauważyłam..Ale decyzja należy do Ciebie..dodam tylko,że ja będę jeszcze teraz wysiewać rózne inne różności egzotyczne..ale to ja..i nie koniecznie należy brać ze mnie przykład...

Kasiu..fajne..nie widziałam aby jakiś sam się rozwidlił w tak młodym stadium..powinnaś się cieszyć..

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- labka1
Ładny...nie powiem..ale ja ciełam więcej..bo nie chcę drzewa wielkiego...
Ale Twój ładnie rosnie..i listki ma jeszcze na dole..to niech rośnie..ciachniesz go wiosną..teraz juz może nie..
Ale Twój ładnie rosnie..i listki ma jeszcze na dole..to niech rośnie..ciachniesz go wiosną..teraz juz może nie..

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Mówisz? To poczekam...mi tam wsio jedno,gałązkę od dołu ma zdrewniałą lekko ale anemiczna strasznie, pocieszające ze ten typ tak ma 

- labka1
Noo tak ma..
Lepiej nie nadwyrężać go..ja zauważyłam,że on potrafi młode listki jeszcze w grudniu wypuszczać..potem zastyga..a jak wszystko inne zaczyna żyć..to ten marnieje...i odżywa późną wiosną....Dlatego lubi pierwsze słonko...potem to letnie mu nie służy..to moje obserwacje..ale jak mówię, każdy może mieć inne..
Lepiej nie nadwyrężać go..ja zauważyłam,że on potrafi młode listki jeszcze w grudniu wypuszczać..potem zastyga..a jak wszystko inne zaczyna żyć..to ten marnieje...i odżywa późną wiosną....Dlatego lubi pierwsze słonko...potem to letnie mu nie służy..to moje obserwacje..ale jak mówię, każdy może mieć inne..

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Próbowałyście ukorzeniać te odcięte pędy?
Udało się komuś?
Może ja ciachnę jeszcze teraz swojego
Udało się komuś?
Może ja ciachnę jeszcze teraz swojego

- labka1
Nie da się..co by z nimi nie robić..więdną prawie natychmiast..
, może to za młode jest??? 

- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Mój Storczykowiec obchodzi właśnie roczek

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- labka1
Gratuluję..
Mojego prawie 3 latka..niestety pierwszy raz napadł przędziorek..który pierwszy raz szaleje u mnie w stopniu zatrważającym, obawiam się,że nie roślina nie przeżyje..a nawet jeśli..to będzie nieładna, bo rośnie tylko do przodu...nie zauważyłam dotąd aby wypuszczał listki nowe w niższych partiach..
No cóż..Zaczęłam to małe szaleństwo Stoczykowcowe.....a koniec końców sama zostanę bez "gwiazdy" tego watku..

Mojego prawie 3 latka..niestety pierwszy raz napadł przędziorek..który pierwszy raz szaleje u mnie w stopniu zatrważającym, obawiam się,że nie roślina nie przeżyje..a nawet jeśli..to będzie nieładna, bo rośnie tylko do przodu...nie zauważyłam dotąd aby wypuszczał listki nowe w niższych partiach..

No cóż..Zaczęłam to małe szaleństwo Stoczykowcowe.....a koniec końców sama zostanę bez "gwiazdy" tego watku..

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
No właśnie.
Zauważyłam, że mojego też dobija przędziorek.
Myślałam, że mam dużo przywiezionych nasion, ale myliłam się. Mam judaszowca a nie storczykowca.
Zauważyłam, że mojego też dobija przędziorek.
Myślałam, że mam dużo przywiezionych nasion, ale myliłam się. Mam judaszowca a nie storczykowca.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Dziewczyny dołączam do Was
I u mnie przędziorek załatwia mi storczykowce...
Nie mam pojęcia czy odbiją,stoją biedne patyki bezlistne ,zraszam i to koniec mojej akcji ratunkowej
Tak mi żal...
Kasiu czy nasiona storczykowca trudno wschodzą,
juz myslę nad ich zakupem

I u mnie przędziorek załatwia mi storczykowce...

Nie mam pojęcia czy odbiją,stoją biedne patyki bezlistne ,zraszam i to koniec mojej akcji ratunkowej
Tak mi żal...

Kasiu czy nasiona storczykowca trudno wschodzą,
juz myslę nad ich zakupem