Co to za roślinka?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
morphine90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2013, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roślinka?

Post »

Dostałam ją na nowe mieszkanie i
1.nie wiem jak się nią opiekować
2. muszę sprawdzić czy nie jest szkodliwa dla kota.
Czy ktoś z was ją rozpoznaje? Bardzo proszę o odpowiedź.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za roślinka?

Post »

To jest odmiana, popularnej zielistki, a dokładnie "Chlorophytum orchidastrum". Co do pielęgnacji, to podobnie jak tradycyjna zielistka, podlewanie umiarkowane, czyli unikać zalegania wody, jak i przesuszenia gleby. Ta odmiana potrzebuje jasnego stanowiska, może być słoneczne, wtedy będzie się ładnie wybarwiać, jak będzie miało za ciemno, będzie się wyciągać i wolniej rosnąć, a barwy nie będą tak intensywne. Jeśli chodzi o wpływ na zwierzęta, to jest trująca.
pozdrawiam :wit
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja(ta sama) ostrego słońca nie lubi, stoi w cieniu i się wybarwia prawidłowo i nie wyciąga.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem z własnego doświadczenia, mam taką już od kilku lat, jak miała zbyt ciemno, to w zasadzie nie rosła, a liście wypuszczała węższe, jak przestawiłem w jaśniejsze miejsce, od razu wystartowała i liści ma normalne. Podobnie z wybarwieniem, jak dostała troszkę słońca, kolor z jasno pomarańczowego zrobił się mocniejszy. Trochę słońca, to nie południowa strona, u mnie stoi sobie na wschodnim parapecie i liści nie ma popalonych. Jak się ją regularnie spryskuje, względem doniczkę ustawi się na wilgotnych kamyczkach, to nie powinno palić. Można też ustawić w pobliżu nieco większej rośliny, żeby dawało nieco cienia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, tyle,że jasne i ' słoneczne stanowisko" nie każdy zinterpretuje prawidłowo. Jak wystawi na słoneczne to spali roślinę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nie każde 'słoneczne' popali Tobie roślinę, wszystko zależy od stanowiska wschodnie, południowe, czy zachodnie - słońce inaczej operuje, a co za tym inaczej oddziałuje na takich stanowiskach. Jak na wschodnim dostanie słońca powiedzmy 2-3 h dziennie, to przecież nic się nie stanie, a więc tutaj można też użyć sformułowania "słoneczne". Poza tym mi się wydaje, że większość użytkowników, jest raczej domyślna i określenie jasne do słonecznego jest dla nich zrozumiałe. Co innego, jak byśmy użyli sformułowania 'pełne słońce', wtedy wiadomo, że roślina potrzebuje jak najwięcej światła słonecznego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MalgosiaRak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2013, o 17:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zielistka ładnie rośnie na oknie gdzie słońce jest tylko rano.
Chyba każdy ma inne doświadczenia, ja jestem zadowolona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”