Naturalna lodówka na działce?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 maja 2013, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Naturalna lodówka na działce?
Witam,
przypomniało mi się ostatnio, coś co widziałem kiedyś kiedyś w ogrodzie babci. Otóż była to głęboka (może nie aż tak, ale wtedy jako dziecku takie maiłem wrażenie) dziura w ziemi, otoczona jakimś sianem czy czymś, w środku trochę lodu. Całe to służyło jako naturalna lodówka. Aktualnie babcia nie pamięta większości szczegółów całej konstrukcji, ale pamięta, że wystarczyło raz w miesiącu dosypać lodu by móc tam spokojnie chłodzić napoje i żywność.
Ktoś z Forumowiczów posiada może coś takiego na swojej działce, a może wie jak takie coś skonstruować?
przypomniało mi się ostatnio, coś co widziałem kiedyś kiedyś w ogrodzie babci. Otóż była to głęboka (może nie aż tak, ale wtedy jako dziecku takie maiłem wrażenie) dziura w ziemi, otoczona jakimś sianem czy czymś, w środku trochę lodu. Całe to służyło jako naturalna lodówka. Aktualnie babcia nie pamięta większości szczegółów całej konstrukcji, ale pamięta, że wystarczyło raz w miesiącu dosypać lodu by móc tam spokojnie chłodzić napoje i żywność.
Ktoś z Forumowiczów posiada może coś takiego na swojej działce, a może wie jak takie coś skonstruować?
Poznam Regulamin Forum
Re: Naturalna lodówka na działce?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to studnie...to znaczy głęboki dołek ale żeby się nie dokopać do mody:D
Początkujący
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sie 2013, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naturalna lodówka wygląda tak; Dołek wykopany w ziemi do głębokości ok. 1m. Należy darń o wymiarach dołka odłożyć na bok podczas kopania. W sypkim gruncie można wzmocnić boki wiklinową przeplatanką. Na dno układa się kratkę z deseczek. Następnie zbijamy wieko z desek, a na nie kładziemy wcześniej zdjętą darń. Do środka dobrze dać trochę wilgotnej trawy ewentualnie wlać troszkę wody, która parując będzie dodatkowo chłodziła produkty. Całość szczelnie zamykamy i tak jak Twoja babcia można na wierzch położyć siano albo słomę, a do środka bryły lodu. Dawnymi czasy budowano tzw. lodownie, pomieszczenia do przechowywania lodu przez niemal cały rok. Służę pomocą jak coś 

-
- Kontakt:
Dziękuję za opis. Korzystasz może z czegoś takiego?
Zastanawia mnie to czy jak wleje się tam wodę czy te deseczki nie będą gniły?? i Czy dołek na 1 metr nie jest zbyt płytki, bo wydawało mi się, że u babci był ciut głębszy:D
Zastanawia mnie to czy jak wleje się tam wodę czy te deseczki nie będą gniły?? i Czy dołek na 1 metr nie jest zbyt płytki, bo wydawało mi się, że u babci był ciut głębszy:D
Poznam Regulamin Forum
Deski można obkleić folią albo wysmarować smarem...Najlepsza będzie chyba sosna:D
Początkujący
-
- Kontakt:
Na wiosnę spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie.
A czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania u siebie?
A czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania u siebie?
Poznam Regulamin Forum
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sie 2013, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Korzystamy z czegoś takiego na wyjazdach grupy rekonstrukcji historycznej i sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli u Twojej babci było głębiej to mogła to być prawdziwa lodownia, coś w stylu jak w linku poniżej.
http://www.google.pl/imgres?q=lodownia& ... =181&ty=84
-- 29 sie 2013, o 14:25 --
I jeszcze artykuł
http://ciekawostkihistoryczne.pl/2012/1 ... m-lodowek/
http://www.google.pl/imgres?q=lodownia& ... =181&ty=84
-- 29 sie 2013, o 14:25 --
I jeszcze artykuł