Najlepszy środek do zwalczania larw ziemiórek
Najlepszy środek do zwalczania larw ziemiórek
Moje rośliny padły ofiarą ziemiórek. Wiem to, bo widziałem dorosłe osobniki, latające muszki. Wystawiłem żółty pojemnik z wodą z odrobiną płynu do mycia naczyć i działa, topią się. Niestety w ziemi są pewnie larwy
Jak mogę je zwalczyć? Jaki środek jest najlepszy? Czytałem na forum o Basudinie, ale podobno został wycofany i zamiast niego jest Diazol. Jedni piszą, że jest skuteczny inni, że nie. Słyszałem też o Nomolcie. Nie wiem, co wybrać, bo chciałbym jak najszybciej pozbyć się larw, które są, mam nadzieję, jeszcze we wczesnym stadium rozwoju (muszek mam mało, w ciągu 2 dni złapało się tylko 8 ).

Tak, powtórzyć
Ja dawniej walczyłam z ziemiórkami Diazolem - skutecznie - ale na 3 miesiące (marginalnie, strasznie śmierdzący środek).
Nie wiem, jaki jest cykl rozwojowy tego szkaradztwa, ale znowu coś przyuważyłam... Moja kolekcja się mocno rozrosła, więc tym razem uderzyłam Nomoltem, żóltymi lepami oraz rozstawionymi żółtymi pojemnikami z wodą i odrobiną płynu (+ cukier rozpuszczony w wodzie) i na razie wszystko jest ok, ale i tak powtórzę podlanie Nomoltem za jakieś kilka dni. Muszę się tego pozbyć przed zimą, bo mam głównie kaktusy i inne sukulenty.
Pozdrawiam wszystkich walecznych

Ja dawniej walczyłam z ziemiórkami Diazolem - skutecznie - ale na 3 miesiące (marginalnie, strasznie śmierdzący środek).
Nie wiem, jaki jest cykl rozwojowy tego szkaradztwa, ale znowu coś przyuważyłam... Moja kolekcja się mocno rozrosła, więc tym razem uderzyłam Nomoltem, żóltymi lepami oraz rozstawionymi żółtymi pojemnikami z wodą i odrobiną płynu (+ cukier rozpuszczony w wodzie) i na razie wszystko jest ok, ale i tak powtórzę podlanie Nomoltem za jakieś kilka dni. Muszę się tego pozbyć przed zimą, bo mam głównie kaktusy i inne sukulenty.
Pozdrawiam wszystkich walecznych
Diazol (500ew) często stosuję (walka m.in. z połyśnicą marchwianką, śmietkami i gąsiennicami) i potwierdzam - jest dość aromatyczny
. Ale nie krytykujcie "go" tak bardzo, bo chyba na większość szkaradztwa jest skuteczny. Na ziemiórkach jeszcze go nie testowałem, ale skoro już go mam, to niedługo to uczynię... też mam z nimi problem. Potem ewentualnie Nomolt. Na razie dorosłe ziemiórki wybitnie polubiły moją lampę owadobójczą, ale nie zawsze coś tam zostanie, nie wspominając już o larwach.

Re: Najlepszy środek do zwalczania larw ziemiórek
Ja po wielu próbach wyłapania ich przy pomocy żółtych pojemnikach z wodą, separowania chorych roślin pod foliowymi osłonami z równoczesnym wybijaniem tego co pod tą folia latało, w końcu stosowania Decisu spisałam moje wszystkie roślinki na straty - ziemiórki zawładnęły mieszkaniem. Wtedy dostałam od wszechwiedzącej mamy:) Pałeczki specjalne "O" GUANO i MIKORYZA - ZIELONY DOM T - I MAM SPOKÓJ Z MUSZKAMI !!!
Ogromny plus - zero zapachu, a do tego wzmacniają rośliny
Ogromny plus - zero zapachu, a do tego wzmacniają rośliny
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Najlepszy środek do zwalczania larw ziemiórek
przyniosłam z Biedronki dwa hipki-jak zaczęły puszczać liście to zaroiło sie od małych ,fruwających "muszek"-pierwszy raz spotkałam sie z takim zjawiskiem-podejrzewałam,że wylęgły sie komary...
teraz zaczynam się obawiać,że to ziemiórki
czy te pałeczki działają również na ziemiórki?
teraz zaczynam się obawiać,że to ziemiórki

czy te pałeczki działają również na ziemiórki?