Brązowe plamy na liściach Skrzydłokwiatu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Brązowe plamy na liściach Skrzydłokwiatu

Post »

Witajcie, mam problem ze Skrzydłokwiatem. Po przesadzeniu(jakieś dwa tygodnie po) pojawiły się na liściach brązowe plamy takie jak na zdjęciu Obrazek
Przesadzane były różne rośliny ale tylko na skrzydłokwiatach pojawiły się plamy. Nie jest to problem z jedną rośliną, a z kilkoma stojącymi w różnych miejscach. Plamy są głównie na tych starszych, młodsze nie mają ich wcale lub tylko pojedyncze. Co może to powodować? Nigdy wcześniej się nie spotkałem z czymś takim i nie wiem co na to poradzić. Jest tak już od kilku miesięcy.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brązowe plamy na liściach Skrzydłokwiatu

Post »

Na stronie http://www.imponline.pl/FactsAndTips/Ho ... -lily.aspx piszą, że "zbyt suche lub zbyt zimne otoczenie, a rzadziej także nadmiar wilgoci w podłożu mogą powodować powstawanie plam na liściach. Aby zwiększyć wilgotność powietrza, zraszaj roślinę. Można również ustawić doniczkę na kamykach w misce z wodą. Jeśli jest zbyt chłodno, przenieś ją w cieplejsze miejsce."
Jak dla mnie to te plamy przypominają trochę "grzyba".
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Estreva
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2013, o 21:51

Post »

Autorze wątku - przyjrzyj się swojej roślinie,pod kątem pasożytów roślinnych,takich jak : Przędziorek.
Brązowe wykwity mogą oznaczać miejsce żeru tegoż pasożyta,na spodniej stronie liści.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie zgadzam się a powyższym postem.
To nie są objawy żerowania przędziorka.
To może być infekcja grzybowa, Wytnij chore liście, nie zraszaj teraz rośliny, tylko walcz z grzybem.
Jeśli uratujesz, to potem też nie zraszaj, nie lej wody po liściach, tylko raczej zorganizuj odpowiednie parowanie. Np postaw na wilgotnym keramzycie, lub seramisie, kup nawilżacz powietrza.
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Witajcie, dziękuje za odpowiedzi. Na spodniej stronie liścia nic nie ma więc nie wygląda to na przędziorka. Co do grzyba to nie jestem doświadczony w tej kwestii ale takie z którymi się spotkałem dało się wyczuć pod palcem, tzn. można było jakby rozetrzeć plechę, czasem brudziło. Tutaj wygląda to po prostu jak zasuszona końcówka liści i tak naprawdę tyle. Czy mimo to może to być grzyb czy raczej co innego? Niestety nie wiem jak z tym walczyć.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Nie znam się na grzybach, więc proszę o potwierdzenie kogoś bardziej doświadczonego ale ja to jak kupuję kwiatki to pryskam je miedzianem, tak zapobiegawczo.
Miedzian jest na grzyba.
Karls chyba nie zaszkodzi popryskać jeżeli ja pryskam zdrowe kwiatki i nic się im nie dzieje to jak Ty popryskasz swojego chorego to jak będzie grzyb to pomoże a jak nie to się nic nie stanie.
Tylko daj słabsze stężenie niż na opakowaniu piszą, żeby kwiatka nie spalić.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może po prostu przesadziłaś do zbyt żyznego podłoża? Skrzydłokwiaty nie lubią zbytniego nawożenia? ;:185

O sorki Karls :oops: Chyba zmieniłam ci płeć ;:224 Mam kilka skrzydłokwiatów i naprawdę bardzo rzadko je nawożę a rosną jak głupie.

Pozdrawiam. Ania.
Pozdrawiam. Ania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”