Stałym Bywalczyniom w moim wątku dziękuję za miłe słowa dla mojego gigancika.
Storczyki Marty :)
Re: Storczyki Marty :)
KatkaR, dziękuję za odwiedziny w moim wątku. Cieszę się, że spodobały Ci się moje roślinki. Te podpórki można dostać w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych np. Obi, LM. Oryginalne są marki Scheurich, kosztują ok. 9 zł/szt. i są dostępne w różnych kolorach. Ostatnio spotkałam prawie identyczne od polskiego producenta za niecałe 3 zł. Moim zdaniem warto zainwestować, bo pięknie się prezentują i można je łatwiej utrzymać w czystości niż te drewniane.
Kama , pamiętam, pamiętam... Możesz być spokojna
Chciałam tylko pokazać, jak oba keiki szybko rosną.
Temu z nr 1 zaczął dzisiaj wyrastać nowy listek 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Gratuluję basalków i to aż 2
Piękny jest ten storczyk 
- marta325
- 1000p

- Od: 15 lip 2012, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam sie z Magdzia- piekny storczyk i do tego z dwoma keiki
Pozytywnie zazdroszcze
Magdzia, Marta, dziękuję za pochwały
Dzisiaj postanowiłam zajrzeć w keramzyt dwóch storczyków, które niezbyt dobrze zniosły przenosiny do nowego podłoża. Phal. nr 1 przed przesadzaniem miał większość zgniłych korzeni, więc jego kiepski stan nie był dla mnie zaskoczeniem. Nowych korzeni brak, stracił trochę najstarszych liści, ma 3 korzenie powietrzne i wypuszcza nowy listek. Natomiast phal. nr 2 (po przejściach, bo w zeszłym roku wydał na świat 2 keiki) miał bodajże dwa korzonki i jego korzenie powietrzne wsadziłam do keramzytu (
wiem, wiem...to był błąd
) z nadzieją, że przejmą funkcję "normalnych" korzonków. Pomyliłam się, dziś zaczął żółknąć listek, więc zajrzałam korzenie, a tam nic...
Wszystko jakby zasuszone i pozbawione życia...
Zastanawiam się, co robić - reanimacja w keramzycie, czy w kamieniach-żwirku?
Co mi polecicie?
Jeśli potrzebujecie zdjęcia do oceny sytuacji, jutro zrobię je przy świetle dziennym.
Będę wdzięczna za Wasze porady
Dzisiaj postanowiłam zajrzeć w keramzyt dwóch storczyków, które niezbyt dobrze zniosły przenosiny do nowego podłoża. Phal. nr 1 przed przesadzaniem miał większość zgniłych korzeni, więc jego kiepski stan nie był dla mnie zaskoczeniem. Nowych korzeni brak, stracił trochę najstarszych liści, ma 3 korzenie powietrzne i wypuszcza nowy listek. Natomiast phal. nr 2 (po przejściach, bo w zeszłym roku wydał na świat 2 keiki) miał bodajże dwa korzonki i jego korzenie powietrzne wsadziłam do keramzytu (
Zastanawiam się, co robić - reanimacja w keramzycie, czy w kamieniach-żwirku?
Jeśli potrzebujecie zdjęcia do oceny sytuacji, jutro zrobię je przy świetle dziennym.
Będę wdzięczna za Wasze porady
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Ja bym keramzytu sprobowala.Tez wsadzilam w niego korzenie powietrzne i nic nie zgnilo ,przejely funkcje tamtych ,ale fakt ,byly duze i dorodne ,nie wiem czy to ma znaczenie
Dziękuję, Kasiu
Nie wiem, dlaczego mój zdechlak tak zareagował na keramzyt... Może za dużo zraszałam? 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
wiesz co?Moze poloz go na keramzycie ,nie zakopuj i zraszaj ,poobserwuj,zobaczymy jak zareaguje
Chyba tak właśnie zrobię... Dziękuję za poradę, kochana
Jutro wstawię zdjęcia obydwu zdechlaków 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Oby sie udalo!!!!I wstaw tez MM jutro

Wstawię... Basal keiki MM bardzo ładnie podrósł, więc się pochwalę
A za chwilkę przyjedzie do mnie nowy phalaenopsis do odratowania. Nie mogę się doczekać 
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
kasia74
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja tez czekam na zdjęcia basalka i nowego reanimka
Troszke to trwało, ale wreszcie zrobiłam zdjęcia. Nowy reanimek zawita do mnie dopiero dzisiaj wieczorem, więc jutro będą zdjęcia
Mama zapomniała go wczoraj przywieźć
Mam nadzieję, że dziś będzie pamiętała...
Póki co wstawiam zdjęcia moich reanimków (zdjęcia robiłam telefonem, więc przepraszam za jakość):
nr 1

nr 2

I obiecane zdjęcia basal keiki phal. MM
:

Póki co wstawiam zdjęcia moich reanimków (zdjęcia robiłam telefonem, więc przepraszam za jakość):
nr 1

nr 2

I obiecane zdjęcia basal keiki phal. MM

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Ale duzy basalek na MM
.No widzisz ,uratowal sie
.Bardzo ,naprawde bardzo sie ciesze
.Co do reanimkow ,to ja bym poobcinala trzony (skrocila) ,ranke zasypala cynamonem i do keramzytu je
Wcale zle nie wygladaja ,powinny szybko odbic.Poloz je na keramzyt ,bez zakopywania do szklanego naczynia ,woda na dno i zraszaj te powietrzne korzenie ,bo teraz one przejma funkcje tych wlasciwych.
Dziękuję
Delikwenci poszli już pod nóż
Zrobię, tak jak radzisz. Mi też się wydaje, że wyglądają całkiem nieźle... Basal keiki MM to moja największa radość, pięknie i szybko rośnie... Aż dziwne, skąd taki zdechlak znalazł siły na wypuszczenie nowej roślinki. 
Pozdrawiam,
Marta
Marta