Storczyki (phalaenopsis ) Mary
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Mary
Witam sie i ja 

Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Witaj Alicjo, cieszę się, że u mnie zagościłaś
Przyszły przed sekundą do mnie storczyki
Zabieram się za porządne oględziny.

Przyszły przed sekundą do mnie storczyki

- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć Weroniko!
No, no co raz to więcej w twoje łapki wpada roślinek
Ja na razie zostaję przy jednej, choć może niebawem..
Życzę Ci aby pięknie zakwitły twoje nowe roślinki, oraz byś miała jak najmniej trosk z ich strony.

No, no co raz to więcej w twoje łapki wpada roślinek

Życzę Ci aby pięknie zakwitły twoje nowe roślinki, oraz byś miała jak najmniej trosk z ich strony.

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Wstępnie mogę powiedzieć, że storczyki, które przyszły do mnie ( 5 szt. ) wymagają lekkiej rekonwalescencji.
Niektóre mają poparzenia słoneczne, wszystkie zdecydowanie marny system korzeniowy, wydaje mi się, ze jeden z nich będzie wymagał reanimacji. Ale na razie poczekam, niech się troszku zaaklimatyzują do nowych warunków.
Kwiatów na dzień dobry nie chcę przelewać, ponieważ nie mam pojęcia w jakich warunkach były trzymane, czy miały za mokro czy za sucho. Nie jestem w stanie określić.
Nie wiem czy też dobrze zrobiłam, ale w dniu kiedy one przyszły do mnie.. zabrałam się za usuwanie korzeni, głównie suchych.
Prosze ocencie ich stan i doradzcie co teraz z nimi robić, czy nawozić, czy poczekać... nie chcę przesadzić.
Na zdjęciach są 3 z 5 storczyków. Trzymam je na keramzycie.

z

Niektóre mają poparzenia słoneczne, wszystkie zdecydowanie marny system korzeniowy, wydaje mi się, ze jeden z nich będzie wymagał reanimacji. Ale na razie poczekam, niech się troszku zaaklimatyzują do nowych warunków.
Kwiatów na dzień dobry nie chcę przelewać, ponieważ nie mam pojęcia w jakich warunkach były trzymane, czy miały za mokro czy za sucho. Nie jestem w stanie określić.

Nie wiem czy też dobrze zrobiłam, ale w dniu kiedy one przyszły do mnie.. zabrałam się za usuwanie korzeni, głównie suchych.

Prosze ocencie ich stan i doradzcie co teraz z nimi robić, czy nawozić, czy poczekać... nie chcę przesadzić.

Na zdjęciach są 3 z 5 storczyków. Trzymam je na keramzycie.

-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym wszystkie od razy przesadziła do nowego, sprawdzonego podłoża i dobrze podlała, usunęła wszystkie martwe lub zgniłe korzenie i przetarła listki wodą z cytryną 

No to tak zrobiłam
Usunęłam korzonki "brzydkie", dostały podłoże ( kora + keramzyt ) i siedzą na keramzycie z dodatkiem wody. Jeszcze muszę tylko listki przetrzeć wodą z cytrynką i zrobić dziurki w doniczkach, tego nie zdarzyłam zrobić, byłam robić reportaż weselny No.. i pozostaje obserwacja.
Tylko nie wiem.. czy je nawozić czy też nie. Wstrzymać się ?

Tylko nie wiem.. czy je nawozić czy też nie. Wstrzymać się ?

- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może się wstrzymaj na razie z nawożeniem. Po przesadzeniu odstaw je by ranki im przyschły na 7 do 14 dni. Jeżeli chodzi o reanimację to niech dziewczyny radzą. Maja większe w tym doświadczenie, niż ja.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Witaj!
Mam nadzieję, że Twoje roślinki szybko odżyją i zakwitną
Jeżeli trzymasz je na keramzycie z wodą to koniecznie podstaw pod doniczki jakieś podstawki
mogą to być nawet zakrętki od słoików, ale ważne, żeby woda nie podsiąkała do podłoża. Ja swoje kwiatuchy nawożę 2x2. czyli 2 podlewania z nawozem, a 2 bez 

Mam nadzieję, że Twoje roślinki szybko odżyją i zakwitną

Jeżeli trzymasz je na keramzycie z wodą to koniecznie podstaw pod doniczki jakieś podstawki

Darka89 pisze:Witaj!![]()
Mam nadzieję, że Twoje roślinki szybko odżyją i zakwitną![]()
Jeżeli trzymasz je na keramzycie z wodą to koniecznie podstaw pod doniczki jakieś podstawkimogą to być nawet zakrętki od słoików, ale ważne, żeby woda nie podsiąkała do podłoża. Ja swoje kwiatuchy nawożę 2x2. czyli 2 podlewania z nawozem, a 2 bez
A jakim nawozem nawozisz?

Z tymi podstawkami to nie wiedziałam, jaki człowiek jest głupi

Witaj Emilko

Postaram sie zrobić jutro fotki pojedyńcze tej piątki... ale nie wiem czy chcecie te marniaki oglądać

Chcemy i pomozemy 

To jutro bedą zdjecia całej 5tki
Liczę na pomoc.. choć chyba tu czas jest moją pomocą

Liczę na pomoc.. choć chyba tu czas jest moją pomocą

Dla odmiany....
Kwitnienie Laury.

I coś od Loretty
Co to może być ?
http://img32.imageshack.us/img32/4453/dm05.jpg

I coś od Loretty

http://img32.imageshack.us/img32/4453/dm05.jpg
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2013, o 19:37 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta na link - zdjęcie nr3 zbyt duze - wycofano
Powód: korekta na link - zdjęcie nr3 zbyt duze - wycofano