Wiejski ogród początki , radości i problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy
Witaj Joasiu. Nie było mnie kilka dni a u Ciebie tyle zostało zrobione! Idziecie jak burza. Sadzawka spora. Co do rosahumusa to też go zakupiłam w tym roku. Zapłaciłam 45 zł za 1kg. Odpowiada ponoć 30 tonom obornika. Chce go użyć pod truskawki. Pod warzywa i drzewka owocowe też go użyję.
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu sadzawka będzie
Widzę że też masz glinę
u Mnie też niestety jest tylko że na górce także woda jakoś spływa ale też problemu trochi z nią mam niestety
a warzywnik u lllaaa laaaa będzie z czym poszaleć!
Miłego wieczoru!

Widzę że też masz glinę

Miłego wieczoru!
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Oj nie masz Ty lekko Joanko z tą swoją ziemią .Ale jakoś Ci wszystko daje radę rosnąć i bardzo pięknie wygląda .Ja w tym swoim piachu ,to też się muszę narobić ,żeby coś mieć .Ale mamy ,co mamy i trzeba się z tym pogodzić i kombinować .

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joasiu,miłej niedzieli życzę i koniec problemów 

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Martusiu chyba problemy nas najbardziej kochają takie życie
Trzeba je pokonywać i iść dalej.
Ewuniu ja chyba wolałabym piach jak taką glinę.Przynajmniej jest łatwiej kopać a z gliną to tylko jakieś maszyny sobie poradzą.
.
Reniu będzie gdzie poszaleć jak uda mi się uporać z tymi bryłami ziemio gliny.Próbowałam widłami ale nic z tego a była tez siekierka ale to syzyfowa praca .Może do wiosny bym skończyła.
Jak "rozbroję" bryłki to już potem wiem co zrobić żeby rozluźnić ziemię.
Iwonko tak dokładnie będzie ale póki co obserwujemy jak będzie się woda zachowywać bo od tego tez zależy czym to osadzę.Ważny jest tez poziom wody.Trzeba poczekać.
Niedziela czas odpoczynku pozostaje tylko spacer po ogrodzie.Woda w sadzawce przybywa i będzie trzeba zrobić odprowadzenie wody do rowu.Zmartwiły mnie pomidorki jakaś zaraza.Czekam na przekwitniecie Cyni,Dali ,niecierpka żeby zebrać nasionka i będzie trzeba zrobić porządek na rabatce.
Do zrobienia jeszcze posadzić czosnek i truskawki ale muszę uporać się z bruzdami ziemi.
Pomidorki dopadła jakaś choroba

Sporo wody przybyło

To moje nadwyżki

Ewuniu ja chyba wolałabym piach jak taką glinę.Przynajmniej jest łatwiej kopać a z gliną to tylko jakieś maszyny sobie poradzą.

Reniu będzie gdzie poszaleć jak uda mi się uporać z tymi bryłami ziemio gliny.Próbowałam widłami ale nic z tego a była tez siekierka ale to syzyfowa praca .Może do wiosny bym skończyła.

Jak "rozbroję" bryłki to już potem wiem co zrobić żeby rozluźnić ziemię.
Iwonko tak dokładnie będzie ale póki co obserwujemy jak będzie się woda zachowywać bo od tego tez zależy czym to osadzę.Ważny jest tez poziom wody.Trzeba poczekać.
Niedziela czas odpoczynku pozostaje tylko spacer po ogrodzie.Woda w sadzawce przybywa i będzie trzeba zrobić odprowadzenie wody do rowu.Zmartwiły mnie pomidorki jakaś zaraza.Czekam na przekwitniecie Cyni,Dali ,niecierpka żeby zebrać nasionka i będzie trzeba zrobić porządek na rabatce.
Do zrobienia jeszcze posadzić czosnek i truskawki ale muszę uporać się z bruzdami ziemi.
Pomidorki dopadła jakaś choroba

Sporo wody przybyło

To moje nadwyżki

ale sadzawka!
wiesz ja też mam glinę i chyba wolę ją niż piach bo niektóre rosliny nawet dobrze na niej rosną
fakt że przed sadzeniem zawsze staram sie dodawać kompost albo normalnej ziemi ogrodowej 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Joasiu nie zauważyłaś szybciej ,że coś złego dzieje się z pomidorami .Szkoda ,bo to chyba zaraza ziemniaczana .Ciesz sie z deszczu u mnie dalej sucho ,ale podobno zapowiadają deszcze .Czy w tym dołku gdzie wyższy poziom wód gruntowych będziesz mieć sadzawkę ?.Warzywnik zapowiada się imponująco 

- reniusia20
- 1000p
Joasiu sadzawka no proszę ile już wody!!! 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
jak minął dzień Joasiu myślę że były same miłe niespodzianki
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Asiu
To Ty masz jeszcze sadzawkę
Ale masz miejsca i możliwości do zagospodarowania jej , przy brzegach,

To Ty masz jeszcze sadzawkę

Ale masz miejsca i możliwości do zagospodarowania jej , przy brzegach,

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Witajcie.Teraz trzeba pomyśleć na jesiennymi zamówieniami.No trzeba troszkę spełnić "chciejstwa"Jak się człowiek napatrzy to potem nie może się oprzeć.Na początek chyba róże następnie hosty.Trzeba się czymś pocieszyć jak na zewnątrz już o godzinie 21 ciemno a w dzień szaro buro i ponuro.planujecie jakieś zakupy jesienne?
AniuSadzawka została wykopana ażeby wody gruntowe zbierały się właśnie do niej a następnie zostaną częściowo odprowadzone do rowu melioracyjnego. Waśnie obmyślam czym obsadzić sadzawkę szukam roślinek i coś będzie trzeba wybrać.Na pewno chciałabym Lilię wodną.Może troszkę traw.Może coś podpowiesz.
Martusiu dzień rano w biegu potem spokojniej.Wiadomość na PW
Reniu wody jest coraz więcej ale o to chodziło możne w ten sposób osuszymy troszkę działkę a ja zyskam sadzawkę.
Gosiu musimy po prostu uczyć się jak pracować na takiej ziemi.Ale widzisz dodasz kompostu czy ziemi torfowej i można normalnie sadzić .Ja tez staram się kombinować.Chyba gorsze jest to że, rabatka jest na słonecznym miejscu.Tutaj już nic nie da się zrobić tylko dobierać odpowiednio rośliny.Ja kocham Hosty a niestety nie chcą mi rosnąć na tej rabatce.to jest problem.
Jadziu pomidory bardzo szybko dostały plam poprzedniego dnia było wszystko ok.Trudno będą sałatki.Na drugi rok zrobię prowizorycznego foliaka tylko pod pomidorki.One tez bardzo długo dojrzewały.Myślę że to były sadzonki pomidora szklarniowego.
Czy ktoś podpowie gdzie można kupić sadzonki Akanta Greckiego lub Miękkiego?
AniuSadzawka została wykopana ażeby wody gruntowe zbierały się właśnie do niej a następnie zostaną częściowo odprowadzone do rowu melioracyjnego. Waśnie obmyślam czym obsadzić sadzawkę szukam roślinek i coś będzie trzeba wybrać.Na pewno chciałabym Lilię wodną.Może troszkę traw.Może coś podpowiesz.

Martusiu dzień rano w biegu potem spokojniej.Wiadomość na PW
Reniu wody jest coraz więcej ale o to chodziło możne w ten sposób osuszymy troszkę działkę a ja zyskam sadzawkę.

Gosiu musimy po prostu uczyć się jak pracować na takiej ziemi.Ale widzisz dodasz kompostu czy ziemi torfowej i można normalnie sadzić .Ja tez staram się kombinować.Chyba gorsze jest to że, rabatka jest na słonecznym miejscu.Tutaj już nic nie da się zrobić tylko dobierać odpowiednio rośliny.Ja kocham Hosty a niestety nie chcą mi rosnąć na tej rabatce.to jest problem.
Jadziu pomidory bardzo szybko dostały plam poprzedniego dnia było wszystko ok.Trudno będą sałatki.Na drugi rok zrobię prowizorycznego foliaka tylko pod pomidorki.One tez bardzo długo dojrzewały.Myślę że to były sadzonki pomidora szklarniowego.
Czy ktoś podpowie gdzie można kupić sadzonki Akanta Greckiego lub Miękkiego?
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jasiu teraz już z górki .
Powoli,powoli,a zapomnisz ,że miałaś jakieś problemy z ziemią.Pozdrawiam Ala
Powoli,powoli,a zapomnisz ,że miałaś jakieś problemy z ziemią.Pozdrawiam Ala
Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Asiu czytam że myślisz o liliach. Ja też się zastanawiam jak wprowadzić lilie u siebie na staw. Oczywiście nie cały bo za głęboki jest ale chociaż przy brzegu. Będę myśleć na wiosnę.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Moi znajomi mają piękne lilie w oczku . Oczko jest głębokie ,a lilie zimują. Ala
Pozdrawiam Alicja
- reniusia20
- 1000p
Joasiu dobry pomysł!!!
Lilie przy oczku ładnie by to wyglądało plus jakieś trawy do tego

Lilie przy oczku ładnie by to wyglądało plus jakieś trawy do tego