marpa - Maryniu aby cieszyć sie kwiatami dalii nie trzeba mieć ich dużo. Wystarczy kilka dobranych kolorem i wysokością - wysoka,średnia i karłowa.
nasadzenie 3-poziomowe więc maksymalnie wykorzystane miejsce i kwiatów masa od końca czerwca do samych mrozów.
Mnie zdarza sie dość często sadzić daliie kilka lat z rzędu na te same miejsca ale dobrze jesienią nawożę i wiosna poprawiam. To duże rosliny więc potrzebują bogatej ziemi.
Dziękuję za miłe słowa.
anym - Aniu czasami zdarzają się w życiu chwile gdy brakuje nam słów na określenie zachwytu lub odwrotnie ...
Cisze się, że mamy do czynienia z tym pierwszym uczuciem
hala67 - Halinko taki pas wysokich bylin przy płocie mam po stronie bardziej rekreacyjnej a tam gdzie część przeznaczona na warzywnik rosną już trochę niższe. Może to dziwne ale ja bardzo lubię wysokie byliny bo lubię wielopoziomowe nasadzenia. dzięki temu rabaty staja się bardziej przestrzenne.
przemo1669 - Przemku dziękuję w imieniu kwiatów - reszta na PW które wysłałam z małym opóźnieniem. Przepraszam
beatab - Beatko byłąm u Ciebie - dokładnie zobaczyłam o co chodzi a potem na kolana przed pędem lilii i szukanie ...
Może nie każdy rok jest taki ,że ona dostaje te cebulki powietrzne a poza tym moja jesienią przesadzana. Będę obserwować w następnym sezonie.
Słonecznik wielokwiatowy przywędrował do mnie kilka lat temu z południa kraju od miłej Dorotki (korzo_m) i już zostanie na zawsze. Sporo osób juz obdzieliłam sadzonkami.
Kwiaty jak pełne słońce ale takich bylin jest sporo, których kwiaty przypominają słoneczka
Słoneczna seria dla Ciebie - zapraszam
Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno' (Słonecznik wielokwiatowy)
Inula magnifica (Oman wspaniały)
Heliopsis helianthoides (Słoneczniczek szorstki)
Nachyłek okółkowy (Coreopsis verticillata )
Coreopsis grandiflora 'Sunray' (Nachyłek wielkokwiatowy)
Silphium perfoliatum (Rożnik przerośnięty)
U mnie to jedna z najwyższych bylin bo pedy kwiatowe dochodzą do 300 cm i więcej.
Wyjątkowo ciekawa i cenna roślina - wszelkie owady wręcz oblegają jej kwiaty co widac na zbliżeniu bo te czarne kropki to owady a wszystko dlatego że jest miodo- i pyłkodajna.
W niewielu ogrodach rosnie ale może sie to zmieni bo bada się go jako ?roślinę uprawną przyszłości?. Właściciele pasiek pszczelich coraz częściej uprawiają go jako tzw ?pastwisko dla pszczół?. Inne badania prowadzone sa w kierunku biopaliwa i rośliny oczyszczającej skażone grunty.
Badania przeprowadzone nad aktywnością biologiczną ekstraktów otrzymanych z Rożnika przerośniętego potwierdziły jej właściwości lecznicze i wykazały ich działanie regenerujące w procesie gojenia się ran po oparzeniach.
Stwierdzono także działanie przeciwcholesterolowe a ostatnie wiadomości jakie czytałam o nim to potwierdzenie przeciwgrzybiczych właściwości glikozydów triterpenowych wyizolowanych z liści rożnika.
Cenna i mało kłopotliwa bylina - namawiam wszystkich do jej uprawy.
TerDob - Teresko krótko ... zwiężle... i na temat .
Dziękuję i pozdrawiam.
becia123 - Beatko faktycznie kwiaty sadźca i trojeści krwistej z oddali maja podobny kolor.
Przyznam się,że rosną obie rośliny ale trojeści jest kilka pędów - dużo niższa i ginie na tle sadźca co widać na poniższym zdjęciu. Jej kwiaty są nad białymi kwiatostanami hortensji
kwiaty dla porównania najpierw sadziec w zbliżeniu a poniżej Trojeść krwista
Dla swej mamusi mogłabyś sadzić rośliny takie, których każda część pachnie. Do tego miłe w dotyku np czyściec wełnisty, przetacznik siwy itp
takim sposobem ja u swej małej wnusi budziłam ciekawość, zainteresowanie i miłość do roślin .
Wnuczek ma 11 lat i do tej pory jak przyjeżdża to lubi bawić się w rozpoznawanie zapachów.
Możesz spróbować swojego przesadzić a może po prostu daj więcej nawozu i b. często podlewaj - lubi żyzne i wilgotne stanowisko. U mnie w tym roku juz dawno przekroczył 2 metry.
beatab pisze:Tyle razy czytałam prośby o poradę w sprawie szybkiego żywopłotu- a nikt nie wpadł na pomysł żywopłotu błyskawicznego z ogórków

Beatko no wiesz .... ???
Z ogórków żywopłot ... z drugiej strony czemu by nie spróbować ?
A przy tym wykorzystanie miejsca bo oszczędność dużej powierzchni , oszczędność kręgosłupa bo nie trzeba się schylac przy zbieraniu i ciekawostka dla sąsiadów.
Nasi juz dawno się przyzwyczaili do moich pomysłów, poza tym tylko najbliżsi wiedzą bo jest przy płocie od strony rzeki a tam trudne przejście bo wierzby i trzcina ...
judyta - Judytko zbiór melisy mam 3 razy w dobrym roku czyli wtedy, gdy mamy dłuższą jesień. To solidna bylina i nie ma co jej oszczędzać tylko ciąć aby wciąż odrastały nowe pędy z ładnymi liśćmi. W tej chwili jestem po 2 zbiorach i teraz na bieżąco pijemy herbate z niej na działce i trochę zamrożę aby była taka zielona pod ręką.
gogo76p - Gosiu to prawda, sadziec w tej chwili przy swoim ponad 200 cm wzroście i wielkich rozbudowanych kwiatostanach robi wrażenie.
Tez myślę o posadzeniu go gdzieś przy trawach ale tak patrzę i te niższe czyli tak 150 cm zdominuje więc widzę go tylko i wyłącznie w kompozycji przy miskancie" Gigantes" bo dochodzi do ok 400cm.
beatab - Beatko przy starej jabłoni nad liśćmi bruner widać ciemne liście Języczki pomarańczowej Othello. W tym roku pilnuje ilości liści i zaraz nadmiar wycinam bo niepotrzebnie posadziłam małą piłkowana hortensję i zagłuszyła by ją.
może widoczek z oddali na tą rabatę
A po drugiesj stronie okrągłej rabaty pod stara jabłonią rosna 2 inne czyli języczka Przewalskiego i języczka pomarańczowa ( gatunek)
Ogólnie uważam ta rabatę za wielki bałagan z racji dobrania roślin ale powoli wyprowadzam je stamtąd i zostaną tylko liściaste .
Języczka Przewalskiego zakwitła w połowie lipca i w tej chwili nie ma śladu po kwiatostanie ale ma bardzo ładne liście więc nada jest ozdobą.
A kwitła tak :
I na tym dziś zakończę bo zaraz zacznie się nowy dzień.
Iwonce i pozostałym gościom odpiszą jutro.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odwiedziny.