Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Haworthie zawsze mi się podobały,a twoje są bardzo ładne.
Jak ty to robisz,że utrzymujesz je w małych doniczkach,moich kilka sztuk tak się rozrasta,że ciągle muszę je przesadzać,ale moje to takie pospolite.
Jak ty to robisz,że utrzymujesz je w małych doniczkach,moich kilka sztuk tak się rozrasta,że ciągle muszę je przesadzać,ale moje to takie pospolite.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żaneta, Mieczysław, Grażyna - dziękuję.

Pospolite jak piszesz haworcje się rzeczywiście rozrastają. Te które nazywamy rarytasami wręcz przeciwnie - nie dość, że nie dają odrostów to jeszcze gubią liście i przez to wręcz maleją.Gaga1960 napisał(a):
Jak ty to robisz, że utrzymujesz je w małych doniczkach,moich kilka sztuk tak się rozrasta,że ciągle muszę je przesadzać,ale moje to takie pospolite.

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A! To znaczy, że miałam rarytas w hodowli, bo z jednej roślinki dość dorodnej został tylko jeden listek...!
A na poważnie - szczerze podziwiam raz jeszcze.

A na poważnie - szczerze podziwiam raz jeszcze.

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Haworthia nigra angustata i Haworthia herbacea v. flaccida, Roiberg CUDA
Reszta wiesz sam Henryku też ,ale te CUDA

Reszta wiesz sam Henryku też ,ale te CUDA

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Obecna nazwa Haworthia tranluscens ssp. tenera i Haworthia gracilis v. tenera to cooperi var. minima, Bayer chyba lubi synonimy
bardzo fajne, dość zmienny gatunek, zobacz moją cummingii. Ta wg mnie jest "łatwiejsza" w uprawie od tych "zwykłych", którą też mam, ale ciągle mi ją paliło słońce lub traciła korzenie. Ale......coś żyje, dlatego, też cieszy, że Ci rosną i kwitną
Bayer bierze się za porządkowanie nazewnictwa stąd pewnie ...zmiany, zmiany...np. nie ma już gatunku gracilis, który został w całości włączony do cooperi.

Haworthia cummingii DMC11214 Trefu, SES of Committees Drift ex FV00430
cooperi 'tenera' sensu Bayer, teraz trochę urosła
Haworthia herbacea v. flaccida, Roiberg - tu chyba literówka się wkradła ? Rooiberg ?
To też z początku był wredny gatunek, ale u mnie go oswoiłem, siedzi w kącie i rośnie. Od razu po zdobyciu spaliło go słońce, nie zdążył się ukorzenić przed zimą i zaczął gnić, wiosną go ściąłem z chirurgiczną precyzją
i dał mnóstwo odrostów
mam nadzieje, że jak na tak małą haworsje urosną mi takie rozetki jak twoje
Aha......te kwiaty to chyba wiem dlaczego, przecież je wycinasz

Bayer bierze się za porządkowanie nazewnictwa stąd pewnie ...zmiany, zmiany...np. nie ma już gatunku gracilis, który został w całości włączony do cooperi.

Haworthia cummingii DMC11214 Trefu, SES of Committees Drift ex FV00430
cooperi 'tenera' sensu Bayer, teraz trochę urosła

http://haworthiaupdates.org/species-list/H. cooperi var. minima (Bayer) Bayer (2012): H. minima Baker (1880) hom. illegit. non (Aiton) Haw. (1812): H. gracilis var. minima Bayer [as (Baker) Bayer] (1999). Iconotype: (K).
= H. tenera V.Poelln. (1932): H. translucens subsp. tenera (V.Poelln.) Bayer (1976): H. gracilis var. tenera (V.Poell.) Bayer (1999): H. cooperi var. tenera (V.Poelln.) Bayer (2002). H. cummingii Breuer & M.Hayashi in Haworthia Study 10: 4 (2003).
Haworthia herbacea v. flaccida, Roiberg - tu chyba literówka się wkradła ? Rooiberg ?
To też z początku był wredny gatunek, ale u mnie go oswoiłem, siedzi w kącie i rośnie. Od razu po zdobyciu spaliło go słońce, nie zdążył się ukorzenić przed zimą i zaczął gnić, wiosną go ściąłem z chirurgiczną precyzją

Aha......te kwiaty to chyba wiem dlaczego, przecież je wycinasz

Pozdrawiam Krzysiek
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cuda Nam pokazujesz
Przepiękne sa Twoje Haworsje

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Haworthia tranluscens ssp. tenera ma śliczne kwiaty 

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Henryku jak u ciebie gymnole, kwitną jeszcze, bo u mnie teraz sporo zaczyna wypuszczać pąki
- hen_s
Dziękuję za odwiedziny i wpisy.

Znakomita większość już przekwitła. Jednak kilka(dziesiąt) kwiatów jeszcze na pewno zobaczę...banditoo napisał(a):
jak u ciebie gymnole, kwitną jeszcze, bo u mnie teraz sporo zaczyna wypuszczać pąki

- piasek pustyni
... i my mam nadzieję również 

Kwitnąca Haworthia tranluscens ssp. tenera
Fantastyczne zdjęcie, tyle kwiatów... 

- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19

Henryku zaglądałam do Ciebie już wielokrotnie, ale nigdy nie pozostawiłam po sobie śladu, czas to jednak zmienić

W swoim wątku pisałam, że na forum znajduje się mnóstwo imponujących kolekcji pełnych różnorodnych roślin o niewymownie pięknych kwiatach

Za taką wspanialą, perfekcyjną kolekcję uważam właśnie Twoją

Raz po raz zachwycam się roślinami i kwiatami, które prezentujesz

Cóż więcej mogę powiedzieć.. Będę u Ciebie częstym gościem

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
H. tenera to teraz H.cooperi var. minima
Co to się nie wyprawia...czasem nie mogę sie nadziwić - no bo że synonimów multum, i do tego nabałaganione w nazewnictwie - to się już przyzwyczaiłam, ale czasem te zmiany i klasyfikacje są tak szokujące, że w głowie mi sie nie mieści na jakiej podstawie...
A swoją drogą - trudno w jej przypadku nie zauważyć, ze kwiaty są jednak ozdobą - wiem jaki to mikrus - ale spytam na wszelki wypadek - kwiaty są standardowej wielkości, tylko tak wyjątkowo okazale wyglądają w porównaniu do drobnych rozetek?
Synonim czy nie...ale zrobił Ci się galimatiasik w nazwie translucens/tranluscens

A swoją drogą - trudno w jej przypadku nie zauważyć, ze kwiaty są jednak ozdobą - wiem jaki to mikrus - ale spytam na wszelki wypadek - kwiaty są standardowej wielkości, tylko tak wyjątkowo okazale wyglądają w porównaniu do drobnych rozetek?
Synonim czy nie...ale zrobił Ci się galimatiasik w nazwie translucens/tranluscens

- hen_s
Żaneta, Zuza, Magda, Beata - serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Są choćby na Forum kolekcje wiele lepsze.
Ale miło jak ktoś pochwali...
Zapraszam jak najczęściej.
Teraz coś z innej beczki czyli moje ulubione a dawno nie pokazywane parodie.
Parodia hausteiniana II

Parodia nivosa sobie 46

Parodia microsperma

Parodia procera

Parodia hummeliana

Parodia microsperma Tucuman

Mocno przesadziłaś z pochwałami._LeNa_ napisał(a):
na forum znajduje się mnóstwo imponujących kolekcji pełnych różnorodnych roślin o niewymownie pięknych kwiatach![]()
Za taką wspanialą, perfekcyjną kolekcję uważam właśnie Twoją![]()
Raz po raz zachwycam się roślinami i kwiatami, które prezentujesz![]()
(...) Będę u Ciebie częstym gościem

Są choćby na Forum kolekcje wiele lepsze.
Ale miło jak ktoś pochwali...

Zapraszam jak najczęściej.

Przedyskutowałem z Krzysztofem tą kwestię. Jakoś do mnie nie trafia ten trend... Pozostanie więc raczej ta roślina z metką H. transluscens tenera.bebos napisał(a):
H. tenera to teraz H.cooperi var. minimaCo to się nie wyprawia...czasem nie mogę sie nadziwić (...)
Kwiatuszki są "normalne" ale przy miniaturowych rozetach wyglądają naprawdę dobrze. Tylko dlatego załapały się na osobne zdjęcie.kwiaty są standardowej wielkości, tylko tak wyjątkowo okazale wyglądają w porównaniu do drobnych rozetek?

Teraz coś z innej beczki czyli moje ulubione a dawno nie pokazywane parodie.

Parodia hausteiniana II

Parodia nivosa sobie 46

Parodia microsperma

Parodia procera

Parodia hummeliana

Parodia microsperma Tucuman

- piasek pustyni
Henryku! Dziękuję za śliczne zdjęcia, a i Twoje ulubienice ślicznie się prezentują. Zawsze z uśmiechem oglądam Twoje zdjęcia. Dzięki takim kwitnieniom lato w nas zostaje na troszkę dłużej