Papryczka chili-jak pielęgnować
- Ika2008
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2203
 - Od: 24 maja 2013, o 08:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Do czego wykorzystujecie te wściekle ostre papryczki?
			
			
									
						
							Pozdrawiam, Marta.
			
						- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Do sałatek,sosów, na kanapki,do sera białego-ogólnie do jedzenia.Na poprzedniej stronie podałem przepis na domowe tabasco.Trzeba jednak dużo ćwiczyć aby zajadać się takimi papryczkami .Zawarta w papryczkach kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin podobnie jak czekolada i seks.Wystarczy wypić czekoladę z chili przed seksem i już jest tak modne obecnie 3D.
			
			
									
						
										
						- BobejGS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 14069
 - Od: 31 lip 2013, o 17:44
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Grzybno Wlkp
 - Kontakt:
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Ja w następnym roku chciałbym spróbować z papryczkami. Czy moglibyście polecić mi jakąś odmianę bo jak na razie to jestem w ich rozpoznawaniu czy nawet w ich wyglądzie zielony jak szczypiorek na wiosne 
 Ze szczegółów to interesuje mnie odmiana do doniczki o efektownym wyglądzie. Chce zagiąć brata który w tym roku zaczął z papryką 
			
			
									
						
										
						- termic88
 - 500p

 - Posty: 539
 - Od: 18 paź 2011, o 02:00
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Tarnów
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Jako dodatek do sosów, lecza.. jako suszona ozdoba  
 W tym roku chce spróbować zrobić z nimi wódeczkę 
 Ciekawa jestem kto się na to połasi  
 Moja Black Hungarian po osiągnięciu koloru czerwonego już nie jest piekielnie ostra, a przyjemnie grzejąca 
Może pokażę co mam ciekawego w tym roku ? Z tych co mi się zgadzają
) (ślimaki w tym roku robią prawdziwe spustoszenie w paprykach)  
 
To Cayenna Long Slim
 
Golden Cayenna
 
Yamaican Hot Yellow
 
Serrano (już mi się czerwienią, są strasznie "grube" w dotyku
 
 
Piri - Piri
 
Red Cherry Large (barwią się już na czerwono)
 
Peperoni Picante
 
Peperoni Ludka
 
Black Hungarian
 
Z ciekawych "innych" bez dobrej odmiany mam take krzaczki:)
1. miało być coś w stylu czerwone piri-piri ale.. jest śliczne! I silnie ostre!
 
  
  
2. Ten miał być fioletowy coś jak Filius Blue, ale to chyba nie to. Gdzieś już widziałam zdjęcie na forum, i było chyba coś takiego pod nazwą Marbles. Mógł by mi ktoś z tym pomóc? Bo krzaczek ładny, ostry, ale nazwy nie mam
 
  
  
			
			
									
						
							Może pokażę co mam ciekawego w tym roku ? Z tych co mi się zgadzają
To Cayenna Long Slim

Golden Cayenna

Yamaican Hot Yellow

Serrano (już mi się czerwienią, są strasznie "grube" w dotyku

Piri - Piri

Red Cherry Large (barwią się już na czerwono)

Peperoni Picante

Peperoni Ludka

Black Hungarian

Z ciekawych "innych" bez dobrej odmiany mam take krzaczki:)
1. miało być coś w stylu czerwone piri-piri ale.. jest śliczne! I silnie ostre!
  
  
2. Ten miał być fioletowy coś jak Filius Blue, ale to chyba nie to. Gdzieś już widziałam zdjęcie na forum, i było chyba coś takiego pod nazwą Marbles. Mógł by mi ktoś z tym pomóc? Bo krzaczek ładny, ostry, ale nazwy nie mam
  
  
"Zawsze warto być człowiekiem,  Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
			
						Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- SandraABC
 - 1000p

 - Posty: 1242
 - Od: 28 kwie 2011, o 23:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zielona Góra
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Oooo dobry patent z tym drylownikiem ! Nie wpadłam na to i męczyłam się nożykiem 
Co do wykorzystania chili - ja większość suszę , część wędzę i mielę - później jest dodatkiem do zup,sosów i chili con carne.
Wszelkie okrągłe typu peperoncino picante- najlepsze są faszerowane
			
			
									
						
										
						Co do wykorzystania chili - ja większość suszę , część wędzę i mielę - później jest dodatkiem do zup,sosów i chili con carne.
Wszelkie okrągłe typu peperoncino picante- najlepsze są faszerowane
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Spróbowałem i polecam - suszone papryczki + suszone pomidory w proporcji 50/50.SandraABC pisze:ja większość suszę
Razem zmielone.
Można zrobić z tego mix'u pastę, rozcierając z oliwą, do uzyskania właściwej konsystencji.
- SandraABC
 - 1000p

 - Posty: 1242
 - Od: 28 kwie 2011, o 23:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zielona Góra
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
ja podsuszam pomidory i zalewam oliwą 
 Mam 2 w 1 bo później oliwa jest idealna jako dodatek do mięsa lub smażenia warzyw 
 
Do oliwy z oliwek aktualnie też dodałam 1 papryczkę ( yellow cayenne ) i jedną wędzoną ( w stylu cyklona) , do tego odrobina tymianku i po pewnym czasie mamy dodatek do wszystkiego
 (najlepiej do sałatki pomidor+mozarella i bazylia)
			
			
									
						
										
						Do oliwy z oliwek aktualnie też dodałam 1 papryczkę ( yellow cayenne ) i jedną wędzoną ( w stylu cyklona) , do tego odrobina tymianku i po pewnym czasie mamy dodatek do wszystkiego
- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
- SandraABC
 - 1000p

 - Posty: 1242
 - Od: 28 kwie 2011, o 23:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zielona Góra
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Coś jakby habanero 
			
			
									
						
										
						- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Naprawdę? Bo miałam dwa rodzaje Cayenne, Jalapeno i Habanero. I myślałam,że to Habanero nie wzeszło, a to widocznie Jalapeno było 
			
			
									
						
							Pozdrawiam - BabajAGA
			
						- Jolek
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3182
 - Od: 12 maja 2013, o 21:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: śląskie
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
witam
Parę lat temu okazjonalnie kupiłam skrzyneczkę żółtej , ostrej papryczki. Oj nasuszyłam się tego a potem wkładałam do słoiczków i pozakręcałam. Pięknie prezentowały się na półce ale sukcesywnie ich ubywało. W tym roku spróbowałam wysianie z nasion zakupionych w sklepie jak na którejś stronie radzono na ligninę. Nie wzeszły. Szkoda. Teraz obserwuję temat i wiecie jak ja Wam zazdroszczę tych emocji i pięknych owoców. No trudno - w przyszłym roku spróbuję ponownie.
Te wasze fotki są ,,apetyczne"
  powodzenia i obfitych plonów.
			
			
									
						
										
						Parę lat temu okazjonalnie kupiłam skrzyneczkę żółtej , ostrej papryczki. Oj nasuszyłam się tego a potem wkładałam do słoiczków i pozakręcałam. Pięknie prezentowały się na półce ale sukcesywnie ich ubywało. W tym roku spróbowałam wysianie z nasion zakupionych w sklepie jak na którejś stronie radzono na ligninę. Nie wzeszły. Szkoda. Teraz obserwuję temat i wiecie jak ja Wam zazdroszczę tych emocji i pięknych owoców. No trudno - w przyszłym roku spróbuję ponownie.
Te wasze fotki są ,,apetyczne"
- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Czy ktoś ma jakiś dobry przepis na papryczki faszerowane serem.Zrobiłem taki z sieci z fety i włoskiego ,z oregano i czosnkiem ale jak mawiają celebryci w popularnych programach "... mi nie urwało"-może za mało zjadłem?W Kauflandzie sprzedają takie papryczki w dwóch rodzajach.Serek jest delikatny jak mascarpone  o delikatnym ziołowym aromacie,drugie,pikantne, kwaskowo-słodkie jak z zalewy do ogórków konserwowych-te mi smakują.
zmoderowane xipe
			
			
									
						
										
						zmoderowane xipe
- SandraABC
 - 1000p

 - Posty: 1242
 - Od: 28 kwie 2011, o 23:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zielona Góra
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Ja faszerowałam jedynie peperoncino picante - skład ser sałatkowy tłusty (z biedronki) , sól,pieprz, sporo tymianku (świeżego) oregano i bazylii. 
Na zalewę dawałam oliwę z oliwek pół na pół z oliwą. Podgrzewałam razem z 5/6 ząbkami czosnku ( 3 ząbki na średni słoiczek) , świeżym tymiankiem i skórką z cytryny
 Po ok. tygodniu wszystko w słoiku się przegryzło i jest super... ziołowe , słone i pikantne 
			
			
									
						
										
						Na zalewę dawałam oliwę z oliwek pół na pół z oliwą. Podgrzewałam razem z 5/6 ząbkami czosnku ( 3 ząbki na średni słoiczek) , świeżym tymiankiem i skórką z cytryny
- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
No właśnie podobnie zrobiłem i mam nadal to co mi moderator wyciął.Szukam sprawdzonego przepisu na smak słodko -kwaśny.
			
			
									
						
										
						



 
		
