Sposób na glony??
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lilie wodne zapobiegają zbytniemu naświetleniu tafli wody
podobne znaczenie mają rośliny pływające
rosliny podwodne są znakomitymi napowietrzaczami wody
rośliny błotne także dostarczają tlen poprzez swój system korzeniowy oraz absorbują w wysokim stopniu pierwiastki i związki powodujące rozwój glonów
wszystkie rośliny wodne pozbawiają wodę z nadmiaru azotanów i innych związków, które są pożywką dla glonów
czym więcej roślin, tym mniej problemów z zakwitem wody (zielona woda, rozwój glonów jednokomórkowch) oraz glonami nitkowatymi
podobne znaczenie mają rośliny pływające
rosliny podwodne są znakomitymi napowietrzaczami wody
rośliny błotne także dostarczają tlen poprzez swój system korzeniowy oraz absorbują w wysokim stopniu pierwiastki i związki powodujące rozwój glonów
wszystkie rośliny wodne pozbawiają wodę z nadmiaru azotanów i innych związków, które są pożywką dla glonów
czym więcej roślin, tym mniej problemów z zakwitem wody (zielona woda, rozwój glonów jednokomórkowch) oraz glonami nitkowatymi
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jackon, w poście wyżej zapodał temat, a ja go sprecyzuję, wymieniając z "nazwiska", te rośliny które nas interesują, pomijając grzybienie (wraz z ich wszystkimi odmianami), których oczywiście nie może zabraknąć w żadnym oczku czy stawiku.Pawel91 pisze:To jakie rosliny najskuteczniej eliminują glony i utrzymują wodę w czystości![]()
![]()
![]()
Oto te rośliny.
oczeret jeziorny Schoenoplectus lacustris i jego odmiany,
pałka Typha i jej odmiany,
jeżogłówka gałęziasta Sparganium erektum,
strzałka wodna Sagittaria sagittifolia,
strzałka szerokolistna Sagittaria latifolia
tatarak zwyczajny Acorus calamus i jego odmiany,
kaczeniec Caltha palustris i jego odmiany,
kosaciec żółty Iris pseudacorus,
k.syberyjski Iris sibirica,
k. różnobarwny Iris versicolor,
k.gładki Iris laevigata ,
mięta nadwodna (mięta wodna) Mentha aquatica,
kroplik Mimulus i jego odmiany,
bobrek trójlistkowy Menyanthes trifoliata,
łączeń baldaszkowy Butomus umbellatus,
żabieniec babka wodna Alisma plantago-aquatica,
żabieniec Lancetowaty Alisma lanceolatum,
czermień błotna Calla palustris
krwawnica pospolita Lythrum salicaria,
cibora zmienna Cyperus alternifolius.
Poza tym, temat był już szerzej omawiany TUTAJ
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Jacku ja zapomniałem, ale w lutym już "odpaliłem" ten temat. Zerknij na link, który dałem w poście wyżej. Zajmuje to już trzy strony. Czy o to chodzi?jackon pisze:Pawełku odpal ten temacik roślin błotnych, powrzucamy troche fotek z opisem
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oj faktycznie Pawełku
jak znajdę chwilkę czasu to zacznę uzupełniać ten temat fotkami roślin i krótkim opisem
mam nadzieję,że znajdzie się więcej posiadaczy oczek wodnych,którzy podzielą się z nami swoją wiedzą i zdjęciami roślin strefy błotnej
potem pomyślimy o roślinach podwodnych i pływająchych
za kilka dni przedstawię i opiszę hiacynta wodnego, już ten temat rozpocząłęm, a jest własnie okazja aby pokazać poszczególne fazy kształtowania się kwiatostanu (zaczyna kwitnąć w moim oczku)
jak znajdę chwilkę czasu to zacznę uzupełniać ten temat fotkami roślin i krótkim opisem

mam nadzieję,że znajdzie się więcej posiadaczy oczek wodnych,którzy podzielą się z nami swoją wiedzą i zdjęciami roślin strefy błotnej
potem pomyślimy o roślinach podwodnych i pływająchych
za kilka dni przedstawię i opiszę hiacynta wodnego, już ten temat rozpocząłęm, a jest własnie okazja aby pokazać poszczególne fazy kształtowania się kwiatostanu (zaczyna kwitnąć w moim oczku)
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- Kontakt:
Wątek zamykam, ze względu na dublowanie się postów, dotyczących walki z glonami. Na dalszą dyskusję zapraszam TUTAJ
Moderator forum,
Paweł Woynowski
Moderator forum,
Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne