Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Aż tak stromo masz że woda może swobodnie lecieć wężem z mausera? Co do nawozu w wodzie to kilka osób wypowiadało się że własnie mieszanką nawozową rozpuszczoną w wodzie powinno się podlewać dynie a nie czystą wodą. Nie stosuje takiego sposobu gdyż mam wodę w beczkach do wszystkich warzyw a nie tylko dla dyń. Jeśli już jakiś nawóz zorganizuje to sypne po garstce na krzak i tyle (sypałem 2razy w tym roku tylko nie pamietam czy azofoską czy polifoską). Ostatnio kuzyn przyniósł mi 0.5kg Saletry amonowej ale nie wiem jak ją stosować i czy jeszcze warto azot dawać. Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Miło widzieć kogoś z okolicyrotos pisze:Gosiu, nie wpadaj w kompleksy. Myślę, że można wytłumaczyć tegoroczne, małe przyrosty dyń w naszym regionie.
Zawiniła pogoda. Od czerwca panuje u nas susza. Szczególnie sucho było w lipcu i w pierwszej połowie sierpnia, kiedy owoc potrzebował najwięcej wody. Żeby wyhodować duże okazy trzeba by było w tym czasie solidnie podlewać nasze rośliny rano, wieczór i w południe. Nie miałem możliwości, aby tego dopilnować. W tym roku pozostanie mi się cieszyć ilością, a nie "jakością" (wagą).
Pozdrawiam
Adam

Pozdrawiam GOSIA
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli roślina jest za duża i nie widać na owych pędach pąków żeńskich to usunięcie jest wskazane.Czy u BAMBINO wyrywać boczne odrosty bo zaczyna ich dużo produkować.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owoce należy mieć tylko na pędzie głównym a boczne pędy usuwać.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak naprawdę ile osób tyle opinii. Jeżeli mówimy o gigantach to oczywiście na pędzie głównym ponad 3m od korzenia. Nie pozwalamy też aby pęd ukorzenił się 1m w obie strony od miejsca w którym mamy dynie bo może to spowolnić wzrost albo urwać ogonek lub złamać pęd przy wzroście. Jeżeli chcemy mieć dynie takie do jedzenia to nie wydaje mi się aby miejsce miało znaczenie czy u pęd główny czy boczny. Mojemu bratu pies złamał u jego atlantica pęd główny i teraz ma dynie na bocznym i z ponad 70kg ma.
-- 23 sie 2013, o 14:23 --
-- 23 sie 2013, o 14:23 --
Pierwsze słyszę. Jakiej odmiany dyni tak się robi?Tomek-Warszawa pisze:Owoce należy mieć tylko na pędzie głównym a boczne pędy usuwać.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Na odmianach dyni olbrzymiej pozostawia się tylko pęd główny a boczne pędy co wyrastają z kotów liści usuwa się.
By owoce szybciej dojrzewały i były większe, należy rośliny odpowiednio formować. Najwięcej i największe owoce wyrastają na podstawowym trzonie, dlatego niewskazane jest hodowanie bocznych pędów i łodyg, gdyż owoce będą dłużej dojrzewać, a mogą i nie dojrzeć.
http://pl.pl.allconstructions.com/porta ... miany-dyni
Ja co roku usuwam pędy boczne które wyrastają z kotów liści.
By owoce szybciej dojrzewały i były większe, należy rośliny odpowiednio formować. Najwięcej i największe owoce wyrastają na podstawowym trzonie, dlatego niewskazane jest hodowanie bocznych pędów i łodyg, gdyż owoce będą dłużej dojrzewać, a mogą i nie dojrzeć.
http://pl.pl.allconstructions.com/porta ... miany-dyni
Ja co roku usuwam pędy boczne które wyrastają z kotów liści.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
BobejGS, ano mam stromo i woda super leci nawet jak przytkam palcem końcówkę węża to niezły prysznic jest
Ja nie mogę podsypywać nawozami bo do ogródka zawsze przeleci jakaś kura.
Dziel się swoimi spostrzeżeniami bo przez Twoje ,,kilogramowe piłeczki
w przyszłym roku startuję jeszcze raz z dynią
Mam tylko jeszcze nadzieję ta druga dynia sporo podrośnie bo pierwsza chyba zaczyna dojrzewać.
Ciekawi mnie jeszcze coś takiego - dlaczego należy likwidować korzenie z pęd?. Mi się wydawało, że one dostarczają pokarm do liści i dyni.
Drako dzięki za podpowiedź

Ja nie mogę podsypywać nawozami bo do ogródka zawsze przeleci jakaś kura.
Dziel się swoimi spostrzeżeniami bo przez Twoje ,,kilogramowe piłeczki

Mam tylko jeszcze nadzieję ta druga dynia sporo podrośnie bo pierwsza chyba zaczyna dojrzewać.
Ciekawi mnie jeszcze coś takiego - dlaczego należy likwidować korzenie z pęd?. Mi się wydawało, że one dostarczają pokarm do liści i dyni.
Drako dzięki za podpowiedź

- BobejGS
- Kontakt:
Podcinanie ? ideałem jest
mieć roślinę rosnącą w
trójkącie, tak aby główne
ramie swobodnie rosło w lini
prostej nawet do 9 metrów, a
boczne skracamy by nie były
dłuższe niż odpowiednio 8, 6 i
4 metry po każdej stronie.
Jeżeli uznamy, że główne ramie
ma odpowiednia długość
wówczas odcinamy koniec lub
zasypujemy ziemią.
__|__
___|___
____|____
_____|_____
______|______
__6 m ___|___6 m ___
___8 m ___|___8 m ____
mieć roślinę rosnącą w
trójkącie, tak aby główne
ramie swobodnie rosło w lini
prostej nawet do 9 metrów, a
boczne skracamy by nie były
dłuższe niż odpowiednio 8, 6 i
4 metry po każdej stronie.
Jeżeli uznamy, że główne ramie
ma odpowiednia długość
wówczas odcinamy koniec lub
zasypujemy ziemią.
__|__
___|___
____|____
_____|_____
______|______
__6 m ___|___6 m ___
___8 m ___|___8 m ____
- BobejGS
- Kontakt:
Możliwe że źle się wyraziłem. Usuwamy TYLKO korzenie 1m w jedną i drugą stronę od założonego owocu. Gdy tego nie zrobimy przy intensywnym wzroście dyni gdy korzenie będą wrośnięte może ulec pęknięciu ogonek przy dyni lub pęd dlatego trzeba urwać te korzonki przy dyni. W późniejszym etapie w zależności od tego jak dynia będzie rosła patrzymy czy musimy urywać kolejne korzenie czy nie. U mojej jednej dyni musiałem nawet podłożyć styropian pod pęd przy ogonku tak wysoko urosła i bałem się że ogonek urwie. Co do innych korzeni przybyszowych to nawet zalecane jest aby pęd przysypać by szybciej wzrosły 

- BobejGS
- Kontakt:
Dodam tylko fakt który doświadczyłem w tym roku. Mam cztery krzaki Agp blisko siebie tzn chodzi mi o podobne warunki uprawy. Mają tyle samo słońca tak samo były też nawożone. 3 z nich uprawiane swobodnie bez żadnego przycinania. Rosną jak chcą. Czwarty krzak uprawiam na jeden pęd tzn od samego początku sukcesywnie usuwam każdy pojawiający się pęd boczny. Efekt? Dynia uprawiana na jeden pęd ma ogromne liście dynia natomiast wg Ott ok 60kg natomiast tamte kolejno ok: 185kg 165kg i 150kg. Coś to chyba jednak obrazuję. Zresztą każdy ma inne warunki uprawy więc i może sposób prowadzenia pędów jest inny? Kto wie
Mówię tu jednak o odmianie Atlantic giant pumpkin uprawianej tylko i wyłącznie ze względu na wielkość tzn wagę. Pozdrawiam

- BobejGS
- Kontakt:
Przeczytałem ten artykuł aby nie było że piszę a nie znam tematuTomek-Warszawa pisze:http://pl.pl.allconstructions.com/porta ... miany-dyni

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja ,,bawię " się z dyniami drugi rok bardziej jako dobre źródło witamin dla drobiu w okresie zimowym. Jednak bardzo się cieszę gdy są okazałe bo i satysfakcja większa
a kurki mają smaczne jajeczka. Czyli 2 w 1
Poprzeglądam jeszcze moje BAMBINO i powycinam z 2 dwóch boczne odrosty a na jednym zostawię dla porównania. Mogę tylko napisać ,że chyba boczne odrosty nie będą wartościowe bo już widzę ,że doprowadzę je do głodu - liście nie są okazałe jak na pędzie głównym.
.BobejGS bij rekordek bij
powodzenia
Cieszę się ,że wstawiacie linki do różnych stron odnośnie dyń, Na wiosnę trzeba znów sobie temat przeczytać i poprzypominać co nie co

Poprzeglądam jeszcze moje BAMBINO i powycinam z 2 dwóch boczne odrosty a na jednym zostawię dla porównania. Mogę tylko napisać ,że chyba boczne odrosty nie będą wartościowe bo już widzę ,że doprowadzę je do głodu - liście nie są okazałe jak na pędzie głównym.
.BobejGS bij rekordek bij

Cieszę się ,że wstawiacie linki do różnych stron odnośnie dyń, Na wiosnę trzeba znów sobie temat przeczytać i poprzypominać co nie co

- BobejGS
- Kontakt:
Link który Tobie przesłałem jest stroną typowo o gigantach więc warto obejrzeć ją całą. Ja również uprawiam dynie drugi rok. Już to pisałem że moja przygoda z dyniami rozpoczęła się z jedną sadzonką którą dostałem od towarzystwa które w zeszłym roku pierwszy raz organizowało konkurs na największą dynie. Nasiona niby z ameryki sprowadzili więc chyba tu jest sekret tych gigantów.
- BobejGS
- Kontakt:
A ja usuwam żeńskie pąki na pędach bocznychDrako pisze:Jeśli roślina jest za duża i nie widać na owych pędach pąków żeńskich to usunięcie jest wskazane.Czy u BAMBINO wyrywać boczne odrosty bo zaczyna ich dużo produkować.

- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Zdaje się że wystąpił u mnie mączniak prawdziwy. Jak sobie z nim radzić?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera