Pokaż swojego!
Brachychitona oczywiście.

Kilka razy przykładałem sie do avokado,ale cos nie pykło. Jakies rady? Moze ktos inny ma jakies rady co do avokado.Cylin pisze:Witam
Mam pestkę z awokado w wodzie przez około miesiąc. Korzeń jest długi lecz z góry nic nie pęka (zaczyna od boku)
Tu po przewróceniu:
http://img14.imageshack.us/img14/2581/dsc00692gm.jpg
Wsadzić w ziemię czy poczekać aż puści pęd?
Dzięki wodzuvinetou80 pisze:Do KaRo Brachychiton ma korzeń palowy,to coś nie wygląda dobrze,wyhodowałem już kilka,przy czym zmasakrowałem parę przy przesadzaniu.
Po wpisaniu go google "moringa oleifera" wychodzą na pierwszym i drugim miejscu linki do stron z Wikipedii, na trzecim natomiast link do sklepu z nasionami - z opisem wysiewu wymienionej rośliny.monisia86 pisze:przewertowałam całego wujka google,ale jedyne co mi pokazuje to ogólnikowe pojęcie hodowli z nasion,
Moringa wychodzi :monisia86 pisze:Dzięki,masz racje![]()
Google okroiło mi część wyświetleń,ale jak się okazało,był włączony filtr (tylko nie wiem,czemu akurat tego nie chciało wyswietlić).
Teraz to i ja znalazłam duzo informacji,sporo filmików,ale co niektóre są ze soba sprzeczne,bo..
-polecają namaczać nasiona przez 24 godziny w wodzie,później obrać ze skórki;
-inni twierdzą,że nie wolno ich pozbywać tego płaszcza;
-następnie radzą,żeby używać tylko uniwersalnej ziemii (na kiełkowanie);
-inni z kolei,że do wysiewu ziemia uniwersalna wzbogacona np.perlitem...
-kolejna informacja to,żeby stworzyć im mikroklimat (przykryć folijką,itp);
-przeciwnicy twierdzą,że jak się wysiew robi latem (co prawda,późnym),to może to "zagotować" nasiona...
Ciężko stwierdzić,które porady są skuteczne.
Miło by było,gdybys wypowiedział się ktoś,kto sukcesywnie wyhodował moringę z nasionka.
Ja mam tylko 5 i nie chcę tego robić na "odwal się" i eksperymentować...