Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Ja w tym roku po raz pierwszy hoduję dynie.
Tutaj Solor (tylko dlaczego ona taka malutka ;:131 ) - zawiązała 3 owocki na pędzie głównym i Burgess Buttercup - też 3 szt. duże, ale są jeszcze 2 maluchy :) .

Obrazek

A to Melonette Jaspee de Vende. Zawiązane 7 sztuk :tan wielkości prawie piłki (ważyć to będę później). Niestety jej wadą jest to, że jako jedyna z dynek złapała mączniaka prawdziwego. Ale jeżeli jest smaczna, to na pewno zostanie na przyszły rok.

Obrazek

To miała być Bueno Gusto de Horno, ale moja ma takie karby, czego na oryginalnych zdjęciach nie widzę ;:oj . Zawiązana tylko 1 szt. ;:145 .

Obrazek

No i coś dla lubiących duże dynie. Lunga di Napoli. W pełni wyrośnięte 2 sztuki i 2 niedawno zawiązane (może urosną i zdążą dojrzeć). Jedna sztuka rośnie pod jabłonką i przez część dnia ma półcień i jest wieelka. Druga na pełnym słońcu trochę mniejsza. Krzak niesamowicie zdrowy, duże piękne liście ze srebrnymi plamkami, główny pęd miał blisko 10 m. zanim go ciachnęłam ;:303 .

Obrazek

Mam jeszcze Hidemi, ale moim zdaniem to porażka. Owocki wielkości jabłka, mocno karbowane, więc nie wiem, czy będzie co pojeść.

aha, co im dawałam. Na start dostały sporo obornika w dołek, kompost i saletrzak przy sadzeniu, potem raz podlane gnojówką pokrzywowo-pomidorową, znowu saletrzak i raz siarczan potasu - jak zasilałam pomidory to i im coś skapnęło ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Wolfheart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

posadziłem w tym roku dynie Giant Atlantica z nasion od Legutko, na 2 krzaczki zawiazała mi sie tylko jedna dynia...ma jakieś 2 kg póki co i nie przypomina dyni tylko bardziej żółtego melona....jutro wrzuce jakąś fotkę ;)...aha...jaka może byc przyczyna opadania żeńskich kwiatków juz przed zakwitnięciem? małe dyńki brązowieją i opadają zanim rozwinie się kwiat
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem ci na przykładzie dyń mojego brata. Też są to Agp. Są one posadzone na jałowej ziemi w mało słonecznym miejscu wcale nie są też nawożone. Mają małe krzaki zupełnie nie wyglądają na Agp. Pęd malutki ok 2-3 metry a dynia malutka mniejsza jak piłka do ręcznej a większa od tenisowej :wink: na pierwszą myśl przychodzi mi niedokarmienie. Daj jakiś nawóz najlepiej dolistnie szybciej zadziała.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj mierzyłem dynie 674wg OTT Czyli ok 181kg chyba uda mi się wykonać moje założenie MAX z zeszłego roku a mianowicie osiągnąć wagę powyżej 200kg. Minimum było pobić zeszłoroczny rekord. Jak mierzyłem 16.08 to miała 160kg czyli w 6dni urosła ok 21kg więc myślę że ładnie rośnie jak na ochłodzenie i oby tak dalej. Czekamy na cieplejsze dni i większe przyrosty. Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

To Ci w tym roku urośnie ogromna dynia. ;:202 ;:202 :shock: Mają być cieplejsze dni to Ci dynia dużo podskoczy na wadze. ;:138
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oby oby.. Bo szykuje się powtórka z zeszłego roku. Mam nadzieję że zdołam zmienić bieg historii :D ale dynia ponad 200kg? To dla mnie masakra na maxa jak już patrzę na tego giganta to nie mogę się napatrzeć ;:oj
Wolfheart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dawaj foto ;)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na zdjęciu obawiam się że nie będzie tego widać gdyż dynia rośnie w styku dwóch swojego krzaka i sąsiadki. Ale jak pojadę następnym razem na działkę to cykne foty i postaram się zaraz po powrocie wrzucić :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek

-- Cz 22 sie 2013 12:07 --

Obrazek
Obrazek

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładne dyńki gratuluję :wink: Za rok może stworzymy jakiś wątek rywalizacji w gigantach skoro macie takie piękne dynie innych odmian ;:oj
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42

Post »

Jak ja wam zazdroszczę (oczywiście tak pozytywnie) tych waszych olbrzymów. Ja w tym roku kupiłam dynię olbrzymią ale owoce ma wielkości piłki do siatki. Wątpię żeby zdążyły dojrzeć. rosną na kompostowniku,łodygi mają po 8 metrów,liście ogromne a owoce malutkie ;:145 do tego wszystkiego jedna odrzuciła dyńkę wielkości piłki do siatki. Wpadam w kompleksy patrząc na wasze.
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dynie Big Max rosną na pryzmie kompostowej. W tamtym roku moje Big Max ważyły: 26 kg, 28 kg i 38 kg.

Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Gosiu, nie wpadaj w kompleksy :wink: . Myślę, że można wytłumaczyć tegoroczne, małe przyrosty dyń w naszym regionie.
Zawiniła pogoda. Od czerwca panuje u nas susza. Szczególnie sucho było w lipcu i w pierwszej połowie sierpnia, kiedy owoc potrzebował najwięcej wody. Żeby wyhodować duże okazy trzeba by było w tym czasie solidnie podlewać nasze rośliny rano, wieczór i w południe. Nie miałem możliwości, aby tego dopilnować. W tym roku pozostanie mi się cieszyć ilością, a nie "jakością" (wagą).

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie było podobnie a na działce wysiadła mi pompa i wode musiałem w beczkach transportować. To była masakra. Ta susza doprowadzała mnie do białej gorączki. Ciągłe kombinowanie jak tu wode na dzałke skombinować. Ale wysiłek sie opłacił. Dynie ładnie urosły bo zaniedbałem troszke inne warzywa ;:oj
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Chyba w przyszłym roku bardziej się postaram i zamontuję nawadnianie kropelkowe. Już pociągałam 100 m węża :D dla nich aby podlewać obficie z beki 1000 l deszczówką a nie latać z wiadrami pod górę i z górki 100m. Tak się jeszcze zastanawiam ale to już na przyszły rok czy nie wlać od razu jakiś nawozów do beki.
Susza trochę ostudziła zapał ale wchodząc na tę stronę znów złapałam bakcyla :heja
Za tydz wyjeżdżam na półtora miesiąca i nie wiem jakie będą losy moich dyniek. Widzę tylko ,że znów zawiązuje owoce i rośnią w oczach.

Czy u BAMBINO wyrywać boczne odrosty bo zaczyna ich dużo produkować.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”