Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

Miłeczko wciąż zachwycam się twoimi daliami..... i ich urodą i ilością ;:oj ..... są przepiękne i tak niesamowicie różnorodne....
Szczawik w donicy prezentuje się rewelacyjnie.... na zimę wędruje do domku???
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Nie mam takiej kuzynki. A może Ty chcesz być moją kuzynką? ;:138
Piękny szczawik. Opowiedz coś o nim. U mnie sadzony raz, nawet nie wyszedł spod ziemi. Nie mniej bardzo mi się podobają i chyba zrobie podejście drugie. Jak trzymasz w zimie?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, kiedy tak oglądam, te Twoje przecudne dalie znów mnie korci, aby jakąś jedną albo z dwie dokupić, ale muszę trenować silną wolę, a raczej iść po rozum do głowy ;:223 , bo po pierwsze kiepsko z ich przechowywaniem, a po drugie z miejscem, którego coraz mniej, bo tak dopadła mnie różyczkomania, że w każdym wolnym miejscu szykuję dołki pod nowe pięknotki :;230. Ale kto wie, bo ja również już planuję co i jak w przyszłym roku i pewne przemyślenia mam, a nawet zaczynam pomału działać w tym kierunku, nie mniej zauważyłam, że staję się coraz bardziej wygodna, chyba doszłam wreszcie do wniosku, że ogród ma być dla mnie, a nie ja dla niego. To prawda, co napisałaś, że każdy z nas ma "hopla" na punkcie czegoś innego i bardzo dobrze, bo z przyjemnością możemy podziwiać u innych bogactwo, kolorystykę i różnorodność gatunków, więc wracam wstecz, aby jeszcze raz nasycić oczy Twoimi pięknotkami. Szcawik bombowy, mi chyba na przekór rozrasta się ten z zielonymi listkami, a z bordowymi gdzieś zniknął, poza tym te cebulki można z powodzeniem trzymać przez zimę w domu i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko! Ja z wygody najchętniej zostawiłabym same dalie :;230 Przez to wykopywanie i wkopywanie wokół niszczę chwasty. Najbardziej nie lubię miejsca, gdzie rosną byliny, a wrasta w nie perz, pięciornik, chwastnica i gwiazdnica. Poza tym mam skrzyp, który tylko czyha na każdy cm 2. :evil:
A szczawiki z zielonymi listkami też są? Te moje, jak pisałam, są Krysine. Podchodziłam do nich jak pies do jeża, a przeżyły :heja Krysia Christinkrysia mi zawsze coś podeśle fajnego, co ja koncertowo marnuję. No kilka fajnych roślin przeżyło i baaaardzo się z tego cieszę.

Paula! Gdybyś tylko mieszkała gdzieś w pobliżu... ;:173 mogę być nawet Twoim szwagrem :;230
Nie zimowałam szczawików, ale muszę spytać Krysi, jak to się robi.

Agness! Patrz do woli, ja też się nie mogę napatrzeć więc patrzę! :D Teraz pada więc dziś tylko przebiegłam przez ogród, żeby oberwać pomidorki, ale musiałam kilka sztuk pogłaskać ;:173 Szczawik faktycznie musi wylądować na zime do domu, ale jeszcze nie wiem w jakiej formie.

Kropelko! Ja też jestem leniwa ogrodowo i nie mam z tego względu wielu roślin. Do dalii i sposobu ich uprawy przywykłam. Ale jednorocznych, oprócz aksamitek, nie wysiewam ;:185

Dziś pada, mokro, ochłodziło się. Bardzo dobrze, bo do niedzieli był upał i na samą myśl o podlewaniu z węża całego ogrodu, robiło mi się niedobrze. Ale znów wszystko zarośnie ;:223
Powoli "kończą" się pomidorki. Zjedliśmy już wiele kilogramów, ale niestety 3 odmiany szlag trafiła zaraza. Ale i tak dzięki szklarni mieliśmy wcześniej i zdążyliśmy się najeść.
Zaczynają powtarzać różyczki. Pastelka się wzięła i First Lady też, niestety tej drugiej nie zrobiłam zdjęcia.

Obrazek

Rododendron Graf Lenart się przyjął, urósł i zawiązuje pąki na przyszły rok :heja

Obrazek

Nie mam nowych zdjęć, ale jak tylko się przejaśni, cyknę coś ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Mileczko przybiegłam podziwiać twój raj i daliowy zawrót głowy ;:oj
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Miłko, te pąki wyglądają na liściowe, ale ja już jestem na etapie cieszenia się również z pąków liściowych, niech rosną jak największe. :)
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A szwagra nie mam to bardzo chętnie :lol:
Zazdroszczę takiego różanecznika, moje nie chcą wcale rosnąc :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola! Wiem, że liściowe! Nie psuj mi radochy! :;230

Beciu! Wpadaj kiedy chcesz! Ale czy to raj? Nie przesadzaj :;230 Nie daje widoków ogólnych, bo nie wszystkie są pokazowe ;:306 Dalie nie kwitną tak obficie, jak co roku, bo jak nie upał, to ulewa. Ale dają radę. Porównywałam zdjęcia z zeszłym rokiem, to wygląda nieciekawie :(

Paula! Szwagra trzeba mieć! To umowa stoi! ;:333
Różaneczniki porządnie dokarm kompostem, obornikiem i podlewaj. Może trzeba mu kwasnego torfu dosypać w nogi?

Podam kilka wczorajszych fotek. Było pochmurno więc takie sobie :wink:

Języczka

Obrazek

Kanna Golden Lucifer

Obrazek

First Lady

Obrazek

Dzielżany

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzielżany bardzo lubię. Moje niestety wyschły podczas upałolów. Korzenie nie padły, ale kwiatów już nie będzie w tym roku.
Za różą First Lady (notabene piekną) widzę beczułkę-cudo. Kwietniczek w niej bardzo klimatyczny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko ślicznie u Ciebie. Fantastyczne roślinki, pięknie pokazane :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Dzielżany ślicznej urody i kanna sliczniusia ;:138
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłko, Babylon Lila i Osaka rzuciły mną prawie na kolana. Śliczne ;:138 , inne zresztą też piękne. No i jak tu nie kochać dalii ?
Moje po deszczach łapią oddech i znów pięnieją. Upały dały im nieźle w kość, ale przeżyły ;:108
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czemu zdjęcia takie sobie? Bardzo ładne właśnie. Piękne dzielżany. Zastanawiam się właściwie czemu ich u siebie nie mam. Może na tej lewej rabacie znajdę w przyszłości dla nich miejsce :)
No z rh tak będę musiała zrobić tylko skąd wziąć tort? :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula! Dzielżany polecam! Piękne i bezproblemowe. A "tort" możesz upiec albo kupić! ;:306 (taki żarcik, sorry!)

Marzka! Nic mi nie mów! Jeden z gorszych daliowych sezonów. Ale najważniejsze, ze dały radę!

Mariola! Dziękuję! ;:196

Wandziu! W beczułce są białe pelargonie, ale chyba je zaniedbałam, bo nie chcą kwitnąć.

Aniu! Dziękuję ;:196

Dziś wskoczyłam do szklarenki i wreszcie zrobiłam porządek : usunęłam chore pomidory, popieliłam wokół. Pozbieramy jeszcze trochę pomidorków, ale kilka roślin już nie ma.

Kilka fotek daliowych na dziś:

Nn - piękna i ogromna!
Obrazek

White Star
Obrazek

Myama Fubuki
Obrazek

Paskuda nn. Pokazała środek, ale wstydliwie potem zakryła. Jesienią na kompost. Teraz zostawiłam dla pszczół.
Obrazek

Junona (jakieś krzywe kwiaty ma, ale roslina wygląda zdrowo, może to od upałów.
Obrazek

Esther
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dlaczego mówisz, że ta nn jest paskudą? Poza białą mnie najbardziej się podoba z pokazanych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”