Storczyki Valdessy Kane :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Valdessy Kane :)

Post »

No dobra ;:131 nie mogłam się powstrzymać... niechcący kupiłam wczoraj dość małego storczyka i jakoś tak przypasował do flakonu, że musiał się w nim natychmiast znaleźć (możliwe poprawki :wink: )
Oczywiście tu też są roślinne prezenty od Kahim ;:196
Żeby zbierać doświadczenia postanowiłam zrobić mu trochę inne podłoże (domieszałam poszczupany brykiet kokosowy) i praktycznie całe korzenie zakopałam (w tym pierwszym całe są na wierzchu) tylko trochę zostawiłam na zewnątrz.
Obrazek

Obrazek
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja multiflorka ;:138 .Niestety u mnie juz nie kwitnie :( .Pieknie to wyglada i widze ,ze na serio zabralas sie za aranzacje ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Cudowności ;:oj ;:138
Pięknie wygląda, a jak cieszy serduszko ;:196 Czekam na dalsze relacje i może nie jedną z nas tu skusisz na takie cudeńko :D
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Ślicznie to wygląda, na prawdę ;:138 . Ja natomiast jestem ciekawa jak to zda egzamin na dłuższą metę tzn. czy sprawdzi się system podlewania, przepływ powierza itd. Nasunęły mi się w międzyczasie takie wątpliwości, bo kiedy miałam swoją kwiaciarnię, eksperymentowałam z kompozycjami w szkle właśnie, inspirując się różnymi pokazami, szkoleniami itd. Muszę powiedzieć, że efekt potrafi być oszałamiający ale w praktyce "wychodziły" różne niedogodności, o których wspominałam i nie zawsze rośliny pozostawały w dobrej kondycji ale w moim przypadku był to nieco inny rodzaj kompozycji, tak więc Tobie kibicuję i przyznam, że również mam ochotę na takie cudeńko ;:138 ;:138 .
Lolivette
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 17:05

Post »

Przepieknie to wyglada ;:333 Wlasnie sie zastanawiam gdzie bym to postawila :;230
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Bardzo się cieszę źe się wam podoba ;:138 i kuście się kuście bo towarzystwa mi brak do zbierania doświadczeń :P
No i zobaczymy jak to się w czasie sprawdzi :) o tą pierwszą kompozycję to się raczej nie boję (no chyba że z jakiegoś powodu nie będzie mial jej kto podlewać przez dłuższy czas) za to biorę pod uwagę, że w drugiej jak będę źle operować, szlak może trafić korzonki no ale jak nie zrobię i nie sprawdzę wszelkich opcji to się nie nauczę :)
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Super to wyglada, sama bym sobie zrobila, ale niestety w salonie mam tylko 4 storczyki na parapatech, na wiecej nie moge sobie pozwplic pozniewaz moj ukochany piesek straca wszystko ogonem ;:224 ;:224
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Darka89

Post »

:wit

Piękne kompozycje, ale ten storczyk jest cudowny! uwielbiam ten wzór na płatkach ;:167

Będę trzymać kciuki aby sprawdził Ci się ten sposób uprawy ;:215
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Super ;:138
Zastanawiam się tylko, jak posadziłaś fittonię? Pamiętaj, że ona jest szczepką i musi mieć póki co sporo wody, żeby się ukorzenić ;:196

-- 22 sie 2013, o 10:56 --

P.s. Znalazłam wczoraj jeden niedobity sklepik za 5 zł i mieli nawet ładne szkła średnio po 25zł, więc chyba się sama niedługo skuszę :wink:
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Dziękuję ;:196
kahim pisze:Super ;:138
Zastanawiam się tylko, jak posadziłaś fittonię? Pamiętaj, że ona jest szczepką i musi mieć póki co sporo wody, żeby się ukorzenić ;:196
:( to bardzo ma źle bo tylko siedzi sobie na mokrym korzeniu... no ale ja się nie znam... jak powinnam się nią zaopiekować? Gdzieś w wodzie potrzymać zanim korzonków dostanie?
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Piękny storczyk i śliczna kompozycja :D To fajnie kogoś zainspirować i móc oglądać efekty tej inspiracji :uszy
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

No tak - żeby nie ty to bym nawet nie wiedziała, że ludzie robią takie fajne rzeczy ;:196
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto,
Fittonia jest roślinką gruntową- posadź ją w takim miejsu, żeby miała końcówkę łodygi w mokrej ziemi. Za ok. 2 tygodnie powinna ci się ładnie ukorzenić. Na mokrym korzeniu sobie nie poradzi. Jeżeli masz taką opcję, wstaw ją do jakiejś małej pipety z wodą i wówczas postaw na korzeniu. W ten sposób będzie miała wodę i będzie w miejscu które jej wybrałaś :D

Soleroila też póki co musi mieć wilgotno... Też się musi ukorzenić ;:196

-- 22 sie 2013, o 14:44 --

P.s. Zapomniałam pochwalić twojego storczyka ;:224

Bardzo mi się podobają właśnie te pobazgrane i sama na takiego poluję :D
Śliczny ;:167
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kurcze, ślicznie te storczyki wyglądają ;:173 Myślę, że taki brykiet kokosowy to dobry pomysł, bo on ładniej przesycha niż kora i przepuszcza dużo powietrza. Może wełna mineralna też by pasowała do takich szklarniowych warunków? A co do szkła polecam Wam sklepik NANU NANA jeśli macie u siebie w mieście, tam jest duży wybór takich większych wazonów za ok 15 zł takie jak na Vandy ;) lub taniej jeśli mniejsze..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety w Warszawie ich nie ma :(
ODPOWIEDZ