Prawdopodobnie grzybowe choróbsko odglebowe (podobne zamieranie powoduje opieńka miodowa) - najlepszy w tym wypadku jest Rovral Flo 255 SC 0,1% 4L roztworu na roślinę; na czerwce też należałoby zrobić stosowny oprysk.machiato pisze:a ja, a ja?
machiato pisze:Witam wszystkich! I na wstępie chylę czoła przed Waszą wiedzą, ja niestety kompletnie nie znam się na ogrodnictwie i stąd pewnie jestem bezradna wobec choroby moich tuj. Mam 4 tuje w osobnych doniczkach na balkonie, więc jak widac nie jestem wielkim hodowcą ;)
Potrzebuję pomocy! Otóż jedna z moich tuj po zimie (były odpowiednio zabezpieczone) zaczęła miejscami żółknąć/rdzewieć, teraz jest praltycznie cała martwaA ok. 2 mies temu zaczęły podobnie zachowywać się pozostałe - miejscami matowieć, rdzewieć, aż usychać. Poniżej zdjęcia. Myślałam, ze to przędziorek, ale 2 opryski zgodnie z zaleceniami nie pomogły. Podlałam też dwukrotnie Aliette, bo chyba to jednak grzyb, ale tez nie pomogło - mam wrażenie że teraz z dnia na dzień jest gorzej. Na krzaczkach zauważyłam pojedyncze czerwce (?), ale nie jest ich chyba na tyle dużo, zeby spowodowały takie zniszczenia. Moze po prostu zaatakowały osłabione chorobą drzewka...
Proszę o pomoc i wszelkie rady!
a tu chyba widać czerwca?
Rovral Flo wycofują z użycia