CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

LittleSol pisze:po podlaniu to się zrobiła ciężka zbita bryła i boję się, że substrat nie przeschnie wystarczająco szybko
Jeśli się zrobiła bryła, to znaczy (raczej) że substrat nie jest prawidłowo zrobiony. Właściwy substrat szybko wchłania wodę, jest szalenie przepuszczalny i szybko wysycha. Jeśli roślinka stoi w cieniu, to i tak przy właściwym podłożu ono wyschnie na tyle szybko, by nie zaszkodzić korzeniom.
Jedyne co ja bym zrobiła: wyjęła roślinkę i pozwoliła korzeniom przeschnąć. Całkowicie aż na wiór. Ale jeśli jest podgniła, to trzeba to miejsce też wysuszyć.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie ona uspokoiła, substrat jest raczej odpowiedni bo taka mieszanka jaką zrobiłam jest podobno w porządku, bo potwierdzenie dostałam na tym forum.
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Postaw roślinki w możliwie jasnym miejscu i poczekaj na wyschnięcie substratu. Korzenie nie muszą zagnić, jest duża szansa, że roślinki to z powodzeniem przeżyją. Jeśli jest to świeży substrat sporządzony na bazie kupionej mieszanki to są spore szanse, że jest tam dodatek środka przeciwgrzybowego, który w początkowej fazie dobrze zabezpieczy podłoże przed rozwojem patogenów.
Oczywiście można usunąć kamienie z powierzchni podłoża. To przyspieszy parowanie.
Minusem jest fakt, że roślinki zostały niedawno posadzone i mają słabo rozbudowany system korzeniowy. Ponieważ korzeni jest niewiele to też słabo one ciągną wodę z podłoża. Gdy całe podłoże jest dobrze przerośnięte korzeniami i nie są one uszkodzone to po podlaniu sama roślina szybko rozprawi się z wilgocią w ziemi. Natychmiast ją wypije wysuszając substrat.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Mam problem z opuncjami. Strasznie rosną w górę zamiast się rozkrzewiać. Słońca mają dużo , problem ciągnie się od kilku lat co roku muszę je od nowa ukorzeniać.
Dodaję zdjęcie.

Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli jest taki problem, to ja bym ucięła stożek wzrostu, wtedy może nie mieć wyjścia taki delikwent. Jak zajrzysz na mój wątek, na pierwszej stronie jest O.monacantha variegata, właśnie z uciętą "górą". Zaczęła się już rozkrzewiać na boki, choć trochę jej to zajęło. Jest to po trosze oszukiwanie natury, ale co zrobić, kiedy opuncje tak mają - czasem nawet czerwce nie pomogą ;:202
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli opuncje rosną w górę to znaczy, że mają słonka za mało. Cięcie nic tu nie zmieni. Trzeba dać im więcej światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2013, o 19:55

Post »

Witam. :wink: Od dwóch lat mam gymnocalycium baldianum. Bardzo chciałabym żeby zakwitło. Zimowałam je w piwnicy. Nie podlewałam przez całą zimę. Latem wystawiłam je na balkon. Chyba miało dobre warunki, bo zawiązało małego pąka. Bardzo się cieszyłam, jednak po kilku dniach pąk usechł a następnie opadł. Za jakiś czas sytuacja się powtórzyła. Nie wiem co powinnam zrobić aby pąki nie opadały a gymno zakwitło. Pomóżcie. :(
Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj - ja gymno za dużo nie mam, ale nie doczekałam się kwiatów nawet na wyrośniętych już pąkach - wszystko wina słoneczka, którego czasem bywa za mało. Kwiat, aby się rozwinął, potrzebuje ;:3 tak dość konkretnie. Nie wiemy, na jaki balkon go wystawiłaś (jaka ekspozycja), ile ma słońca w ciągu dnia - może ma go po prostu za mało. A podłoże ma jakie?
Spis moich wątków
FishHunter
100p
100p

Post »

Problem jest tylko z ta odmiana opuncji. Chyba po prostu sobie ja odpuszcze a szkoda bo przywiozlem ja aż z tunezji
Tomek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym nie odpuściła. Poza tym - ja mam taką jedną Opuntia leucotricha variegata. One są niejako "kolumnowe", jeśli można tak powiedzieć w stosunku do opuncji. I te obydwie moje ani myślą rosnąć na boki. Może niektórych opuncji to taki "urok" po prostu?
Spis moich wątków
FishHunter
100p
100p

Post »

Ale one wyginaja się pod własnym ciężarem i cała energię przeznaczają na najmłodsze przyrosty
Tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

joannatcz pisze:Witam. :wink: Od dwóch lat mam gymnocalycium baldianum. Bardzo chciałabym żeby zakwitło. Zimowałam je w piwnicy. Nie podlewałam przez całą zimę. Latem wystawiłam je na balkon. Chyba miało dobre warunki, bo zawiązało małego pąka. Bardzo się cieszyłam, jednak po kilku dniach pąk usechł a następnie opadł. Za jakiś czas sytuacja się powtórzyła. Nie wiem co powinnam zrobić aby pąki nie opadały a gymno zakwitło. Pomóżcie. :(
Obrazek
G.baldianum rośnie w ciepłych i wilgotniejszych rejonach. Twój balkon może być dla niego zbyt chłodny a powietrze zbyt suche. Może też podłoże jest zbyt ubogie w składniki pokarmowe. Gymnaki wolą bardziej szklarniowe niż górskie warunki uprawy. U mnie baldiana kwitną bez większych problemów przy średnicy pędu około 2,0-2,5cm, ale rosną w tunelu foliowym gdzie jest znacznie wyższa temperatura i bardziej wilgotne powietrze niż bezpośrednio na dworze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. A może mogłabym je czymś zakryć, bo nie mam warunków, by trzymać ich w takim tunelu.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Możesz spróbować. Musisz tylko uważać, bo jeśli będzie to niewielkie zakrycie to można łatwo roślinkę usmażyć. Niewielkie objętości szybko nagrzewają się na słonku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję. :wink:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”