Na glinie malowane - wiosna / lato 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na glinie malowane - wiosna / lato 2013

Post »

Maju ;:196
Boszsz ale ta Jalitah człowiekiem może zakręcić
Grażynko gdy siedziało mi toto w doniczce to rosło bo rosło, dopiero gdy przesadziłam do gleby ruszyło i wyrosło takie duże. Mam 1 sztukę w wersji mini ale ją wysadziłam późno do gleby i rośnie w większym zacienieniu niż pozostałe. Mi to nie przeszkadza.
Żadne trawki nie są u mnie na sterydach, wszystkie środki do podlewania dozwolone + kompost. No chyba, że do sterydów zaliczymy nawóz ?Substral do roślin zielonych?, no tak 1 raz na 2-3 tygodnie :;230 .
Jajeczka są bardzo pocieszne, to ich ?śmiganie? na boki w czasie wiatru
Grażynko Chippek u mnie też pierwszy sezon. Jest prześliczny i bardzo mnie cieszy każdy kwiat ;:167
Ewciu my się już rozmówiłyśmy :wink:
Iga ;:196
Gdańszczaneczko dzięki ;:196
A ja byłam ostatnio na Twoich ?śmieciach?. Spędziliśmy z eMem w Gdańsku cudownie czas
Jedyna rzecz jaką przywiozłam to cukiereczki z ?Ciuciu? i cebulki tulipanów wielkokwiatowych :D
Kasiu z Chippka jestem bardzo zadowolona i m.in. dlatego na jesień pojawi się drugi :D
Prosem będę obdzielać to też sobie wysiejesz
Tak sobie myślę, że Bowmore wyląduje przy tarasie bo tym razem był naprzeciwko okna synexa 9a on wiesz jak to chłopak :wink: ) i pachniał wyłącznie sąsiadom. No może jeszcze Tekila miała ucztę w wąchaniu :;230
KM zamówisz sobie w przyszłym roku i już

Limelight I Diamant Rouge Obrazek

Venezuela Obrazek

Obrazek Canberra

miszmasz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

część ogródeczka z oddali

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko, Twoje krzewy hortensjowe są tak cudownie wyeksponowane na tle idealnego, soczystego trawnika, że wprost oczu nie mogę oderwać ;:167
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

To samo miałam napisać. Wspaniale prezentują się hortensje na tle wypielęgnowanego trawniczka :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28

Post »

;:224 a mnie echinacea z motylkiem na wiklinowej bazie bardzo przypadła do gustu - choć oczywiście całość również robi wrażenie.. ;:167
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko , zdjęcia pięknych hortysi na tle pięknej ,soczystej zieleni trawnika - CODO !!!!!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Ilonko, ale fajnie, że byłaś w Gdańsku :D . Szkoda tylko, że się nie spotkałyśmy. Podziwiam niezmiennie Twoje lilie ;:224 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga dzięki ;:196
Dobrze, że ten trawnik chociaż z daleka dobrze wygląda.
Po ostatnich deszczach zaczymaja mi się pojawiać niechciani goście - grzybki :evil:
Mariolcia ;:196
Madziu ;:196 czy Ty sobie wyobrażasz, że ona kwitnie u mnie dopiero drugi rok i taki krzaczor powstał :D
W tym roku dzięki kwitnacym i pachnącym roślinom miałam zatrzęsienie "oblatywaczy" i najśmieszniejsze było to, że podczas robienia zdjęć z dosyć bliskiej odległości niczego się nie bały, nie odlatywały tylko spokojnie sobie siedziały na swoim miejscu :D
Małgoś ;:196 nie ma to jak zakochać się w jakiś roślinach i chciałoby sie mieć ich dużo a tu ograniczenia miejscowe.
Ale i tak mnie cieszą te co są ;:167
Kasiu ;:196 niestety obecnie kwitną już ostatnie lilie i roznoszący się zapach zniknie.
Ale zaczną spektakl chryzantemy :D
No ich uroda jest zupełnie inna ale też je ;:167
Kasiu to był taki spontaniczny wypad, że już do Ciebie nie pisałam. Tym bardziej po przeczytaniu u Ciebie, że wybieracie się na działkę
Ale ...... co się odwlecze to nie uciecze :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Patrzę i patrzę na te Twoje hortensje i zastanawiam się czy moje kiedykolwiek takie będą...pewnie nie, bo nie mają tak komfortowych warunków :wink: A napisz proszę, co robisz, że ta trawa Ci tak równo wokół rabat rośnie i w ogóle nie wykazuje chęci wejścia na nie? U mnie wydarcie darni i wysypanie kora/wyłożenie kartonami jakoś takiego efektu dać nie chce :(
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati ;:196 czyli warto było się namęczyć z kopaniem dołów i przygotowaniem odpowiedniego podłoża.
Faktycznie nawet mnie one zadziwiły pozytywnie w tym roku :D
Ostatnio porównywałam swoje z hortensjami eMa siostry, a były kupowane razem z moimi. Jej to nieduże krzaczki w porównaniu z moimi ale przyznać muszę, że bardzo ukwiecone chociaż kwiatostany równie nieduże co krzaczki. Ale nie zrobiła do końca tak jak mówiłam jeśli chodzi o podłoże, nie wysypała korą aby ziemia dłużej trzymała wilgoć .... Ale skoro jest i tak zadowolona to najważniejsze. Tylko, ze nie widziała jeszcze moich :;230
Moje brzegi są obcinane takim "półksiężycem" do obrzeży. Mam go trzeci sezon i bardzo jestem z tego narzędzia zadowolona. Nie kosztuje majątek a pomocne. Wieczorkiem wstawię jego zdjęcie :wink:
Co jakiś czas mam akcję obrzeże i wówczas tnę a synex za mną na kolanach lub w "kucki" i otrząsa tą ziemię. No jakiś wkład w ogród musi mieć pomimo swojego wieku :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ilonka, piękne urosły Tobie hortensje. Ciesze się, że zaprosiłaś mnie na kawe to będę mogła osobiście nacieszyć oczy widokami :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ;:196 one mają swój czas i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Są niesamowite i obojętne czy przyglądam im się z daleka czy bliska :D
Cieszy mnie również fakt, że zimowa porą, gdy spadnie śnieg widok obsypanych kwiatostanów też będzie dla mnie radością
Madziu ;:196 no właśnie przecież "jestem po drodze" do domowych pieleszy :wink:
No i Ty sobie wyobrażasz, ze one u mnie są dopiero drugi rok. Chyba się polubiłyśmy ze wzajemnością :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A więc jednak ekstra dokarmianie. :uszy
I to widać. ;:333
A jak z zimowaniem, pod okryciem czy na żywioł ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ojtam, ojtam naturalne dopalacze :wink: Tylko śmiesznie wygląda gdy przerzucam kompost z wytrzeszczem aby "wyłapać" jak najwięcej dżdżownic kalifornijskich :wink:
Z traw pozbieram nasionka i wysieję na wiosnę. Ładnie mi trawy wschodziły, nie miałam z nimi problemu.
Jedynie będę próbowała przezimować rozplenicę Vertigo.
Zastanawiają mnie również trawy które mam w drewnianych donicach. Pewnie potrzeba by była ocieplenia donic i osłonięcia traw tam rosnących. Kupowane były na ryneczku i sprzedawczyni radziła na zimę osłonić
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko Hortensje piękne o czym mówiłam już chyba ze sto razy - ale ta trawa to mnie na kolana powaliła ;:oj ;:oj . Za taki trawnik dużo bym dała ;:224
Pozdrawiam. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Ilonko ta twoja glina dobrze trzyma wilgoć , że tak ci pięknie rośnie :D
ale masz racje cieszy oko i duszę, zwłaszcza jak pokazywałaś te doły , które kopaliście , warto było :D
u mnie też w tym roku pięknie kwitną , nawet te tegoroczne patyczki :D :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”