Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Cześć Agula! W końcu zobaczyłam Twój radosny zakątek; zdjęcia się nie otwierały. Pięknie, zielono! Faktycznie, że najcenniejszą ozdobą tej działeczki jest winorośl przy altance. Nie nazywaj tylko tego miejsca ha, ha,"winniczką" bo ślimaczory będą myślały, że im się ten teren należy. A propos, ciekawe jaki to gatunek winorośli tu rośnie? Czy widać tam już grona? Bardzo podoba mi się forma furtki, chociaż prowizorycznej - nawiązuje do istoty winorośli, czyli czegoś co wymaga stelaża. W sprzedaży są takie niskie płoty zwane myśliwskimi, właśnie takiej formy, można je wykorzystać w ogrodzie , będzie wówczas wspólny , dekoracyjny element. No i piękne duże okno!(oby zawsze w nim szybka była!) A portret w szkle - piękny!W szybki też można wstawić na skos listewki powtarzające rysunek furtki i płotków. Zrobiłaś fotkę "mieszkańca". Jak myslisz, co to jest , bo przecież nie kret ? Takie samo wejście do norki mam w swoim ogrodzie.Ciekawa jestem...
Już teraz wpraszam się na nalewkę z pigwowca!

Cześć TuJa!Zaimponowałaś mi tą setką słoików! :shock: Może dlatego, że w sprawach konserwacji jestem początkująca...Mam pytanie , co to za wiśnia szklanka?Pozdrawiam! :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam!
Mimo nieobecności Agi pozwolę sobie troszkę tu popisać. Masz rację Nalewko - z owoców pigwowca jest pyszna nalewka ;:8 . Tak pyszna,że jej smak rekompensuje odciski od krojenia bardzo twardych owoców.
Oranio - mam nadzieję,że będziemy w stałym kontakcie tak jak proponuje to Agnieszka. Jestem mocno ciekawa Twojej działeczki - ponoć zaczęłyśmy przygodę z ogrodem w zbliżonym czasie. Nie wiem czy ta wiśnia ma jakąś fachową nazwę. "Szklanka" to chyba nazwa potoczna bardzo wczesnej wiśni, o dużych owocach jaskrawoczerwonej barwy. W zeszłym roku myślałam nawet,że mam 2 czereśnie. A w tym okazało się,że jedna z nich jest wiśnią. Drzewa mają podobną budowę i liście.
Uśmiechałam się ze zrozumieniem czytając jak Agnieszka opisywała syndrom dnia drugiego ( po harówce na działce ), a sama zrobiłam to samo. Wczoraj spędziłam 6 godzin ( na 2 raty ) na pracach porządkowych - miałam tygodniowe zaległości. Wieczorem właściwie nic mi nie było - nie czułam sie specjalnie zmęczona. Dopiero dzisiaj rano ( a musiałam wstać bardzo rano -5.15 ) miałam wrażenie jakby mnie jakiś czołg przejechał...Jednak najlepsze lekarstwo klin-klinem, więc po obiedzie znów idę powalczyć...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie ! Oj bardzo mi miło,to tak przyjemnie- wejść i poczytać co u Was!
Nalewko - przepraszam za ignorancję! Oczywiście,że nalewkę. Nalewkę. NALEWKĘ. ;)

Pomyliłam pigwowca z ...opuncją. (pigwa- pomyłka w rozumieniu- "figa" a opuncja - "figowa").

Oranio- właśnie ta dziurka- to jest wlot do gniazda os ziemnych. Wejdź w wątek - ratunku osy- zobacz tu, tu wkleiłam foto widoku spod ziemi: (nie ja robiłam !, znalezione w necie!)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16

Więc nie kop tam!Bo to może nie być np. nornica a osy.

a jeszcze jest drugi widok pod ziemię (fotografia w tym wątku)- też są rózne "dziurki":
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=288

Tak- ślimaków są tam tysiące. Wszędzie na drzewach, liściach, na betonie aż chrupało, ale wmawiałam sobie, że to owoce. ( "Nie patrz w dół, tylko w dół nie patrz" "Shrek! Ja w dół patrzę!!!" ;) ;) ;) Uciekłabym, gdybym zagłębiła się w to co rozdeptałam łażąc tam. Grona są, ale nie wiem jaki to gatunek, nawet nie wiem czy białe czy czerwone. Za Twoją radą, na razie zostawiam budkę otwartą, aby zaraz nie kusić ciekawskich do splądrowania "nowego" lokatora.Mam nadzieję, ze dzięki temu szybki mi nie wybiją, skoro można wejść drzwiami.

No właśnie Oranio, też to zauważyłaś - ja też myślałam o tym, jak trzeba być zapobiegliwą, aby mieć już zgromadzone na czas tyle słoiczków! Gratulacje Izo!

Izo! No to życzę aby Pigwowa Nalewka miała moc!

Trzymaj się i też nie przesadzaj, teraz mnie się śmiać chciało (ale tak ciepło i serdecznie) , jak czytałam Twoją opowieść. Ale tak to jest- chyba to po prostu "wciąga". Trzymaj się i uważaj na siebie!

aga
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej czy i ja mogę do was ;:65 ?
Też w tym roku kupiłam działkę i nie mam się czym pochwalić.
Po prostu na początku maja wstałam rano i stwierdziłam że muszę mieć działkę
Mam trochę starych drzew-3 śliwy,jabłonki,grusze , chorą czereśnię,wielkiego orzecha który daje super cień.
Uratowałam troszkę róż-to dziw że w takich warunkach przetrwały.
Dokupiłam trochę nowych kwiatów ale tak ogólnie to jestem zielona,większość gatunków jest dla mnie nieznana :roll: .
Dziś właśnie skończyłam przekopywanie części działki gdzie wspaniale rósł sobie podagrecznik :evil: .W budowie jest altanka więc wszędzie walają się materiały budowlane.Mogę do was?
Pozdrawiam Agnieszka

Agnieszko, zmieniłam kolor tekstu z zielonego na niebieski, bo zielony jest zarezerwowany tylko dla administracji forum, żeby odróżnić notki moderków od treści podstawowej postów. Nalewka
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko72 ! Jak to miło! No pewnie! Ale jesteś szybka - mówisz i masz- działeczka! Super! Naprawdę tak w jeden dzień Cię naszło? Czy już ktoś ze znajomych miał działkę? Jesteś zupełnie zielona? Tym bardziej podziwiam! Ja też jestem, bo i Tu.ja i Orania już jakiś czas mają swoje działki( i ja tak myślę sobie w kąciku), że mają się na pewno już piękne miejsca w swoich działkach, ulubione.

A skąd wiesz, że Twoja czereśnia choruje? Moja też (żywica cieknie, ale jeszcze nie wiem co to).Zdiagnozowałas już swoją? Ile masz arów?

Budujesz altankę? Napisz coś o tym, proszę, bo to bardzo także ciekawy temat!
serdecznie pozdrawiam,
aga
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No ja z kawką rano a tu takie miłe zaproszenie :D
Działki szukałam jakieś 2 tygodnie,rozlepiałam ogłoszenia,pytałam.
A ceny :roll: ...Ale udało się kupić taki mały busz-330 metrów :lol:
Wcześniej to ja tylko szczypiorek w domu uprawiałam :lol:
O czereśni pisałam w innym wątku,pomoc oczywiście otrzymałam,do rad się zastosowałam :lol: .Myślę że cos jednak z niej będzie.Zrób zdjęcie ktoś na pewno ci pomoże.
Na razie zdjęć nowych nie mam ale jak zrobię to wkleję.
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkie ogrodniczki! Widzę jeszcze jedną nowicjuszkę w naszym doborowym towarzystwie. I to ze Szczecina - miasta mi bliskiego...Przyłączam się do prośby Agi- pisz dziewczyno jak najwięcej o tej altance ( ile czego potrzeba i za ile ) Mnie też czeka wymiana altany ( mam nadzieję, że mój M dotrzyma słowa). Agnieszko żebyś wiedziała,że ja dotrzymuję słowa - założyłam dziś swój wątek. Jeszcze nie bardzo wiem jak ten adresik umieścić w moim podpisie więc podaję Ci ręcznie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 185=414185 Wszystkich zainteresowanych zapraszam. Obiecuję w miarę systematycznie pisać i wklejać fotki ( od wiosny mam sporo pstrykniętych).
A śmiech to zdrowie - szczególnie szczery i życzliwy ;:112
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To ja na pewno będę częstym gościem u ciebie :lol:
A czemu Szczecin ci tak bliski?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! Od razu przełączyłam na Twój wątek poczytać! Życzę aby wszystko Ci się udało. Twój ogród z pewnością będzie DUMĄ także i Twego męża! haha. Tyle masz serca do ogródka, że nie może być inaczej! Po prostu chyba patrzysz oczyma ogrodnika- i z chaszczy umiesz zobaczyć Ogród. Nie każdy to potrafi, ale jak już zacznie się to stawać, to wtedy właśnie często bliscy też się przekonują, bo zaczynają wraz z Tobą widzieć to, co Ty już dawno "oczyma duszy", prawda? Życzę aby Wam się spełniły wszystkie plany, i realizacje i marzenia ogrodowe ! Tym bardziej, że Ty chyba dzielna Kobieta jesteś i nie zmuszasz Małżonka do dźwigania ciężaru, który jest Twoim marzeniem i dla Ciebie nie jest ciężarem, tylko spełnieniem marzenia właśnie. Czytałam u wielu osób, w wielu wątkach, że do tego marzenia mamy prawo dążyć, nawet jeśli "połówka" uważa, że to będzie coś ponad siły Rodziny. Zazwyczaj, pewnie obawiają się niekonsekwencji inicjatorów/inicjatorek i zagonienia w sprawy, których nie lubią. Ale jeśli my lubimy, to przecież ważne jest, żeby inni nie tyle pomagali, ale "nie przeszkadzali" w realizacji marzeń także bliskich, skoro jest to miejsce, w którym jednak nieegoistycznie- może potem z przyjemnością przebywać, odpoczywać, pomóc - cała Rodzina.

Wiem, że są osoby teroryzujące działką swoje rodziny, ale to nie żadne z nas ;)
;:3

Agnieszka
Z Takim pomocnikiem, to Ty Rzym zbudujesz! Ale ma chłopak frajdę!
To widzę rzeczywiście będziesz miała piękną altanę! Murowana - marzenie! I widzę, że prąd też macie?
Dziękuję za radę- postaram sie poprosić o pomoc w wątku diagnostyki chorób!

Ależ się wzięliście do roboty! a jak daleko macie swoją działkę?

pozdrowienia!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

agape działka blisko domu na szczęście bo pomocnik nie lubi daleko chodzić :lol: .
Altanka niestety tylko zakryta papą bez podłogi bo mąż na wyjeździe :cry: .
A jak ty ten prąd wypatrzyłaś? Na razie jest kabel zakopany,niepodłączony więc o kawce pod drzewkiem mogę zapomnieć ehh :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To i tak masz dobrze Agnieszko,że prąd będzie. Ja nawet nie mogę pomarzyć,bo nasze ogrody nie są zelektryfikowane. Ponoć były takie plany, ale za mało chętnych a koszty duże.
Jeśli chodzi o Szczecin to miasto gdzie sie urodziłam, a przez całe wieki mieszkałam całkiem niedaleko. Dopiero od 7 lat mieszkam w Elblągu. Cieszę się,że mamy wiele wspólnego jak twierdzisz. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam - nawet codziennie. Każda bratnia dusza się przyda.
Aga - u mnie oprócz winorośli jest również winobluszcz. Rośnie blisko jabłoni, zaczyna ją obrastać i daje to świetny efekt wizualny. Szczególnie jesienią, gdy się przebarwia na czerwono.Leszczyny nie masz czego zazdrościć - to taki chwast ogrodowy. U mnie było jej tyle nasadzonej jakby kiedyś za darmo rozdawali. Większość wycięłam i wyrwałam. Zostawiłam w 3 miejscach ( gdzie była już duża), ale poprzycinałam i krzaczorów zrobiłam niby drzewka.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej dziewczyny! Gdzie się podziewacie? Zastanawiam się czy tak ciężko pracujecie czy raczej odpoczywacie...nawet od komputera.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No ja jestem :D .Dziś był dzień porządkowy.Liści nawiało .Przesadziłam maliny,zasadziłam pięciornika-nosz nie mogłam mu się oprzeć tak się w sklepie na mnie patrzył :lol: . Bardzo mi się podobał.
Marzy mi się jeszcze biały i czerwony ale budżet już mam chyba wykorzystany do przyszłego roku :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło,że jesteś Agnieszko! A jaki pięciornik kupiłaś? Krzewiasty czy bylinę? Zapraszam do mnie - wstawiłam troszkę zdjęć.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Izuniu byłam u ciebie,widziałam :D .Tulipany piekne :shock: .
Aleś mi teraz pytanie zadała,chyba krzewiasty :lol: ,żółty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”