rozmnażanie ligustru
rozmnażanie ligustru
Witam. Czy rozmnażanie ligustru poprzez sadzonki zielne można nazwać rozmnażaniem roślin in vitro które z kolei jest działem spcecjalnym produkcji rolnej czy to niepodzchodzi pod ten dział?
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ligustr pospolity
Rozmnażanie in vitro to rozmnażanie na specjalnych pożywkach (MS) w odpowiednim stężeniu, z dodatkiem substancji, która zapewnia sterylność oraz niekiedy z hormonami (najczęściej kwas giberelinowy, kinetyna i kwas indolilomasłowy - w różnych etapach produkcji). Wszystko to przeprowadza się w sterylizowanych warunkach, profesjonalnie opakowania sterylizuje się w autoklawie a sam proces rozmnażania przeprowadza się w komorze laminarnej. W domu można dezynfekować najtaniej izopropanolem, a sam proces przeprowadzać w terrarium. W domowych warunkach opakowania sterylizuje się w szybkowarze.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozmnażanie roślin in vitro to przede wszystkim:
- warunki laboratoryjne (sterylne)
- bardzo małe fragmeny (same pąki, fragmeny liścia, stożek wzrostu) roślin są namnażane na pożywce, dopiero z takiego fragmentu powstaje większa ilość mikrosadzoneczek, które w pierwszym okresie rosną dalej na pożywkach - i nadal w warunkach laboratoryjnych, zanim można je będzie posadzić do normalnego podłoża
Tak więc niewiele to ma wspólnego z rozmnażaniem ligustru przez sadzonki zielne, samo włożenie sadzonki do słoika nie czyni z tego rozmnażania in vitro.
- warunki laboratoryjne (sterylne)
- bardzo małe fragmeny (same pąki, fragmeny liścia, stożek wzrostu) roślin są namnażane na pożywce, dopiero z takiego fragmentu powstaje większa ilość mikrosadzoneczek, które w pierwszym okresie rosną dalej na pożywkach - i nadal w warunkach laboratoryjnych, zanim można je będzie posadzić do normalnego podłoża
Tak więc niewiele to ma wspólnego z rozmnażaniem ligustru przez sadzonki zielne, samo włożenie sadzonki do słoika nie czyni z tego rozmnażania in vitro.
Zielonym do góry!!!
Ja także poczytałem trochę o tym i się dowiedziałem, że to w warunkach laboratoryjnych jest. Tak więc dzięki za odpowiedzi.