Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa
W znanej mi szkółce wysyłkowej znalazłem tylko Pembina, Martin, Smoky.
Pozdrawiam Jarek
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Odmiana Balerina jest bardziej ozdobna czy owocowa? Z nazwy raczej zaliczyłbym do ozdobnych.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry , moja świdośliwa - kupiona pod nazwą - świdośliwa kanadyjska ( Amelanchier lamarckii) - ?? rozczarowała mnie. Owoce, co prawda ładne, ale mdłe i jakieś takie bobowate ( chociaż bób uwielbiam - ale nie w jagodach
). Zjadłam na siłę, bo takie zdrowe
. No więc czy kanadyjska to to samo co Lamarckii? Z opisu na stronie drzewapolski,pl wynika , że nie.

Pozdrawiam, Iwona.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Czy ktoś mi potrafi doradzić, czy okres zbiorów świdośliwy można przeciągnąć? Chodzi mi o to, która odmiana jest najwcześniejsza, a która najpóźniejsza?
Waleria
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To co miało być Świdośliwą przypuszczalnie jest czeremchą amerykańską, więc to co miało być czeremchą pewnie jest świdośliwą...chociarz pewny nie jestem,pogubiłem się
mam to i to tylko nie wiem które jest które.To co teraz uważam za świdośliwę ma kwaskowate owoce,czerwony miąższ,podobne do aronii.jak odróżnić świdośliwę od czeremchy i aronii?

- Waleria
Chyba najlatwiej odróżnić po okresie dojrzewania. Najpierw dojrzewa świdośliwa, na końcu jarzębina. No i jarzębina nigdy nie może mieć innego koloru, jak tylko czerwony. A może wyhodowano już w innym kolorze?
Waleria
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Czy może ktoś podać uczciwą szkółkę,która posiada w sprzedaży wysyłkowej świdośliwę kanadyjską?
W Brzeznej koszt wysyłki to 45zł.Masakra!
W Brzeznej koszt wysyłki to 45zł.Masakra!
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jarzębina a właściwie jarząb posiada owoce w zależności od odmiany od białych poprzez różne odcienie czerwieni aż do fioletowych.Waleria pisze:Chyba najlatwiej odróżnić po okresie dojrzewania. Najpierw dojrzewa świdośliwa, na końcu jarzębina. No i jarzębina nigdy nie może mieć innego koloru, jak tylko czerwony. A może wyhodowano już w innym kolorze?
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- Waleria
Jarzębina a właściwie jarząb posiada owoce w zależności od odmiany od białych poprzez różne odcienie czerwieni aż do fioletowych.[/quote]
Dojrzewa chyba dopiero teraz? Czy ma różne terminy dojrzewania?
Dojrzewa chyba dopiero teraz? Czy ma różne terminy dojrzewania?
Waleria
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie mam problemu miedzy świdośliwą a jarząbem tylko świdośliwą a aronią
Po czym to odróżnić bo liście i owoce są identyczne w wyglądzie,jak powinna smakować świdośliwa?

-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Aronia, nawet bardzo dojrzała, jest cierpka na surowo. Świdośliwa powinna być słodka, albo chociaż bez cierpkości.
Owoce aronii mają ślady po kwiatach (to pod spodem owocu) w formie niemal krzyżyka, jak jarzębina, bez wystających elementów, świdośliwa powinna mieć raczej bardziej "rozbudowaną" tę część.
Same owoce aronii są zebrane jak u jarzębiny, u świdośliwy to bardziej "kłos", ale tu sporo zależy od odmiany i od obfitosci owocowania (im większa ilość owoców na krzewia tym lepiej jest to widoczne, przy kilku owocach na gałęzi to już nie to).
Owoce aronii mają ślady po kwiatach (to pod spodem owocu) w formie niemal krzyżyka, jak jarzębina, bez wystających elementów, świdośliwa powinna mieć raczej bardziej "rozbudowaną" tę część.
Same owoce aronii są zebrane jak u jarzębiny, u świdośliwy to bardziej "kłos", ale tu sporo zależy od odmiany i od obfitosci owocowania (im większa ilość owoców na krzewia tym lepiej jest to widoczne, przy kilku owocach na gałęzi to już nie to).
Zielonym do góry!!!
- Waleria
Świdośliwa dojrzała jest smaczna, a aronii bez gotowania nie da się skonsumować. Skosztuj, nie zatrujesz się, ale
wyplujesz.
wyplujesz.
Waleria
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Noooo, bez przesadyzmu, aronię da się skonsumować na surowo - znam osoby bardzo ceniące ten smak. Oczywiście po parę owoców, nie szklankami.
De gustibus non disputandum.
De gustibus non disputandum.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Aronia po zerwaniu jak poleży 3-4 dni traci na cierpkości a taka podsuszona ma smak troszkę jak czarne jagody.