Prośba o identyfikację rośliny i jej schorzenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanna-banana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2013, o 16:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o identyfikację rośliny i jej schorzenia

Post »

Dzień dobry.
Prosiłabym o pomoc w identyfikacji tej rośliny oraz identyfikacji jej schorzenia. Roślina jest wysoka na nieco ponad metr, długa cienka łodyga, która jest grubsza i nieco bulwiasta przy samej ziemi. W doniczce znajdują się małe, białe, niemal przeźroczyste robaczki, widoczne, kiedy poruszy się ziemię. Wygląda kiepsko, jednak te części liści, które nie zostały zjedzone mają zdrowy zielony kolor.
Z góry dziękuję za pomoc!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o identyfikację rośliny i jej schorzenia

Post »

Wydaje mi się, że jest to facja. Ale czy ona jest chora? Bardziej przypomina mi to działanie szkodnika.
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Ja bym obstawiała za butelkowcem (pachira).Listki faktycznie wyglądają, jakby coś je zżerało... oglądałaś, czy nie zamieszkały tam jakieś szkodniki? Roślinka stoi na dworze? Może te zniszczenia to dzieło ślimaków...
Pozdrawiam serdecznie :)
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
hanna-banana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi!
W rzeczy samej jest to pachira - porównałam ją ze zdjęciami z internetu i pasuje do tej charakterystyki.
I faktycznie musi to być szkodnik, po wstępnym rozeznaniu obstawiam na ziemiórkę. Tak jak pisałam w doniczce da się zauważyć mikroskopijne białe robaczki. Roślina stoi w domu, więc raczej nie są to ślimaki. Być może przyniosłam tę zarazę razem z ziołami zabranymi z balkonu, stały blisko pachiry przez jakiś czas.
Obetnę zaatakowane liście i poszukam odpowiedniego środka na zwalczenie szkodników.

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
hanna-banana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Okazało się, że roślina ma zielonego lokatora. Usunęłam gąsiennicę na podłodze leżał jeszcze jeden martwy okaz. Wszystko by się zgadzało, rośliny stoją przy drzwiach na balkon, tam często latają motyle, czy ćmy. Teraz już będę na nie bardziej wyczulona.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To raczej inny szkodnik...ziemiórki podgryzają korzenie młodych roślin doprowadzając je do zamarcia.
Dorosłe osobniki to małe czarne muszki,fruwające wokół dobiczek,które takich zniszczeń nie robią.
O ziemiórkach pisałam tutaj
Białe robaczki,które zauważyłaś to mogą byc niegrożne dla niej skoczogonki

U Ciebie widzę ślady podgryzania przej jakieś gąsiennice i ślimaki wskutek czego blaszki liściowe tak wyglądają jak na Twoim zdjęciu.
Przesadź do nowej ziemi wypłukując korzenie z poprzedniej i kąpiąc całą roślinę - liście,łodygi.
Jeśli zostawisz już ją w domu to ślimaczki nie powinny się już do niej dobrać a z czasem wypuści ona nowe liście i odzyska zdrowy wygląd.
Awatar użytkownika
hanna-banana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

KaRo pisze: U Ciebie widzę ślady podgryzania przej jakieś gąsiennice i ślimaki wskutek czego blaszki liściowe tak wyglądają jak na Twoim zdjęciu.
Dziękuję za cenne rady KaRo!
Chwilę przed Twoim postem napisałam właśnie o gąsiennicach, znalazłam 2. Oberwałam liście całej roślinie, żaden nie uchował się w całości. Dziś kupię ziemię i przesadzę, mam nadzieję że odżyje.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Wszystkie liście oberwałaś??
Jak już zidentyfikowany i zlikwidowany został winowajca,nie trzeba było obrywać wszystkich liści.Roslina może to odchorować.
Było poczekać, aż wypuści nowe całe i wtedy te pogryzione obciąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”