Różane impresje 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różane impresje 2

Post »

cześć Maja :D
Dzięki Tobie wyszłam w kapciach i szlafroku na ogród porobić zdjęcia ;:196

Bardzo lubię poranną porę ze względu na wrażenie "zapasu" czasu, jaki mam.....a przede wszystkim ze względu na niesamowite światło do zdjęć :!:

Cornelia u podstawy wygląda tak:
Obrazek

Jak widzisz, od razu pędy łukowato idą na boki...moja ma około 60 cm średnicy na wysokości góry podpórki. Pędy - te wielkie - oparłam o płot i jeden na tej podpórce, żeby w ogóle zrobić jej zdjęcie.
Ta przestrzeń, którą jej dajesz może być wystarczająca, ale pewnie będziesz ją nieco temperować, bo panienka jest bardzo rozłożysta....ja nie mam więcej miejsca, niż Ty jej dajesz i jakoś jest, w dodatku ma półcień.
Ale, ale.... :wink: mój krzew ma dopiero drugi sezon ;:224 w każdym razie, zapowiada się na potwora, chyba, że ją będę ciągle cięła u podstawy :evil:

Grażynko,
te żółtki w większości nie są zaplanowane...zaraz pokażę upolowane przed chwilą obrazki...

Kasia, witaj :wit
Z Zośkami jest ok, nawet bardzo. I dostanę nowe Zośki, w miejsce po tych zdechlaczkach wykopanych :tan :tan :tan
'Bouquet Parfait' nieustannie mnie zachwyca, bardzo długo kwitła, w zasadzie "wymieniała" co chwilę kwiaty na następne, na kolejnych pędach.
Teraz odpoczywa.

Marysiu, no, jak Ty tak mówisz, to znaczy, że jest naprawdę dobrze ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne, poranne światło i upolowane obrazki:
Pokazywałam zdjęcia mieczyków i lwich paszczy ogólne....
jak inaczej to wygląda rano, nie póżniejszym wieczorem, zupełnie inaczej....
Obrazek

i reszta detali:
Obrazek
rozkwita mieczyk, którego nie pamiętam z tamtego roku ;:224 Obrazek

"niebieski" groszek pachnący, z wysiewu ;:306 , ale tez ładny ;:306 Obrazek
i Krakowiak od Franci, cudo ;:167 ;:167 ;:167 Obrazek

to jest Grażynko odmiana Green Star, tylko wcale nie green :;230
Obrazek

i upolowane lwie paszcze, które do niego pasują, piękne i już, trudno, że nie białe :;230
Obrazek

z serii osobliwości:
Obrazek

i z serii kosmici:
Cudaczna kleome, która mam też od Agaty, z jej własnych nasionek ;:196
Obrazek

A na deser przecudowna Kurfurstin Sophie ;:167 ;:167 ;:167
Obrazek
Pozdrawiam
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Justi :!:
No faktycznie, światło potrafi czynić cuda, a Ty te cuda złapałaś w obiektyw ;:138.
A to niebieskie 'wojsko" - ujęte perfekcyjnie ;:215, czy to lobelia :?:
Chwalisz Kurfurstin Sofie :?: Pochwal ją bardziej, jestem w trakcie sporządzania listy jesiennych zakupów...

;:196 Jagoda
PS. A niespodzianki kolorystyczne..., szczególnie w nasionach... - to się robi norma ;:306
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne detale :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko mi się podoba!
Od subtelnych kłosów rozplenicy, przez malinowego mieczyka, po zjawiskowe różowe cleome.
Pięknie jest na Twoich rabatach, Justi ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Żółty z czerwonym jak najbardziej pasują do siebie. ;:333
Kosmiczne nasiona......coraz ich więcej po tych manipulacjach genetycznych.
Już nic nie rośnie tak jak dawniej.
A najgorsze jest to że nie wszystkie mutacje są udane a raczej większość na pewno nie. ;:222
Poranna światło na pewno daje super efekty.
Lubie fotki robione pod słońce. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Justi po urlopie. Zazdroszczę tych 2 kg mniej. Ja niestety w drugą stronę ;:306
Ale robisz niesamowite zdjęcia. I te kompozycje hortensji. Rozplenica cudo.
Bouquet Parfait mi się marzy ale czy da radę na moich piaskach?
Kompozycje nieplanowane wyszły świetnie. Masz rękę do tego, nawet jak nie zamówiony kolor to masz jak na zamówienie :;230

Mogę się zapisać na ewentualne siewki Twojego wspaniałego perukowca? Mój mizerny, nie sieje się i jakiś łysawy w tym roku.
Miłego weekendu, ja niestety w pracy ale jak widać się nie przemęczam ;:306
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagoda,
To jest własnie lobelia bylinowa ;:108
Zochy u mnie miały przejścia, nie ukorzeniły się - indywidualny przypadek.....ale inni je chwalą ;:3 ... w tym momencie moje 2 z 5 krzewów, które mi zostały, sprawują się bardzo dobrze :uszy i pięknie kwitną, mimo trudnego początku :uszy nie chorują i są wieksze niż zakładałam :;230
odstępstwa od odmian w nasionach - to powinno być moim zdaniem karalne :? ....poza tym producenci tracą dzięki sobie samym klientów, jest to beznadziejny i bezsensowny przypadek ;:224

Agnieszko i Ewo gajowa,
Bardzo się cieszę, ze wam się podoba :heja

Grażynko, masz na myśli odcienie bordo berberysów? ja tez bardzo lubię połączenie żółci lub kremu z bordowym ;:333

Jolu Kochana wyurlopowana:wit
jak tylko będa siewki, a uwierz mi masa tych peruczek się plącze po ogrodzie, czyli jest szansa....to masz u mnie jak w banku ;:215
dla Ciebie rozplenica japońska Hameln w całej okazałości

Obrazek
i Little Bunny
Obrazek

i inne detale
np Arabella na ostrokrzewie
Obrazek

Novalis szykuje się do kwitnienia ;:180
Obrazek

Laguna w końcu zakwitła
Obrazek

wakacje, wakacje, wakacje...... boisko do kometki w ogrodzie musi być :wink: ;:219
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Piękne foty, Justyś. Zachwycił mnie zwłaszcza ten mieczyk, którego nie pamiętasz ( :;230 ) z trawami i rozplenica...
A Zocha ? pięknota, no i Novalis ;:224

Boisko do kometki ;:202 super :;230 . Mam nadzieję, że korzystasz...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, właśnie berberysy miałam na myśli.
Novalis.....rarytas......będzie na co popatrzeć. :roll:
Red Baron też dorodna. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

justi177 pisze: ....Zochy u mnie miały przejścia, nie ukorzeniły się - indywidualny przypadek.....ale inni je chwalą ;:3 ... w tym momencie moje 2 z 5 krzewów, które mi zostały, sprawują się bardzo dobrze :uszy i pięknie kwitną, mimo trudnego początku :uszy nie chorują i są wieksze niż zakładałam :;230
Ciesze sie,ze chociaz te 2 daja rade.Moja/Twoja tez ruszyla,nowe listki zdrowe,te stare popalone troche strasza.Miala kwiatki,hit czesc byla "landrynkowa",pozostale bladziutkie ;:oj .Jezeli dobrze pamietam,robilas sadzonki z Zoch? Jak zyja,bo moje rosna jak szalone.
Dawno nie pisalas o Mary Ann,pewnie OK,moja zaszczycila mnie kwiatuszkiem i mlodymi zdrowymi liscmi(starsze tez popalone). ;:168
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Pięknie u Ciebie, u mnie róże przystopowały a tutaj widzę nowe pączki... i nie wiem czy bardziej mi się podoba Mary Ann, czy Zośki...
żółty eliminuję coraz bardziej z ogrodu (nie lubię tego koloru) i strasznie mnie irytuje jak mam niespodzianki w tym kolorze, ostatnio widziałam tanie cebulki tulipanów luzem (Casto...), ale jak sobie pomyślałam, że to w sumie loteria to jakoś mi przeszła ochota na zakupy...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Coraz bardziej podobają mi się Zośki.
Niedobrze, bo miało już żadnych róż nie być.
Justyś, nie przejmuj się wystawa.
Ze mną w tym roku nie warto się umawiać. Może w ogóle nie przyjadę? Chociaż mam postanowienie, ale jakis ten rok jest popaprany. Miałam odwiedzić tyle miejsc, a w sumie nie byłam nigdzie.
Totalny dół.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa:)
Małgoś,
Zośki są fajne, nawet bardzo....jak tylko będzie fajniejsza pogoda, to idę strzelić im foty, deszczowe mi się nie podobały ;:224
;:14 w takim razie.....w następnym roku, już bardziej będziesz zmobilizowana :;230 Ty masz totalny dół? szkoda życia....

Asiu, jak miło, że powracasz ;:196
ja mam to nieszczęście i szczęście, że mam tego żółtego, szczególnie w tujach - nadwyżkę
Zaraz Ci pokażę..... dlatego, żadnych, ale to żadnych rudbekii, słoneczników, dzielżanów itp. itd....zamiast żółtego wolę jasną bardzo zieleń...która na zdjęciach i tak wygląda, jak żółty ;:306
Nie kupuję, tak jak Ty żadnych, jak leci, przypadkowych roślin, po okazyjnych cenach, nie stać mnie na to, nie mam co z tym robić potem...a pracy dodatkowej i potem wyrzucania szkoda...
Alexio kochana,
jaką Ty masz pamięć ;:oj
Ukorzenione sadzonki rosną, i mają się być może dobrze..... nie wiem, ale chyba nie jest z nimi źle. To mój pierwszy taki eksperyment w tej materii, porównania nie mam;)
Gorzej, bo znowu stanęły w miejscu :? , wyjęte, wyglądające na trupki i przycięte do zera mamuśki.....chyba je w końcu wyrzucę....zdychają i zdychają i nie mogą dokonać żywota ;:219

Grażynko, Ania, dziękuję ;:196

obrazki z rabaty zmian, z Novalis w roli głównej....dzisiaj specjalna sesja tego kawałeczka ogródka....
trochę uporządkowały się kolory, zniknęła biel lilii...

widok od wejścia, od wschodu
Obrazek

uwielbiam połączenia roślin, które przypominają rabaty angielskie....marzę o tym, żeby kiedyś zobaczyć całe łany tych roślin w prawdziwych ogrodach Anglii,
u mnie w megapigułce, której nie można nazwać w żaden sposób rabatą angielską ;:306
Obrazek

i patrząc na południe
Obrazek

Obrazek

Kwiaty w zbliżeniu..... bardzo się cieszę, ze róża dała radę po chorobie. Stąd też tyle uwagi pośwęcam tej niezwykłej pannie ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

na rabacie zmian sa odchudzone rozplenice wschodnie....
piękne i subtelne kłosy, zupełnie inne niż japońskie, dla mnie piękniejsze..i zdecydowanie wcześniej kwitną, od początku lata :heja
w połączeniu z jeżówką...jeżówki uwielbiam.... ;:167 ale nie mam ich dużo ;:131 , dwie odmiany mi zniknęły, jedna wypadła po zimie, inną zeżarły ślimaki.... :evil:
Obrazek

dla Asi JLG:
zobacz: oszalec można od tej zółci :evil:
Obrazek

Sprawę, tzn moją biedną głowę :;230 , ratuje takie coś....bardzo lubię tutaj stać i patrzeć na to moje małe "włochate" coś ;:170 z 'Phantomem', ogromną rozplenicą japońską, którą przywlokłam z "Zieleni..." i niewyciętymi irysami syberyjskimi - zawsze to więcej zielnego, nie zółtego ;:306 i oczywiście jasnymi odmianami kosmatki.
Obrazek

na tej rabacie zakwitła mi trójsklepka - cudem wyratowana od ślimaków :evil:
Obrazek

miłego popołudnia
Pozdrawiam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Justi, czy ta różyczka to Lavender Ice?
Jeśli tak, to muszę Ci powiedzieć, że ją absolutnie uwielbiam. Tylko raz mi kwitła w tym sezonie i jak nie lubię trupich fioletów, to ten odcień pokochałam bez pamięci. W sumie, to taki bardziej brudny róż.
Co to jest rozplenica wschodnia? Napisz coś proszę na jej temat, bo kłosy ma przeurocze.

Phantom ;:167
:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”