Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
Krysiu czy ograniczasz swojego Anafalisa ,bo u mnie okropnie sie rozłazi rozłogami tak jak odętka.Planuję go trochę poskromić .Śliczna ta biała dalia u mnie ich w tym roku już nie ma ,bo i miejsca dla nich brak
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysia- z lilią chyba trafiłaś
Ogórki- super sposób - wymarzło mi winogrono- więc spróbuje tak z ogórkami za rok- albo z tym dzikim ogórkiem.
a czym pryskasz te porzeczki??? czy już nie jest za późno na oprysk??

Ogórki- super sposób - wymarzło mi winogrono- więc spróbuje tak z ogórkami za rok- albo z tym dzikim ogórkiem.
a czym pryskasz te porzeczki??? czy już nie jest za późno na oprysk??
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
kRYSIU ŚLICZNE DALIE,a nasturcja piekna tez mam taka od TIJI,
dOMEK ŚWIETNY
dOMEK ŚWIETNY

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Witaj Krysiu sposób z ogórkiem na płocie świetny .Miejsca nie zajmuje tyle i ładnie u Ciebie rośnie.Też lubię bylinki te średnie i wysokie niziutkich trochę mam ale nie na moje oczy najlepsze takie rośliny o sporych liściach i kwiatach. 

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Zakwitła mi nasturcja kanaryjska, ale nie moge dojrzeć nasion 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,pierwszy raz widze taka nasturcję,musze poczytac o niej,bo zaciekawiła mnie.To roslina jednoroczna?
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krysiu witaj
i jak idzie rozmnażanie? bo truskawka bardzo dobrze się rozrosła 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
JAKUCH - Jadziu to prawda,że Anafalis perłowy wytwarza podziemne rozłogi i gdy warunki mu podpasują to sie rozrasta ale żeby był ekspansywny ... az tak bym nie powiedziała bo ładnie trzyma się w miejscu i zagęszcza. Mój praktycznie wykopywany co 2 lata do podziału dla chętnych.
Co do dalii to sama zmniejszam z roku na rok ich ilość ale nie z racji braku miejsca ale uciążliwości wykopywania i noszenia ( wiosna i jesień) a ja nie mogę ciężko pracować...
Zbyt mocno je kocham i tak do zera nigdy nie zejdę ........ no bo jak można ich nie kochać - sama popatrz ... dla przykładu kilka z nich obecnie kwitnących - zapraszam

Po kolei odmiany
dalia Osaka
dalia Procyon
dalia Barbarossa
dalia Esther
dalia Tsuki Yori No Shisa
dalia Fidalgo Splash
dalia Lambada

beatab - Beatko taka odmianę lilii 2 lata temu kupowałąm więc łatwiej mi było namierzyć nazwę bo nie szukałam w ciemno.
Owszem chwasty to u nas się sieją ale lilie i to takie .... to jeszcze nie
U nas dość mokro i często różne rośliny łapią choroby grzybowe. Nie zawsze udaje się ekologicznymi środkami ujarzmić wszystko dlatego robimy oprysk 2-krotnie środkiem Dithane - na wszystkie porzeczki i agrest tuz przed kwitnieniem i w zależności od potrzeby po zbiorach (opadzina liści porzeczki, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, biała plamistość liści porzeczki i agrestu, czarna plamistość agrestu)
Sprawdził się i jestem z niego zadowolona.
e-babcia - Jadziu nasturcja kanaryjska mile mnie zaskoczyła bo informacje podają,że bardzo słabo kwitnie.
U mnie obsypana jest cały czas, teraz dolne pędy podeschły i dojrzewaja nasiona ale góra nadal kwiaty.
becia123 - Beatko ogórki tym sposobem uprawiamy od bardzo dawna.Na 2 rodziny wystarcza 15 gniazd po 3 nasiona i to wszystko. Ida w górę więc ziemi nie dotykają a jeszcze mam podścielone trawą więc ich zdowotność duzo lepsza niz takich leżących na ziemi. Przy zbieraniu łamią sie liście i pedy wiecznie szarpane a tu na stojąco i delikatnie. Część liści z plamkami na bieżąco sie usuwa to i przewiew lepszy .
Moje ogórki nie znają chemii. Jak na sąsiednich zauważyłam oznaki choroby to od razu mąż zaczął robić opryski a miksturę robię ja z sody+kilka kropli oleju+kilka kropli mydła potasowego i woda.
Skoro tez nie darzysz miłością maluchów np takich jak na skalnik to możemy podać sobie ręce...
wielkakulka - Aniu nasturcja kanaryjska Ci kwitnie i nasion nie widzisz ?
Zrobię swoim fotke i wstawię a dziś mam dla Ciebie inne nasienniki
- tyż pikne i coś mi przypominają ...
Kardiospermum - Cardiospermum halicacabum i jego śliczne baloniki bo to jest główna ozdoba tego jednorocznego pnącza. Przy sadzeniu warto zadbać o dobre tło dla nich aby zwięksdzyc ich atrakcyjność.

malgocha1960 - Małgosiu nasturcja kanaryjska to jednoroczne pnącze. Posadziłam przy domku dla murarek i miały dosłownie " pod nosem" ucztę i ładne miejsce na odpoczynek.
przemo1669 - Przemku za chwilkę napiszę PW
Co do dalii to sama zmniejszam z roku na rok ich ilość ale nie z racji braku miejsca ale uciążliwości wykopywania i noszenia ( wiosna i jesień) a ja nie mogę ciężko pracować...

Zbyt mocno je kocham i tak do zera nigdy nie zejdę ........ no bo jak można ich nie kochać - sama popatrz ... dla przykładu kilka z nich obecnie kwitnących - zapraszam

Po kolei odmiany
dalia Osaka
dalia Procyon
dalia Barbarossa
dalia Esther
dalia Tsuki Yori No Shisa
dalia Fidalgo Splash
dalia Lambada

beatab - Beatko taka odmianę lilii 2 lata temu kupowałąm więc łatwiej mi było namierzyć nazwę bo nie szukałam w ciemno.
Owszem chwasty to u nas się sieją ale lilie i to takie .... to jeszcze nie

U nas dość mokro i często różne rośliny łapią choroby grzybowe. Nie zawsze udaje się ekologicznymi środkami ujarzmić wszystko dlatego robimy oprysk 2-krotnie środkiem Dithane - na wszystkie porzeczki i agrest tuz przed kwitnieniem i w zależności od potrzeby po zbiorach (opadzina liści porzeczki, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, biała plamistość liści porzeczki i agrestu, czarna plamistość agrestu)
Sprawdził się i jestem z niego zadowolona.
e-babcia - Jadziu nasturcja kanaryjska mile mnie zaskoczyła bo informacje podają,że bardzo słabo kwitnie.
U mnie obsypana jest cały czas, teraz dolne pędy podeschły i dojrzewaja nasiona ale góra nadal kwiaty.
becia123 - Beatko ogórki tym sposobem uprawiamy od bardzo dawna.Na 2 rodziny wystarcza 15 gniazd po 3 nasiona i to wszystko. Ida w górę więc ziemi nie dotykają a jeszcze mam podścielone trawą więc ich zdowotność duzo lepsza niz takich leżących na ziemi. Przy zbieraniu łamią sie liście i pedy wiecznie szarpane a tu na stojąco i delikatnie. Część liści z plamkami na bieżąco sie usuwa to i przewiew lepszy .
Moje ogórki nie znają chemii. Jak na sąsiednich zauważyłam oznaki choroby to od razu mąż zaczął robić opryski a miksturę robię ja z sody+kilka kropli oleju+kilka kropli mydła potasowego i woda.
Skoro tez nie darzysz miłością maluchów np takich jak na skalnik to możemy podać sobie ręce...

wielkakulka - Aniu nasturcja kanaryjska Ci kwitnie i nasion nie widzisz ?
Zrobię swoim fotke i wstawię a dziś mam dla Ciebie inne nasienniki
- tyż pikne i coś mi przypominają ...
Kardiospermum - Cardiospermum halicacabum i jego śliczne baloniki bo to jest główna ozdoba tego jednorocznego pnącza. Przy sadzeniu warto zadbać o dobre tło dla nich aby zwięksdzyc ich atrakcyjność.
malgocha1960 - Małgosiu nasturcja kanaryjska to jednoroczne pnącze. Posadziłam przy domku dla murarek i miały dosłownie " pod nosem" ucztę i ładne miejsce na odpoczynek.
przemo1669 - Przemku za chwilkę napiszę PW
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Izuniu jeszcze raz dziękuję ,że pamiętałaś o mnie na wiosennych targach ale trafiłaś na wyjątkowo paskudnego sprzedawcę.tu.ja pisze:Ciekawa jestem jak spisują się mieczyki botaniczne. Czy już kwitną? Co ze zgodnością odmian?
U mnie niestety zakwitł tylko jeden, odmiana się zgadza.
Kupione 5 odmian
Gladiolus nanus NYMPH
Gladiolus nanus CHALLEY
Gladiolus nanus ELVIRA
Gladiolus tubergenii CHARMING BEAUTY
Gladiolus primulineus ATOM
Cebulki ładne i zakwitły wszystkie , niektóre miały nawet po 3 pędy.
Ale wszystkie to jedna i ta sama odmiana ....

Rosna obok dużych i od razu widać różnice w wilkości kwiatów - połowa ale kwiaty wdzięczne.
Przy okazji pokażę kilka zdjęć z mieczykami bo sporo z nich już kwitnie
Od góry po kolei
1 > mieczyk NOVA LUX
2 > mieczyk Moderna 487
3 > mieczyk FIIRE ROTE
4 > mieczyk Purple Flora
Sierpień to miesiąc obsypany kwiatami i owocami , które dojrzewają na drzewach.
Jak wchodze na działke do siebie to robię ogólny przegląd i czasami nie wiem na czym oczy zatrzymac bo az kipi wszystko kolorami.
Stojąc przed płotem na działkę mam taki widok od bramki prawa strona
i patrząc w dal po kolei rosną :
Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno' (Słonecznik wielokwiatowy)
Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' (Rudbekia błyskotliwa)
Helenium x hybridum (Dzielżan ogrodowy) mieszanka 3 odmian
Eupatorium purpureum (Sadziec purpurowy)
Na dziś tyle - zapraszam na kolejne relacje.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Dalie...na nowo je polubiłam bo miałam dłuuugą przerwę w ich uprawianiu mam 4 krzaczki i jestem zadowolona bo mam z nich naturalną zasłonę nie wiem czy można je sadzić po sobie co roku na tym samym miejscu ? bo to miejsce bardzo mi dla nich odpowiada..Mieczyki mam z B.i jeszcze nie kwitną bo wcale nie miałam ich już w tym sezonie sadzić ale szkoda mi było kilku cebulek i wnuczka posadziła no i jeszcze się nimi ucieszę bo pąki już mają...
Aaa! jeszcze pochwalę portrety Twoich roślin i to,że wszystko pięknie opisujesz
!
Miłego dnia Krysiu! dzisiaj trochę będzie chłodniej ale i tak u mnie najcieplej ale przyjemne jak dla mnie 24 st.no i po wczorajszym deszczu trzeba się wziąć za robotę! Poprzedni tydzień był zbyt upalny i poza podlewaniem nie dało się nic zrobić.

Aaa! jeszcze pochwalę portrety Twoich roślin i to,że wszystko pięknie opisujesz

Miłego dnia Krysiu! dzisiaj trochę będzie chłodniej ale i tak u mnie najcieplej ale przyjemne jak dla mnie 24 st.no i po wczorajszym deszczu trzeba się wziąć za robotę! Poprzedni tydzień był zbyt upalny i poza podlewaniem nie dało się nic zrobić.

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Droga Krysiu
przybiegłam na jednej nodze bo uwielbiam Twój ogród, dla mnie to niedościgniony wzór. Prawdę mówiąc nie wiem co napisać, brak mi słów...pozwolisz, że powzdycham i po upajam się tymi widokami....raj na ziemi....ach ju... 

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Krysiu urzekła mnie Twoja kompozycja utworzona z wysokich bylin przy płocie. Chciałabym stworzyć u siebie podobną wzdłuż siatki od strony zachodniej. Może w ten sposób uchronię moje mniejsze kwiaty od zachodzącego słońca i wiatru. Mam już kilka roślin, tak więc pozostaje mi zakasać rękawy i działać.
Dalie, mieczyki, sadziec oraz słonecznik wielokwiatowy Flore Pleno masz cudne
.
Dalie, mieczyki, sadziec oraz słonecznik wielokwiatowy Flore Pleno masz cudne

Pozdrawiam Hala
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krysiu mieczyki naprawdę śliczne a PW nie dostałem 

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu - a na tej lilii rosną małe cebulki- zobacz u mnie na 5 str.- moj Triumphator troszke blady przy Twoim- ale to może kwestia stanowiska - lubię tą lilie- chociaż zapach mnie dusi 
Słonecznik- powalający na kolana u nikogo takiego nie widziałam(nawet na forum)

Słonecznik- powalający na kolana u nikogo takiego nie widziałam(nawet na forum)
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
U Ciebie jak zawsze ślicznie , wszystko dopracowane - śliczne rabatki
Dalie , mieczyki -
cudne .
Zdjęcia - mistrzostwo
Można oczy pocieszyć .
Pozdrawiam