Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

Doniczkę z korzeniami trzeba dokupić osobno, czy jak? :;230
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Na to wychodzi kapitanie ,ale nie było.Widocznie ktoś, kto nie ma pojęcia o uprawie winogron ,kupił same korzenie!Ale się zdziwi ,bo zostało kilka sztuk patyków jak na zdjęciu.Ktoś by pomyślał ,że to poważna sieć a brak informacji że trzeba kupować komplet!
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Od czytania i oglądania zdjęć mam już mętlik w głowie.
Na pewno wiem,że mam mączniaka właściwego.Po potarciu liści i owoców czuć skądinąd przyjemny zapach prawdziwków.Dwa razy opryskałam sodą i na opanowanych przez mączniaka krzakach jest lepiej,ale przenosi się na inne.Rozumiem,że zainfekowane grona mam usunąć,bo i tak z nich nic nie będzie.
Teraz pojawiają się takie liście,jak na zdjęciu.Czy to czasem nie doszedł mączniak rzekomy?
Tutaj do obejrzenia jest taki krótki filmik o mączniaku. Trochę dawno nakręcony i może metody walki z tą chorobą się zmieniły.
http://vod.tvp.pl/audycje/styl-zycia/ro ... uja/634515# Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakby niedobory Potasu i chyba magnezu .
Na opryskiwanych krzewach m.rz. najczęściej atak zaczyna od pasierbów i wierzchołków które są najbardziej podatne na infekcje choćby dlatego że nie były opryskane.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Kto mi pomoże? W tym roku winorośl bardzo obficie mi owocuje ale grona owoców są pokryte szarym nalotem.Co robić?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magdo

oprysk wyniszczający sodą oczyszczoną ( spożywcza ) w stężeniu 1% - musisz jakby umyć wszystkie liście i grona -a na drugi dzień oprysk preparatem siarkowym np. siarkol w stężeniu 0,2% ale koniecznie wieczorem i poniżej 25 st C bo siarka może popażyć.
A najlepiej zrób zdjęcia gron i liści.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

magda1975 pisze:Kto mi pomoże? W tym roku winorośl bardzo obficie mi owocuje ale grona owoców są pokryte szarym nalotem.Co robić?
I to może być przyczyna.Nadmierne owocowanie osłabia krzew i jest podatny na choroby.Moja NN w czasie kwitnienia została pozbawiona prawie połowy kwiatostanów i mimo to owocuje chyba zbyt obficie.W porównaniu z ubiegłymi latami teraz jest przyspieszona jakieś 2 tyg.Normalnie dojrzałość przerobową osiągała pod koniec września.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

magda1975 pisze:Kto mi pomoże? W tym roku winorośl bardzo obficie mi owocuje ale grona owoców są pokryte szarym nalotem.Co robić?
To zapewne mączniak prawdziwy. W tym roku ten mączniak jest wyjątkowo aktywny i atakuje głównie grona. Jeżeli grona są silnie zaatakowane to oprysk nie uratuje plonu. Grzybnia po oprysku obumrze, ale na jagodach pozostanie w postaci czarnego, śmierdzącego g... , jagody nie urosną i najpewniej nie dojrzeją. Od przeciążenia w tej sytuacji gorsze jest zagęszczenie latorośli. Brak przewiewu w zainfekowanych rejonów sprzyja rozwojowi grzyba.. Jeżeli jest tak jak przypuszczam, to raczej należy grona wyciąć, krzew przerzedzić i z myślą o przyszłym roku zastosować konkretną chemię. Jeżeli natomiast jest co ratować - to soda lub lepszy i droższy wodorowęglan potasu
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Winogrodek pisze:magdo

oprysk wyniszczający sodą oczyszczoną ( spożywcza ) w stężeniu 1% - musisz jakby umyć wszystkie liście i grona -a na drugi dzień oprysk preparatem siarkowym np. siarkol w stężeniu 0,2% ale koniecznie wieczorem i poniżej 25 st C bo siarka może popażyć.
Jaki jest okres karencji dla siarkolu czy w fazie dojrzewających owoców można powyższy oprysk zastosować ?
  • Pozdrawiam Jurek
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na siarkę 3 dni, ale dla owoców do spożycia bezpośredniego. Na wino ten okres jest długi, dokładnie nie podam, ale na pewno kilka tygodni.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dużo dłuższy okres karencji dla fungicydów w odniesieniu do odmian przerobowych wynika głównie z tego, że fungicydy są zabójcze dla drożdży, które są na nie bardzo wrażliwe. W odniesieniu do Siarkolu 3 tygodnie przed przerobem wystarczy.
Piotr
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

7 dni dla deserówek
dla przerobówek chyba 30 dni ale tego już nie jestem pewien
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Space99 pisze:7 dni dla deserówek
dla przerobówek chyba 30 dni ale tego już nie jestem pewien
Odpowiedź odnosi się do siarkolu??
To robiąc oprysk15-16 karencja powinna minąć do zbiorów, myślę o MF na razie się zapalają.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak
Piotr
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59

Post »

Witam. Mamy druga polowe sierpnia czyli idealny czas na ogławianie winorośli ze zbędnych liści. Słyszałem, że trzeba zostawić na latorosli 8-10 liści a nie mogę ucinać zaraz za gronem ? Czy dobrze rozumiem, że ta owocująca w tym roku latorośl będzie bezużyteczna w przyszłym i należy ją po zebraniu owoców odciąć ? Czy grona zawsze się tworzą na jednorocznych latoroślach ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”