Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Krysiu piękna fuksja ;:63 .Jestem za tym abyś się zdecydowała na fuksję w hydro.Juz czekam na efekty ;:65 i wspólną konsultację , wymianę doświadczeń. Będzie to dla mnie nowe wyzwanie i pokazanie innym że w hydro można uprawiać różne kwiaty.Dokumentacja krok po kroku sprawi że przekonamy do hydro inne niezdecydowane osoby.
Wczoraj odwiedziłam sklep hydroponiczny i szybko uciekałam :;230 żeby się nie skusić na cos nowego.Zdążyłam jednak pstryknąć tylko parę fotek bo komórka się rozładowała. Szkoda bo było parę pięknych okazów :(

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale tutaj ślicznie..Fiołki, fuksje i inne dorodne okazy roślin ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 witaj i dziękuję za pochwały. Fuksja to dopiero będzie :) .Ukorzeniona szczepka wylądowała właśnie w hydro.Obiecuję dokumentację w miarę postępu wzrostu.

Obrazek Obrazek
Z braku odpowiedniego wkładu posadziłam w menzurce i mam od razu wskażnik poziomu wody :D .
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko fajnie wygląda w tej menzurce ....tak jakoś naukowo. jakby wiedział,ze jest waznym eksponatem w tym przedsięwzięciu ...
Nie odpowiedziałaś mi na temat uprawy pelargonii w hydro - czekam ;:65 ;:65 ;:65
I mam kolejne pytanie
- jak rozwiazać uprawę roślin ziołowych w hydroponice ?
Chodzi mi o nawozy naturalne nadające się do tego typu upraw. Kilka miesięcy temu zainteresowała mnie roślina lecznicza o nazwie Złoty wąs-Callisia fragrans
Na forum jest o niej trochę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=45559

Wiadomo,ze na początku można by typowymi nawozami ale później to nie i stąd moje myśli - uprawa tradycyjna czy w hydro ???
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu...przepraszam przeoczyłam pytanie o pelargonii :oops: Nie próbowałam jej hodować w hydro.Kiedyś za eksperymentowałam z begonią.Po ukorzenieniu w wodzie posadziłam do hydro.Owszem wyrosła wysoka niezbyt efektowna roślina i złamała się :( Z pewnością popełniłam błąd nie podpierając jej i nie ustrzykując czubka.Zniechęcona wyrzuciłam :oops:
Pytasz o uprawę ziół w hydroponice. Przyznaję że zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu chociażby dla eksperymentu.Gdyby się to udało ,byłaby to jakaś nowość i okazja do pokazania że nie taki diabeł straszny ta hydroponika. :) Pierwszym etapem byłby wysiew nasionek w ziemi na sadzonki ,po ukorzenieniu delikatne opłukanie korzeni i posadzenie do hydro.Problem w tym że nie mam żadnego doświadczenia :oops: w wysiewaniu.I tu liczę na Twoją pomoc.Potem to juz pikuś albo się przyjmie w hydro albo nie .Ryzyk fizyk :;230
jeżeli chodzi o nawóz to zastosowałabym prawdziwy BIOHUMUS który uzyskuje się z odchodów dżdżownic kalifornijskich.Stosowałam go jakiś czas temu do swoich roślinek w celu testowania i muszę przyznać że roślinkom się to podobało.
Wiele informacji można znależć tutaj :

http://poradnikogrodniczy.pl/biohumus-czym-jest.php
A więc do dzieła? Ja lubię eksperymentować, gorzej z wysiewem nasion więc liczę na twoją pomoc.

Moje awokado ma już 35 cm!!!!!!!.Zaraz wstawię fotkę.Fuksja stoi jak zaczarowana ale pewnie to nie jej czas.
Teresa
------------
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
agnieszka7855
50p
50p
Od: 21 paź 2009, o 12:07

Post »

Teresko fiołki przecudne. Gratuluję cudownych kwitnień ;:63
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek 11lipca wyglądał tak
Obrazek Obrazek dzisiaj tak

Ciekawa jestem czy pień się usztywni.Oby tak bo przy takim tempie wzrostu zachodzi obawa złamania. :(

Agnieszko miło Cię widzieć w moich progach i dziękuję za pochwałę
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

No ... Teresko patrze na fotki i podczytuje na bieżąco.
Kto jak kto ale Ty faktycznie lubisz eksperymentować. Pisząc o uprawie roślin leczniczych miałam na myśli konkretne rośliny jak geranium, złoty wąs bo plectranthus amboinicus to od dawna tak mi rośnie ale z tymi nawozami nie byłam pewna. Myślałam, że wszystkie naturalne maja osad więc do hydro nie za bardzo.
Kupię tego biohumusu jak najbardziej oryginalnego.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu...jeżeli myślisz o geranium i złotym wąsie to ukorzenienie szczepek w wodzie i posadzenie w hydro nie powinno sprawić kłopotu.
Gdybym miała więcej miejsca to eksperymentów byłoby więcej chociażby po to aby się dzielić z Wami doświadczeniami.A tak , co wychoduję i podrośnie oddaję w dobre ręce.Tak tez się stanie z awokado , bo za rok pewnie nie zmieści się pokoju. :(
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Witam!!! Tereso w koncu udalo mi sie ukorzenic fiołka :-D Mam nadzieję bedzie rósł dobrze :) Te stare liście mam odciąć czy je tak zostawic?
Tereso twoje fiołki są imponujące, nieziemskie!!! xD xD xD xD Brak słów. Masz chyba boską rękę do kwiatów :) A z tym avokado az mam ochote tez sprobowac :D Pestkę podsuszałaś czy po wyjęciu jej od razu do wody wlozylas? :) Zobaczcie jaka piekna wiadomosc wyslal mi moj kaktusik hihihi :heja ;:167 pozdrowionka Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita...wiedziałam że się uda jeżeli mnie posłuchasz i będziesz cierpliwa.Muszą być jakieś efekty mojego przekonywania do hydro :;230
Naprawdę bardzo Ci gratuluję ;:138 .Maluszki są bardzo urocze ale jeszcze za maleńkie aby je pozbywać "matki". Musisz poczekać jeszcze jakieś parę miesięcy..Z każdego listka wyrośnie Ci na pewno po kilka młodych roślinek i będziesz musiała je rozsadzić albo wyciąć i pozostawić najefektowniejszą.Ja mam właśnie teraz taki problem bo nie mam miejsca juz na fiołki i bardzo mi będzie szkoda wyrzucić LE^FUKSJOWE KRUŻEWO :(

Na zdjęciu widać pół roczne albo troszkę starsze sadzonki listkiem "matką"
Obrazek Obrazek
Zdjęcia niezbyt dobre bo robiłam teraz w nocy :;230 aby je użyć do tego wpisu.

Jeżeli chodzi o awokado to wyjęłam pestkę z mocno dojrzałego owocu (nie myłam i nie suszyłam),odczekałam ok godziny może 2 i zrobiłam to co widać na zdjęciach.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Oglądam temat i się zachwycam... jak w ciągu miesiąca wystrzeliło ci awokado! Moje kompletnie nie chciało rosnąć i po dość długim czasie poszło do śmieci :oops:
W ogóle coraz bardziej mnie kusi uprawa w hydro, tylko sama nie wiem skąd wziąć takie całe oporządzenie, w castoramie chyba nie widziałam takich rzeczy (w sumie jeszcze nie szukałam :roll: ) i też się trochę boję tej pleśni, bo u nas w mieszkaniu wszystko potrafi zapleśnieć... ale u ciebie tak ładnie rośnie - chyba muszę o tym poczytać i nowe hoje tak urządzę. A czy w każdej doniczce masz ten taki... to takie do mierzenia poziomu wody?
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Naprawde będę musiała obciąć niektóre roślinki? szkoda. :-( nie mogą wszystkie ładnie w jednym rosnąć? hihi no ale coz. ufam tobie to sie dostosuje do twoich zaleceń hihi :-) a z tym avocado spróbuje z ciekawości hihi pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie musisz usuwać , pozostaje pytanie jak sobie poradzą w jednej doniczce.Pewnie będą sie czuły tak jak 5 osób w mieszkaniu 30m.Jak już mają siebie dosyć rozglądają sie własnym. :D .Jeżeli twoich sadzonek w jednej doniczce będzie np.7sadzonek (tak było u mnie w zeszłym roku kiedy ukorzeniałam LE^FUKSJOWE KRUŻEWO) to będziesz musiała niestety rozsadzić bo w takim tłoku kwitnienie będzie chyba marne.Fiołki bardzo łatwo się rozdziela ,więc pozostaw maksymalnie 3 w jednej doniczce, resztę podaruj komuś ,lub zapełnij parapety.Decyduj sama. Masz jeszcze sporo czasu ,sadzonki sa jeśżcze maleńkie.
Przyznam się że korci mnie pozostawienie eksperymentalnie 2-3 sadzonek w jednej doniczce. :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj poszalałam w Lidlu :oops: , nie potrafiłam się oprzeć tej piękności i kupiłam na balkon piękną fuksję.Kwiaty jak widać mało rozwinięte ale mam za to nadzieję na długie kwitnienie.Pozostaję jeszcze lektura jak z nią postępować bo balkon jest od południa i mnóstwo słońca.

Obrazek Obrazek
Teresa
------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”