Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Post »

Aniu, naparstnica bardzo piękna, strasznie je lubię, niestety nie mam ani jednej.
Datura pewnie rozsiewa zapach? Bardzo lubię ten z białych kwiatów. Moja fioletowa nie chce rozwinąć pączka. Nie wiem czemu :roll:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

sweety, o Twojej pracowitości nawet nie ma co dyskutować. Jesteś szaloną Przodowniczką Pracy w Ogrodzie, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! ;:168 To co stworzyłaś jest godne podziwu, ale wiedząc jeszcze na jakim terenie udało Ci się to zrobić, można Ci tylko pozazdrościć sił i zapału. Swoje dzieło potrafisz pokazać bardzo wdzięcznie i malowniczo i widać, ze wkładasz w to wiele uczucia.
Naparstnica rdzawa od koziorozca rzeczywiście śliczna. A w całej okazałości jak się prezentuje? Będziesz zbierać nasionka?;>
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Aniu,u mnie wreszcie nad ranem popadało i powietrze zrobiło sie od razu przyjemniejsze.Dzisiaj idziemy na imienki,trochę sie rozerwę,czego i tobie zyczę. ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Aniu.... co tam kilka listeczków..... w kropeczki... zrywaj i będzie dobrze. Tym bardziej, że zrobiłaś co trzeba.... ;:108
Zazdroszczę Ci deszczu ;:173
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Pada ;:138 I zaraz lepiej się oddycha. Zdążyłam jednak zrobić 'parę' zdjęć...

Aniu (AnaAn)! Cóż u mnie dopiero teraz doszedł deszcz. A kiedy padało ostatnio? Tydzień temu, ale tylko chwilę, a przy tych temperaturach to była przysłowiowa kropla w morzu potrzeb. Skoro podobały Ci się jeżówki to może jeszcze parę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teresko (MamciaTerenia)! Dziękuję ;:196 U mnie wreszcie popadało, a cały czas jeszcze grzmi. Nazwy odmian znam, ale zawsze muszę sprawdzać, bo tyle się już tego nazbierało... A interesuje Cię jakaś konkretna? Natomiast nie znam się aż tak dobrze na różach, by rozstrzygnąć kim tak na prawdę jest Twoja niby Avalon. Niestety. Moje Avalonki chwyciły czarną plamistość... Ale zrobiłam co trzeba i będzie dobrze. Dla Ciebie Laguna, która właśnie powtarza, a właściwie nieprzerwanie kwitnie.

Obrazek

Jagódko (Jagodka)! Dziękuję imieniem młodej jubilatki. Pamiętam dzień jej urodzenia tak dokładnie jakby to było wczoraj... Również i inne odmiany datur mi się podobają, ale gdzie to potem wszystko przechować? Intensywnie myślę, kiedy by się tu wyrwać z domu :D A na razie dla Ciebie moja tibuchina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolor chyba w Twoim guście?

Kubasiu! Tibuchinę pokazałam pierwszego dnia po zakupie. A kupiłam z mnóstwem pączków. Jestem cwana :wink: To może dla odmiany episcia Caroline Cooperian?

Obrazek

Marylko (mmaryla)! Hototogisu ma kilka pędzików kwiatowych. Nie byłam pewna, czy w ogóle przeżyje, bo sadzonka była nie za fajna. Skoro podobają Ci się pastelowe róże to może moja ulubienica Sweet Haze

Obrazek

Iwonko (iwona0042)! ;:196 To zdjęcie też mi się chyba udało. Zwykła rudbekia, ale bardzo te kwiaty lubię!

Obrazek

Teresko (tesia39)! Skoro tak Ci się podobają, to może jedna z moich ulubienic - Munstead Wood

Obrazek

Teresko (Tajka)! Dziękujemy ;:168 18naście mieć lat ;:224 Z tej okazji musi być coś delikatnego i subtelnego. Siana przeze mnie ślazówka

Obrazek

Maryniu (marpa)! Fajnie, że Ci się podoba! Może Toscana?

Obrazek

Majeczko (edukot)! Faktycznie podlewanie jest kłopotliwe, ale cóż zrobić. Dzięki temu mój ogród nie wygląda źle... I dobrze, że nie krzyczysz! Dziś delikatnie. Na sianych przeze mnie aksamitkach...motyl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko (byna)! Spokojnie zakwitną. Gdybyś widziała, jak wyglądały sadzonki tych, które teraz kwitną. A w ogrodzie faktycznie hortensje teraz królują. Dla Ciebie grandiflora

Obrazek

Agness! ;:196 To może tym razem prymulka w kroplach porannej, dzisiejszej rosy

Obrazek

Małgosiu (małgocha 1960)! Pada ;:138 Wszystkich nie można mieć, ale skoro mam jeszcze miejsce to... Kupiłam kolejną drzewiastą HAYES STARBURST. Lubię różne, ale zwykłą ogrodową też oczywiście mam. W tym roku dzięki nawozowi udało mi się osiągnąć to, że kwiaty są niebieściutkie!

Obrazek

Reniu (reniulek)! Avalon ma u mnie ok. 50 cm. To mała, kompaktowa róża. A kwiaty ma zjawiskowe. Zresztą sama zobacz

Obrazek

Aniu (anym)! Naparstnicę od Marty (koziorożec). Najlepiej ją zapytać. Wiem tylko, że się bardzo rozsiewa. Będę próbować zebrać nasiona, ale jeszcze nigdy tego nie robiłam. To jeszcze raz nasza bohaterka

Obrazek

Obrazek

Majeczko (amjka411)! Podejrzewam, że chodzi Ci o Biedermeira. Mój tegoroczny nabytek. A zawilce nigdy u mnie nie chorowały (odpukać). I pada, pada, pada :heja Nareszcie! Mam dla Ciebie to, co Ci się tak podobało, ok?

Obrazek

Obrazek

Sławku! Trochę to mam... Odkąd zobaczyłam tą naparstnicę u Marty, musiałam ją mieć. Jest cuda. Ale dla Ciebie mam moje floksy!

Obrazek

Bogusiu (bwoj54)! Dziękuję! A w podziękowaniu za miłe słowa prawdziwa królowa - Kronenberg

Obrazek

Moniu (Niunia1981)! Jak Aga go zobaczyła na tej ścianie to autentycznie się przestraszyła. Ale na mnie ;:19 Pająki nie robią na mnie wrażenia. Choć wolę motyle...

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Polecam Ci sadzonkowanie. W tym roku kupiłam tylko 2 sadzonki pelargonii u Adriana, a większość mam właśnie z zeszłorocznych sadzonek - swoich lub od forumek. A do tego mam również dwie skrzynki sianych. Świetnie się udały. W tym roku poszukam nasion bardziej wyszukanych odmian pelargonii. Co do zdjęć? Czy wiesz, że niekiedy przez obiektyw zauważam chwast, wyrywam go i robię zdjęcie jeszcze raz ;:306 Więc dostrzegam nie tylko to, co piękne. Z pergoli już jestem zadowolona. Do mojego ogrodu takie drewniane lepiej pasują, choć Twoje bardzo mi się podobają! Wiem, że Ty siałaś m.in. lobelię. Mnie w tym roku się nie udała. Ta jest kupna, ale pięknie się rozrosła.

Obrazek

Piotrze (misiaczekM)! Już kiedyś udało mi się zakląć w kuli kawałek ogrodu i siebie :;230 Ze śniegiem nie próbowałam... Wiem, że lubisz powojniki. Zatem świeżynka w kwitnieniu Jan Paweł II

Obrazek

Janko (maniusika)! Ozdoba (bo mam już taką jedną) stoi w ogrodzie cały rok, więc i śnieg można w niej zobaczyć. Dziękuję za życzenia dla mojej córci. A pelargonie w tym roku wyjątkowo mi się udały! Wcześniej je miewałam, ale rzadko. A dziś doczekałam się deszczu i nadal kropi! A dla Ciebie także mam motylka

Obrazek

Judyto! Może nie widać, bo codziennie nie zważając na czekający mnie rachunek za wodę, podlewałam. Ale jak już coś posadziłam. Kosztowało mnie to i to nie tylko pracy, to nie dam temu zaschnąć. A w kuli widać nawet pokraczną figurę fotografującej :;230 Wiem, że lubisz swojsko, więc może makówkę? Maki miałam dosłownie dwa. Może w przyszłym sezonie lepiej mi pójdzie.

Obrazek

Nelu (Lukrecja)! Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo się cieszę, że jesteś i u Ciebie wszystko w porządku! Co do ogrodu, małymi krokami, ale coś udało mi się stworzyć. Robię po kawałku, by nie musieć tolerować prowizorek. Nie znoszę np. widocznej włókniny, czy rabat bez obrzeży. Męczy mnie to... Stąd teren jest niezagospodarowany, ale uporządkowany. Zaczęłam od solidnych porządków, bo i bałagan mnie strasznie męczy. Może łatwiej i prościej by mi się żyło, gdybym tak nie miała, ale mam i nic na to nie poradzę. Dla Ciebie róża idealnie oddająca uczucia - Ingrid Bergman

Obrazek

Ewo (ewa w)! I ja często nie mam weny, by się odezwać. Ale to, że starasz się być na bieżąco doceniam. Właśnie sobie uświadomiłam, że chyba zgubił mi się Twój wątek. Ale zaraz to naprawię. Dla Ciebie trytoma - nowość w moim ogrodzie.

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! Z tej naparstnicy chyba jeszcze nie będzie nasion, bo dopiero co zakwitła. Ale z tych innych już wytrząsnęłam i liczę na kolejne siewki. Trochę już ich mam. To może jeszcze jeden motylek?

Obrazek

Albo dwa?

Obrazek

Agnieszko (Kochammmkwiaty)! Pozory, ona jest bardzo solidna. Dałaby radę ;:215 Czytałam, że lubisz hibiskusy...

Obrazek

Ewo (gloriadei)! W sumie do żywopłotu (a ma być niski poza dwoma pęcherznicami i tulipanowcem variegata) dokupiłam ostatni krzak - hortensję. Ale zobaczę, może skorzystam, bo mam jeszcze jedno miejsce - wzdłuż ogrodzenia - do obsadzenia. Dla Ciebie róża, która miała być Satin Haze, ale chyba jednak jest White Haze

Obrazek

Aniu (anabuko1)! Datury faktycznie pięknie rosną i kwitną, ale jak jest tak gorąco to wymagają podlewania co najmniej 2 razy dziennie ;:oj Ale warto...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłko (takasobie)! Naparstnice też lubię i te zwykłe mam różowe i kremowe. Odkryłam dziś także dobrych kilka siewek. Słowem, będzie więcej :heja Nawóz mam nadzieję, że i u Ciebie też się sprawdzi. Może dla odmiany biały, elegancki rozwar?

Obrazek

Magdo (lulka)! Datury pachną w całym ogrodzie, szczególnie wieczorem. Jak doszły do tego lilie, to dopiero było cudnie. Mnie na szczęście zapachy nie przeszkadzają. Moja fioletowa nie przeżyła zimy, a może jednak nie byłą wieloroczna? Nie wiem. A swoją zasilałaś? One lubią dużo nawozu w okresie, kiedy kwitną. Datury już były, więc może pachnąca lilia?

Obrazek

i jeszcze trzy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pacynko! Przodowniczka pracy ;:224 Nieźle. A naparstnica na razie chyba jeszcze nie osiągnęłam docelowej wysokości, bo ma około 40 cm, a miewa podobno i 70 cm. Ale jest śliczna i strasznie cieszę się, że ją mam. A nasionka postaram się pozbierać. To może siane przeze mnie aksamitka, żeniszek i dzwonek irlandzki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moja lokatorka

Obrazek

A dla wszystkich zielonozakręconych skrytoczytaczy zielono :wink:

Obrazek

:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ten ostatni obrazek to chyba dla mnie bo czytam i oglądam za darmo.Cóż to za prymulka co taką porę obrała na kwitnienie ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ania, ja też mam od tego roku Hayes Starburst. Super ciekawa nowa odmiana o oryginalnych kwiatach.

Świetnie, że dałaś to ostatnie zdjęcie. Co to jest to zielone? Wróg czy przyjaciel? Spotykam teraz tego trochę u siebie, głównie w liliowcach.. Wygląda ładnie, ale może pozory mylą?

aha, jeszcze jedno pytanko. Ta czwarta jeżówka z czepeczkiem na głowie - jaka to?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, widzę, że masz rozwar :D . Jestem ciekawa czy według Ciebie to naprawdę taka trudna roślina, jak o niej czytałam. Miałam okazję kupić przepiękne białe i niebieskie rozwary ale jak o nich poczytałam, to stwierdziłam, że u mnie nie będą miały dość dobrych warunków, zwłaszcza zimą. No i ze smętną miną odpuściłam sobie rozwary, a takie śliczne były :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, Ty wiesz jak sprawić mi przyjemność ;:196 Munstead Wood przepiękna ;:138 no a na widok Kronenberg po prosu zaniemówiłam ;:oj ;:167
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu śliczne fotki ,róże cudne ;:138 ,a córka kocha jeżówki i mówi że masz cudne te rozczochrane ślicznotki ;:196 ;:196 Szkoda że mój aparat nawalił ,musze kupić nowy :wit

-- 9 sie 2013, o 19:10 --

Aniu śliczne fotki ,róże cudne ;:138 ,a córka kocha jeżówki i mówi że masz cudne te rozczochrane ślicznotki ;:196 ;:196 Szkoda że mój aparat nawalił ,musze kupić nowy :wit
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

A ja właśnie zamówiłam Kronenberg i Chopina :tan Ania mnie skutecznie zaraziła różami ;:224
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Aniu, śliczne jeżówki, a już ta fikuśna z czuprynką ;:oj Zatrzymujmy piękno naszych ogrodów w kadrach, bo już niedługo te piękne kwiaty będą tylko wspomnieniem, w jesienne i zimowe wieczory.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Tym razem zwróciłam uwagę na tę wcześniej chwaloną naparstnicę, rzeczywiście niezwykła ;:oj
Za motylki dziękuję ;:196 jak i za resztę cudnych zdjęć ;:196
Jednak nie Sweet Haze ale White Haze ale i tak piękna ;:215
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aniu, przepiękne zdjęcia ;:167
Powiedz, czy wg Ciebie pasuje zestaw: trawa, rozchodnik okazały i jeżówka?

U mnie leje! :heja
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Hej, Sweety,
ja z prośbą o informację o Lagunie. Powiedz, proszę, jak długo ją masz i jaką osiągnęła wysokość. Szukam róży, która od pierwszego roku byłaby faktycznie pnąca, a nie plącząca się na wysokości kolan.
;:180 za zdjęcia zarówno szczególików, jak i planów ogólnych, które lubię najbardziej.

;:196 Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”