Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Mam pytanie dotyczące arbuzów nie rodzimych. Jak wy to robicie że macie sadzonki do wysadzenia w maju jeśli te odmiany mają wydłużony okres wegetacji w stosunku do naszych rodzimych mieszańców ? ja siałem swoje na samym początki kwietnia i sadzonki tak mi się rozrosły że miałem problemy z ich przetransportowaniem na pole ( długie łodygi ), jeśli siejecie odmiany w lutym / marcu to chyba jedynie w szklarniach nie domowych warunkach ?
Moje arbuzy są teraz dojrzałe, mocno je nawoziłem w tym roku bo w zeszłym gdy siałem w połowie kwietnia i nie nawoziłem, dojrzało tylko kilka sztuk a w smaku nie były dość słodkie w tym roku mogę konkurować z jakimkolwiek sklepowym :)
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wszystkie odmiany sieje 1 kwietnia, w moim przypadku ten czas okazał się najlepszy (siałem w różnych terminach).
Pozdrawiam Radek :wink:
anubis
200p
200p

Post »

U mnie też, mieszkam w centralnej Polsce a sadze na wschodzie gdzie jest średnio 2-3* chłodniej niż np. w Warszawie do tego piaszczysta gleba nie trzymająca dobrze wody dla tego też nawoziłem dość silnie nawozem naturalnym dostępnym w sklepie (kurzy, bydlęcy i koński). Arbuzy na początku kwietnia były jadalne, teraz zapewne jest lepiej :)
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

Znalazłem ciekawy film o sprawdzaniu dojrzałości arbuza ----> http://www.youtube.com/watch?v=c9lYpGrL86k

U mnie świńskie ogonki zielone wiec arbuzy jeszcze dojrzewają..
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to sprawdzony sposób.? :lol: ;:131
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

sposób bardzo dobry, tylko jest też ryzyko, że owoc przejrzeje :)
anubis
200p
200p

Post »

W zeszłym roku sprawdzałem metodą na stukanie i zdarzało się że owoc był na wpół dojrzały... najlepiej zapewnić optymalne warunki czyli wcześniej siać niż sugeruje instrukcja i mocno nawozić.
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 07:20

Post »

Mój Rosario jeszcze 2 sierpnia ważył ok 250 g, przedwczoraj miał wagę 3,2 kg, a wczoraj juz 3,8 kg. W ciągu 21 godzin przybrał ok 500 g.

Dzisiaj jak zważę go to wstawię zdjęcia :)

Teraz dla mnie wielka zagadka, czy jest on już dojrzały ? Bo jeszcze dwa tygodnie temu był ładnym żółtym kwiatkiem. Nie stosuje żadnego nawozu, podlewam codziennie wieczorem.
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

Jak rośnie to na pewno nie jest dojrzały. Miesiąc po zawiązaniu możesz zacząć sprawdzać dojrzałość...
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli na początku września ?

Spód ma cały żółty tam gdzie leży, a podobno to jest oznaka dojrzałości.

Rano zważony 4,4 kg, czyli tym razem 600 g w 19 h - ROŚNIE ! ;))
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p
Od: 18 maja 2013, o 11:27

Post »

Ja to już nie wiem, wasze arbuzy rosną po 3-4 kilo, a mój jeden to ledwo 2 kilo przekroczył. Zastanawiam się czy to wina nasion z Legutko, ponieważ rośliny porosły całą powierzchnię szklarni, a owoce z nich są takie małe. Coś tu nie gra. Czy ktoś może też ma taki problem? Rośliny były podlewane 2 razy dziennie, więc wody miały pod dostatkiem. Co tydzień podlewam także gnojówką z pokrzywy.
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja nasiona miałem z firmy Polan,Rosario F1 wysiałem trochę za wcześnie i w momencie sadzenia do gruntu miały juz ok 40-50 cm pędy. Po przesadzeniu pogoda nie dopisała i wszystkie uschły/zgniły. Pod koniec czerwca znowu zauważyłem 3 małe krzaczki no i w dwa tygodnie arbuz ma juz prawie 4,5 kg

W jaki sposób się odrodziły - tego do końca nie wiem. To moja pierwsza uprawa.
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Ja też mam rosario od legutko i na ogrodzie leży ponad 6 kg arbuz więc nie wiem co może być z twoimi nie tak tym bardziej że ja nic nie robie przy arbuzach- nawet nie podlewam. ;:131
Karol
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p
Od: 18 maja 2013, o 11:27

Post »

Może jestem dla nich nadopiekuńczy.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

A ja jestem zadowolony z mojego eksperymentu z sadzonkami zielnymi z arbuzów.
W przyszłym roku zastosuję go w znaczącej ilości.

Rośliny z sadzonek zielnych zawiązują więcej owoców jednocześnie, po 3-4 na jednej roślinie. Owoce szybciej rosną.

W przyszłym roku zamiast wysiewać i pilnować 30 sadzonek, zrobię tylko 5-6. Pozostałe wyłącznie z sadzonek zielnych z tych pierwszych, które od kwietnia będą w szklarni. Nie warto sobie samemu robić dodatkowej roboty.

Zrobiłem tak - najdłuższe pędy skierowałem do skrzynek wypełnionych ziemią. Przysypałem pęd na długości 3 węzłów. Miejsce przysypania trzeba utrzymywać wilgotne. Po 7-10 dniach można spokojnie odciąć pęd, zaś skrzynkę z ukorzenionym pędem traktować jako nową roślinę. Tego zaś można wynieść na dwór w czerwcu, przy sprzyjającej pogodzie. Owoce z takiej rośliny i tak zdążą dogonić te macierzyste.

Podobny eksperyment zrobiłem z kiwano - też zadziałało.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”