Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.

Post »

No śmiej się śmiej ja poważnie mówię.... Jak się tak biega koło nich a już a tylko zerknę i tak co chwila to nici.... A jak machniesz ręką to tak cię zaskoczy że aż ;:138 z radości .
Rośliny chyba nie lubią takiego miętoszenia... :roll: ?
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

No fakt chyba czas kupic sobie jakiegoś zwierzaka czy coś ... :;230 bo jak tak dalej będzie to do emerytury nie zobaczę kwiatów ;:184
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda, że nie lubią pełnego słońca, ja mam niestety tylko balkon zachodni i słońce daje nieźle popalić. Jednak mi zakwitła kilkoma kwiatami, reszta w pąkach. Ale daleko jej do Waszych datur, obsypanymi kwiatami.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Mam pytanie , co jest powodem zrzucania pąków kwiatowych przez daturę ? Jeść dostaje , pić dostaje a ogołociła się z pąków !!!!!!Inne datury pielęgnuje tak samo i kwitną jak szalone a ta Golden Flame zrobiła mi taki psikus . Czy jest szansa że jeszcze wytworzy kwiaty i zakwitnie w tym sezonie ?
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Z ciekawości w Google wpisałem "datura słońce" i w drugim linku czytamy:
Datura najlepiej rośnie na żyznych, zasobnych, ale lekkich i przepuszczalnych glebach średniej wilgotności. Można ja uprawiać w specjalistycznym podłożu dla roślin balkonowych, ze sporą domieszką piasku lub bardzo drobnego żwiru. Doskonale rośnie w pełnym słońcu gdzie zakwita najobficiej (ale pod warunkiem stałej dostępności wilgoci w podłożu). W półcieniu kwitnie mniej obficie. Najlepiej sadzić ją na wystawie południowej, południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej. Doskonale znosi letnie upały i ostre słońce, ale musi mieć stale wilgotne podłoże, dlatego podlewanie powinno być obfite, w upalne dni nawet dwa razy dziennie (wczesnym rankiem i wieczorem). Jej kwiaty i pędy mogą być uszkadzane przez silne wiatry, dlatego daturę najlepiej uprawiać na stanowiskach zacisznych i osłoniętych od wiatrów. Jeśli jest taka możliwość, podczas silnych letnich burz roślinę warto przestawić pod zadaszenie, aby osłonić ją przed silnym wiatrem i ulewnym deszczem.
Z mojego małego doświadczenia :wink: mogę napisać tylko tyle, że mojej żółtej daturze słońce na szczęście nie zaszkodziło, a wręcz przeciwnie :wink: , rosła jak na drożdżach, z 30 cm sadzonki wyrosła na 130 cm, na wysokości 100 cm rozwidliła się w charakterystyczne Y i na dzień dzisiejszy ma 10 pączków (po 5 na każdym z ramion), z czego jeden już się rozkwitł. Oczywiście codziennie jest podlewana, na początku dostała garść nawozu granulowanego do warzyw z Biedronki, a teraz od czasu do czasu nawożę ją tylko rozcieńczonym nawozem z dżdżownic kalifornijskich.
Czyli jak pisałaś zjawko, widać zależy to do sadzonki :wink:

A wracając do poprzedniego mojego postu - sytuacja sama się wyjaśniła :wink:
Datura wybarwiła się na żółto, a wieczorem urzeka pistacjowym zapachem :tan

Obrazek
Pozdrawiam - Waldemar
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

abcd właśnie o tym piszemy z zjawką, że są odmiany, które są po prostu wredne i nie lubia "niańczenia" . ;:306 Ja mam ten sam problem :roll: Ale w większości to moja wina, bo codziennie chodzę oglądać roślinę i sprawdzać ją, a ona tego prawdopodobnie nie lubi i mści się zrzucając pąki :twisted: .

Może być też tak, że datura ma za dużo wody i przez to zrzuca pączki .
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

No to faktycznie wredoty że tak mszczą się na nas za naszą " czułość " ;:306 Ograniczę podlewanie za karę ;:306
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Belfedor pisze:abcd właśnie o tym piszemy z zjawką, że są odmiany, które są po prostu wredne i nie lubia "niańczenia" . ;:306 Ja mam ten sam problem :roll: Ale w większości to moja wina, bo codziennie chodzę oglądać roślinę i sprawdzać ją, a ona tego prawdopodobnie nie lubi i mści się zrzucając pąki :twisted: .

Może być też tak, że datura ma za dużo wody i przez to zrzuca pączki .
Moja też jest jakaś wredna bo ma tylko 1 pąk, a podlewam i nawożę ją jak trzeba. Może faktycznie za bardzo ją podglądam ? ;:173 Haha
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaką masz ?
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje datury z nawozem wieloskładnikowym do datur kwitną tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lubią dużo wody, częste zraszanie i wysoką temperaturę. ;:3 ;:3 ;:3 a jak rozmawia się z nimi ;:303 to zaczynają pachnieć i to bardzo mocno :heja
Joaquin
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Mam 3 kilkuletnie datury - białą, żółtą i pomarańczową . Z obserwacji mogę powiedzieć ,że pięknie rosną i kwitną na słonecznej wystawie. Moje rosną od południowej strony domu i dużych drewnianych donicach.
Kilka lat temu posadziłam je w mniej słonecznym miejscu i po 1. mniej zawiązały pąków a po 2. dużo później zakwitły.
Trzeba pamiętać ,że datury lubią dużo jedzonka /nawozy/ i picia /wody/. Bardzo dobrze sprawdza się nawożenie - wiosna często azofoska ,latem nawóz do powojników lub pomidorów / to pomaga w zawiązywaniu dużej ilości pąków/. Jeżeli rosną jak moje od południa i cały dzień mają słońca pod dostatkiem potrzebują mnóstwo wody . Najlepiej rano i wieczorem , a czasami podlewam jeszcze ok.16 po powrocie z pracy.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p

Post »

zjawka pisze:A jaką masz ?
Ja mam kremową pojedynczą , która ma już chyba 4 lub 5 lat i co roku późno mi kwitnie. Znajomi mówią, że mam rękę do kwiatów, ale ta datura chyba jakaś kapryśna jest :roll: ;:131

Mam też jeszcze ok. 10 młodziutkich sadzonek z innych datur, ale kolorów nie znam bo szczepki brałam jak jeszcze nie było kwiatów, a część mam z nasion.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy przycinasz ją mocno na jesień ?
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p

Post »

zjawka pisze:Czy przycinasz ją mocno na jesień ?
Na jesieni przycinam ją tylko troszkę, ale na wiosnę jak ma suche gałęzie to je przycinam.A może wiosną już nie powinnam ? ;:131
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli przycinasz poniżej wspomnianego wcześniej rozwidlenia to może być powód późnego kwitnienia .Musi urosnąć swoje by wydać kwiaty.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”