Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Pacynko - wiele wody w rzekach upłynęło od mojego ostatniego wpisu i od zadanego przez Ciebie pytania, a znów jestem na FO i w Twoim gospodarstwie i odpowiadam: wyedukowałam się i moje maluchy są karmione jak należy, naturalnie, bez żadnych sztucznych pasz. Są pełne energii, żywotne i żarłoczne, a od 3 dni wychodzą z mamą na ogólny wybieg.
Co do oswajania kwoki, to nic mi z tego nie wyszło - jak wysiadywała jajka, to dawała się pogłaskać i poczochrać po policzkach, bo miała inne priorytety :)
Teraz znów się nie daje dotknąć, a małe takie same dzikusy jak ona i jak wszystkie zielononóżki.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj,ja juz zaczelam czwarty rok zamieszkiwania na wsi i nadal utrzymuje wiejski charakter calej posesji a szczegolnie ogrodkow.wyszukuje nasion dawnych roslin szczegolnie bylin i cierpliwie sama wysiewam,pikuje, rozsadzam i jakos mi sie udaje.tym sposobem w tym roku zakwitly mi 2 rodzaje firletek,Lepnica,Wdowka...itd A co rok same wysiewaja sie Ostrozki,Naparstnice ,Malwy.Onetki, Tyton i inne... Chetnie umiescilabym aktualne zdjecia ale naprawde brakuje mi czasu gdyz dodatkowo pod opieka mam 4 letnia wnuczke na wakacjach.na razie serdecznie pozdrawiam i zycze powodzenia w zamiarach. p.s obiecuje zdjecia beda pozniej
krasna101
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

To znowu ja, przejzalam Twoj post i widze wiele jednakowych roslin w naszych ogrodkach i wiele wspolnego na dzialce tj.elementow wiejskich w obejsciu.Ty chodujesz kurki ja natomiast kroliki,ktore zyja w bylym pomieszczeniu po kurniku/maja dwa pomieszczenia do uzytku/oraz ogrodzony wybieg na zewnatrz.natomiast po podworku biegaja moje kotki i sasiadow bo wspolnie sie rozmnazaja./az jestem przerazona,bo staram sie temu zapobiegac/.Pacynko ciekawa jestem czy w swoim domku drewnianym masz piece kaflowe ktorymi sie ogrzewasz?bo ja 2 sezony uzywalam swoje piece ale musialam jednak przejsc na kaloryfery bo stan ich byl juz kiepski i pochlanialo mnie duzo czasu palenie na raz dwoch piecow a efekt ogrzania domu byl kiepski.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynko, gdzie zniknęłaś? Pozdrawiam starym, wiejskim ogrodem :wit

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Pacynko! Co słychać w życiu i ogrodzie? Urlopujesz się?
Pozdrawiam upalnie,
A
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to jedne z typowych kwiatów georginie lub dalie?
Obrazek
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Hop, hop.... Pacynko, gdzie jesteś?
Ja już wróciłam, a Ty wojażujesz zapewne....
Jak tam dalie? mam nadzieję, że kwitną....
Uściski ;:167
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Moi mili! ;:168 Witam po przydługawej nieco przerwie. No ale, siłą rzeczy... nie dało się inaczej! Jestem zaaferowana Ogrodem, którzy tworzę od podstaw i zajmuje to cały niemalże mój czas. Natomiast na wsi bywam tak rzadko, że rośliny z tęsknoty schną. Chyba, że to upały? ;:224

Zuzka, w wiejskim ogródku suchota niemożebna. Chyba jeszcze nigdy tak nie było. Nawet niektóre floksy zdają się protestować. A ja nie mam nawet czasu poświęcić mojemu ogródkowi należytej uwagi.

MaGorzatko, oj upłynęło, upłynęło! U mnie ciąg dalszy 'kapania' małych kurczaczków. Kurki postanowiły wychowywać pociechy intensywnie, po 1-2 maleństwa. Najmłodsze mają jakieś 2 tyg obecnie ;)

krasna101, z przyjemnością goszczę wielbicielkę starych roślin! Jesteś cierpliwa, więc musi się udawać! Chętnie zobaczyłabym nasadzenia, jeśli tylko będziesz mieć więcej czasu wstawić fotki.
Owszem, w drewnianym Domku są 2 kuchenne piece kaflowe :) Świetnie się na nich gotowało i ogrzewało siedząc jak przy kominku. Z ogrzaniem całości Domu z roku na rok było jednak coraz ciężej. Obecnie Domek czeka na lepsze czasy ;)

Mandragoro, ;:168 zniknęłam w innym zielonym świecie - Ogrodzie, który mam możliwość tworzyć. Jak się ogarnę, to zrelacjonuję wszystko ładnie :wink: Dziękuję za odwiedziny i śliczny widok z urokliwym domkiem w tle :]

aguniado, póki co można powiedzieć, że urlopuję, bo opalam się codziennie ;) Upały są wykańczające i nieco opadłam z sił. Gdy zakończę pewien etap prac, to z pewnością wybiorę się na jakiś wywczas. Ale na razie najważniejsze są zakupione roślinki, które dzielnie czekają na swoją kolej posadzenia. Dopóki te biduliny stoją w doniczkach na tym skwarze, sumienie nie pozwoliłoby mi wyjechać na dłużej. Jeszcze chwila ...

magduska, dalie bardzo ładne, dziękuję :)

daffodil Kochana ;:168 , wojażuje, a i owszem. Między mieszkaniem, a ogrodem Taty :D Twoje dalie, te większe pęczniały i szykowały się do kwitnienia, gdy byłam ostatnio. Może już teraz kwitną, kto wie?

A tymczasem w ogródku...

Obrazek Obrazek

wrotycz i śliczne liliowce od Mufki
Obrazek Obrazek

stary floks wraz z jego wielbicielem oraz dzielżan od koziorożca
Obrazek Obrazek

i na koniec preludium widoków z zarośniętego warzywnika :wink: Dominanty w postaci malw (przesadzone wiosną z rowu, nie tylko się przyjęły, ale i pięknie kwitną idealnie kontrastując ze zbożem) oraz słoneczników
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Warzywnik pełen jest uroczych detali... :)
... kosmosy, onętki, o bajecznych barwach
Obrazek Obrazek

chabry, którymi w początkowym stadium rozwoju delektowały się sarny, oraz kosmosy wśród kopru... Czyż nie uroczy widok?
Obrazek Obrazek

i ukochane nagietki oraz całkiem dorodna dynia ukryta w warzywnym buszu :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Nooo..widzę, ze plan wiejskiego ogrodu rozwija się fantastycznie! Piękne wsiowe widoki!
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

:wink: Ta, dobrze, że można fotografować w skali makro ;) Teraz zawsze jak robię fotki jakiejś szerszej całości obnażające zapuszczony stan ogródka, to myślę o Tobie, bo ponoć lubisz oglądać nie tylko te wylizane rabaty. Ale później jakoś nie wstawiam tych fotek, bo nie chcę psuć nastroju i wyprowadzać Was z błędu o fantastycznym rozwoju wiejskiego ogrodu ;:224
No dobra, może za chwilkę wstawię jakieś... na chwilę :twisted:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynka pisze::wink: Ta, dobrze, że można fotografować w skali makro ;) Teraz zawsze jak robię fotki jakiejś szerszej całości obnażające zapuszczony stan ogródka, to myślę o Tobie, bo ponoć lubisz oglądać nie tylko te wylizane rabaty. Ale później jakoś nie wstawiam tych fotek, bo nie chcę psuć nastroju i wyprowadzać Was z błędu o fantastycznym rozwoju wiejskiego ogrodu ;:224
No dobra, może za chwilkę wstawię jakieś... na chwilę :twisted:
To wysyłaj mi na maila! nieustannie cieszą mnie widoki zaniedbanych zakatków w pozornie wypieszczonych ogrodach :)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zatem, specjalnie dla Pat - obnażony brak mego czasu...

w ogródku uschły orliki i floksy... a nad nasturcją w ogródku nast razem zastanowię się 2 razy
Obrazek Obrazek

rabata Mufkowa bez zmian, a w warzywniku ... dobrze, że wiem, gdzie co rośnie. Łatwiej znaleźć ;)
Obrazek Obrazek

rabata przy studni i rabata malwowa z pokładającymi się rudbekiami, mogłaby bardziej zachwycać...
Obrazek Obrazek

efekt braku walki ze stonką ... to chyba był bakłażan? Myślę, że mieczyki też inaczej wyobrażały sobie swoje towarzystwo ;:224
Obrazek Obrazek

i na koniec zagadka! Kto zgadnie co to za roślina? Zapewne mało kto zapuszcza ją do tego stanu. Zastanawiałam się czy nie zostawić jej na nasiona, ale poprzewracane badyle o wys 1,5 m dodawały zbytniego bałaganu mojemu warzywnikowi ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to ostatnie to może rzodkiewka? Bo u mnie tak właśnie wygląda siana w kwietniu ;:306 Reszta nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo jednak wśród chwastów widać rośliny ozdobne ;:224
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Pacynko :wit
Bardzo spodobał Mi się twój tytuł wątku no i jestem! :tan Jest co podziwiać u Ciebie! od razu wybieram się na długi spacer po twoim ogrodzie! ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”