Działeczka- marzenia się spełniają !

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka- marzenia się spełniają !

Post »

Cicho, bo siedzę na działeczce, zajmuję się dziećmi i tak dzien za dniem... Ale jest cudnie..
Jestem Wam winna kilka zdjęć, choć początki sezonu nie były łatwe ze wzgl. na potężne gradobicie, które zniszczyło większość majowo- czrewcowych piękności...

Obrazek Obrazek Obrazek

lilie, ostróżka i bób w rozsypce. Dostało sie tez hostom, przykro patrzeć...

Obrazek

na szczęście przyszły też i lepsze dni... z cięższą pracą

Obrazek Obrazek
Obrazek

sadzenie, pielenie nieustanne, uprzątnięcie starego kompostownika. Dzisiaj już zagościła w nim rukola.

Mimo pierwszych niepowodzeń zrobiło się całkiem kolorowo
Obrazek

Same najlepiej wiecie ile pracy potrzeba, by czuć satysfakcję, czekam jeszcze na jakąś wygraną i doznam ogrodniczego szczytowania ;:172

Obrazek
Obrazek
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Aniu wszystko ładne zielone cieszmy oczy bo zimą będziemy tęsknić za czymś co zielone ;:108
Gradobicia nie zazdroszczę , hosty odbiją nie martw się ;:172
a zdjęcia ciut za duże mój monitor nie obejmuje ich ;:145 :;230
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Dzień dobry Aniu,
jestem i ja. Super, że synek najwidoczniej rozwija w Sobie pasję ogrodnika. Zawsze można na taczkach pojeździć :-)
Pokazywałaś liliowce. Powiedz jak Ci rosną, czy kwitły w tym roku?
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę zdrówka dla dzieciaczków ;:196
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Tak, moje liliowce są jeszcze małe, ale kwitną już. Co prawda w tym roku najwięcej w oczy rzucają się dorodne aksamitki, które jak doświadczenie pokazało są najdorodniejsze ponieważ wysiały się same z tych ubiegłorocznych. I tak postąpię też w przyszłym roku. Poczekam aż urosną siewki po zimie, a potem je przesadzę, takie dorodne i pięknie rozkrzewione, że z kupnych nasion nie ma szans na takie. To taka uwaga dla tych co lubią aksamitki.
A liliowce ponoć z każdym rokiem będą się rozkrzewiać. Na zimę trzeba z nich zrobić mały chochoł, żeby środek nie przemarzł.
Urosła mi też z samosiewu dalia, bardzo dorodny krzak, czekam tylko na rodzaj i kolor kwiatu. Lubię dalie, ale nie mam możliwości przechowania przez zimę, szukam na działkach ludzi żeby zapytać o doświadzenia, może dostanę jakieś szczepki...
Ania
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu!
Pamiętam jak na początku planowałaś tę rabatkę obsadzić liliowcami. Faktycznie liliowce przyrastają co rok ale na ładną kępę trzeba poczekać kilka lat.
Zajrzyj tutaj!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Siewek Grażynki nie trzeba rekomendować. Mnie zwaliła z nóg cena. 50 gr za siewkę :shock:
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za cynk, zamówienie złożyłam. Na razie 40 sztuk.
Ania
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Zawitałam do Obi i innych centrów ogrodniczych, zaczęły się już przeceny, przygarnęłam szałwie po 2 złocisze do mojego kącika ziołowego. Niestety kolor pozostanie tajemnicą aż dk przyszłego roku, trudno.
Mam też piękną jeżówkę , pysznogłówkę.
Obiecuję niebawem zdjęcia. Teraz w większości przeglądam Wasze ogródki i szukam pomysłów.
Ogólnie sezon zaliczam do udanych, jest tak jak chciałam, własnymi rękami i tanio.... Wykorzystałam to co się samo sieje u mnie jak szalone czyli gailardie i malwy, paprocie.
Nie wiem tylko co robić z tymiankiem, szalone ilości, zapach niebiański, ale zajęły już połowę miejsca pod trawnik.
Pozdrawiam Was kobietki moje kochane i dobranoc.
Tomoje ostatnie dni na działce, od wrześnie wracam do pracy, a malutka do żłobka, dzisiaj odchwaściłam całą ścieżkę pod przyszły piękny chodniczek. I tym miłym akcentem pewnie zakończę ten wspaniały okres w moim życiu, dwa sezony na działeczce z córcią, tylko my dwie , niezapomniane wspomnienia....

Obrazek
Ania
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Auto w naprawie, nie mogę jeździć na działkę, ale i tak buszuję w centrach ogrodniczych. Dzisiaj za 2 złocisze kupiłam malusi, ale taki jak chciałam różowy przetacznik kłosowy, lobelię Spicata niezła, niezła i naparstnicę za 10 złociszy. Latem kupowałam jedną rozetę za 20 zł, a teraz mam 8 pięknych rozet. Kocham końcówkę sezonu.
Moje naparstnice posiane w czerwcu też czekają nawsadzenie, ale to dopiero jak przyjdą zamówione liliowce.
Ach, zakupiłam już cebulki tulipanów i czosnku. Już nie mogę się doczekać sadzenia. Gdzie moje auto? Ja zwariuję.

Kupiłam też rudbekię na balkon, bo jakoś tak dawno nic nie przybyło.
A w innym centrum w likwidacji, jest wyprzedaż doniczek wszelakich z obniżką 60%. Oczywiście skorzystałam. Kupiłam dwa niskie gazony, takie niskie misy, jeden na mój biedronkowy Szczawik Deppego, co prawda kupiłam go teraz za 0,49 zł. Myślałam, że posadzę go dopiero na wiosnę, ale przeczytałam kilka ciekawostek u forumków i postanowiłam go posadzić już teraz i przezimować w piwnicy, wiosną dokupię jeszcze ze 2 paczuszki i będzie bosko.
A tymczasem idę zwąchać moją maciejkę , która właśnie teraz postanowiła kwitnąć. Szał u progu jesieni.
No i nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zajumała. Mam nasionka cudnej aksamitki takiej zwisającej z kosza żółto brązowej. Miód na moje serce.
Ania
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Kochane moje, czy ktoś z Was ma taki szczawik Oxalis lobata? Jest bosko piękny i chciałabym go mieć. Wprost marzę o nim.
Ania
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu! W tym sezonie odwaliłaś kawał dobrej roboty. Będziesz miała mniej pracy w następnym sezonie i mam nadzieję, że ogrodowy bakcyl Cię nie opuści.
Podjęcie pracy plus tyle dodatkowych obowiązków to nie lada wyzwanie. Mam nadzieję że wygospodarujesz jakieś minutki żeby coś naskrobać na forum.
Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Kochana, bakcyl mnie nie opuści na pewno, czasami chciałabym go ciut zmniejszyć, np kiedy zalegam z prasowaniem. :heja Łapię się na tym, że przez całą noc śnią mi się nazwy kwiatów, które kupiłam albo o których nie chcę zapomnieć.
Zaczynam sobie powoli robić listę, co mam zrobić kiedy w końcu pojadę na działkę, co jeszcze kupić korzystając z istniejących promocji.
Ania
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tak trzymaj ;:333 ja też tak mam z tym prasowaniem. :;230 A jak tam Twoje pomidorki ? Ja juz swoje zajadam :tan
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!
Skąd ja to znam :D Prasowanie zostawiam sobie na deszcowe dni i z czystym sumieniem zasuwam na ogródek.
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Oj, dziękuję Wam kochane moje. Ale trzeba się zabrać do roboty, bo w końcu pojadę na działkę na golasa. ;:oj

Kasieńko, gdzieś Ty się podziewała tyle czasu? Żaden pomidorek mi się nie udał, za mało światła podczas wschodów, zatrzymały się na drugim liściu i koniec. Z warzyw miałam bób i rukolę i trochę sałaty.
Ania
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:17 gdzie jesteś? Co tam u Ciebie? Działka przygotowana do zimy ? Plony zebrane?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”