Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powalające nobile. Chyba przyniosę swojego przed komputer i pokażę co potrafią robić inne. Niech się zawstydzi. :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne storczyki.......
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dziękuję w imieniu moich storczyków - szczególnie dendrobium nobile, które aż "pokraśniało" z uciechy :lol:
A to moje nowe czerwcowo-lipcowe nabytki.
Ten urzekł mnie kropeczkami: Obrazek Obrazek

Ten z kolei ma przepiękną barwę: łososiowo-beżową (zdjęcie nie oddaje naturalnych kolorów - niestety): Obrazek Obrazek

Ten falenopsis ma z kolei lekko fioletowe rozmyte bielą kwiaty (nie potrafię inaczej opisać tej barwy, jest urzekająca swoją świeżością i lekkością): Obrazek Obrazek

To kupiony kiedyś z przeceny falenopsis, który wypuścił dwa pędy kwiatowe; jeden z nich w pełni kwitnienia: Obrazek Obrazek i jego drugi pęd: Obrazek

Niektóre z moich storczyków odpoczywają na oknie wschodnim, inne szykują się do kwitnienia; cambria, zygopetalum, dendrobia, oncidium - "na wakacjach" nabierają sił. Ostatnio zaobserwowałam, że falenosisy stojące na oknie południowym rosną wręcz wspaniale. Niestety, nie udało mi się uratować falenopsisa kwitnącego żółto kupionego z przeceny - to moja największa porażka :cry: zabrakowało mi umiejętności, albo storczyk był w tak fatalnym stanie, że nic mu nie mogło pomóc. :cry:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Cudności. ;:109 Taki kropkowany mi się marzy.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, Orionko. Obecnie w Auchan falenopsisy są w cenie 18,99 zł ( i po tyle je kupowałam, cena bardziej niż przystępna :lol: )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne, zwłaszcza ten w kropeczki. ale wszystkie mi się bardzo podobają. ale kropek najbardziej, bo zawsze takiego chciałam (i mam, troche jest podobnydo twojego, ale chyba ma nieco inny układ kropek)
dorcia
1000p
1000p

Post »

Myślałam, że moje dendrobium kingianum wypuszcza pędy kwiatowe, a okazało się, że to keiki (gdy podrosną tzn. wypuszczą korzonki, chętnie oddam w dobre ręce). :P
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p
Od: 1 sie 2008, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorcia :D
Piękna kolekcja , choć w swojej posiadam co nie co , po obejżeniu Twojego wątku znów powiększyła mi się lista chciejst :D . Ten czerwony phalaenopsis znalazł się na niej na pewno :D .
Pozdrawiam serdecznie Małgosia
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Pięknie, pięknie...oglądam i wzdycham z zachwytem...i czuję jak moja silna wola topnieje w zastraszającym tempie 8)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dorciu pięknie u Ciebie,a dendrobuim powaljące ,ja mam dwa kiełki dendrobium nobile,ale kiedy mi one urosną i zakwitną ???trochę upłynie, dlatego tym bardziej cieszę się z Twoich są piękne.
Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Dorotko też mam Dendrobium kingianum :D ,moje także miało keiki,ale już z korzonkami :wink: teraz rośnie sobie uż samodzielnie i puściło nawet młody przyrost :D
ależ u Ciebie jest kolorowo :shock: i jaki urodzaj w kwitnieniach :D
pozdr
pozdr Dorota
Moje storczyki
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dorelo, dziękuję za odwiedziny. :P
Pierwsze keiki z dendrobium kingianum oddzieliłam 20.04.2008r., a 29.06.2008r. zanotowałam, że keiki dendrobium kingianum "coś" wypuszcza, to "coś" dziś wygląda następująco i niewątpliwie jest pędem kwiatowym: Obrazek.
Na "starym' dendrobium kingianum pjawiły się nowe odrosty i dwa keiki, które są w trakcie puszczania korzonków (już niedługo będzie można je usamodzielnić).

Falenopsis, któremu po kwitnieniu zbyt krótko przycięłam pędy kwiatowe, najpierw wypuszczał listki, korzonki a 17.05.2008r. wypuścił pęd kwiatowy, który dziś wygląda następująco (nie zmieścił się w całości w kadrze :oops: ):

Obrazek Obrazek

Falenopsis rekonwalescent w pełni kwitnienia (obok kwiatów następne keiki - pierwsze odcięłam 2.05.2008r. i po pewnym czasie na tym samym pędzie pojawiło się następne)

Obrazek Obrazek

A tak wygłada oddzielone keiki falenopsisa rekonwalescenta (nazywam go tak dlatego, że "wypadł" mu środek - widoczne zalałam podczas podlewania): Obrazek
Oddzieliłam je - tak jak już pisałam - 2.05.2008r. , a pęd kwiatowy pojawił się 4.06.2008r.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dorciu, zniewalający kolor ma ten "któremu zbyt krótko przycięłaś pęd" :shock: i w ogóle ile kwiatów na nim będzie jak wszystkie pączki się rozwiną :shock:
A keiki świetnie sobie radzi, brawa dla Ciebie :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorciu, gratuluję Ci Twoich własnych kwitnień storczykowych !
Bardzo ciekawy kolor i wzorek na pierwszym. Drugi natomiast nie dość, ze pięknie kwitnie, to jeszcze
się rozmnaża ;:67 ;:67 ! To keiki widać jest juz silną młodą roślinką. Dobra z Ciebie opiekunka :) !
Czy mogłabyś zrobić zdjęcie stożka wzrostu Twojego rekonwalescenta ?

Pozdrawiam, Joanna
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Wow... widać, że roślinki czują się świetnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”