Jeszcze raz od początku... cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jeszcze raz od początku... cz. III

Post »

Helenko jeszcze wielu takich rocznic w dobrym zdrowiu i wspaniałym samopoczuciu! ;:4
a badań pomyślnych ;:215
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Dzięki Marysiu, to drugie z wiekiem staje się coraz ważniejsze. ;:173

Misiu - moja sympatia dla kann, bierze się chyba stąd, że były to jedne z nielicznych roślin ozdobnych jakie znałam przed rozpoczęciem przygody z ogrodem. Rosły na miejskich rabatach i bardzo mi się podobały. Teraz wiem, że były to zwykłe kanny indica. ;:306
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Dobry wieczór .
Helenko podoba mi się rabatka z kannami
Grażynko - Mam już sześć. :lol:
Szybka jesteś
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - lepiej późno, niż wcale. :wink: Z pewnym opóźnieniem, ale oto fotki moich kaktusów.

Nie mam pojęcia czy mają jakąś nazwę własną i czy np. kwitną. Te dostępne u mnie w kwiaciarni nazywają się po prostu "kaktus". Zapytałam sprzedawczynię o szczegóły ale popatrzyła na mnie jak na kosmitę i rzekła:
Przecież pani widzi, to są kaktusy, o tu jest na metce." ;:306
Kaktusy to są na pewno, zgadzam się z nią w całej rozciągłości. Przy sadzeniu udało mi się nieźle pokłuć. ;:oj
Moje rękawice ogrodowe do tego się nie nadają, muszę nabyć takie dla brukarzy.

Możesz coś powiedzieć na ich temat?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Heleno kłujki masz bardzo ciekawe nie znam nazw...ale jest na forum miłośnik kaktusów on rozpozna bezbłędnie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - te kaktusy to wyraz mojej desperacji. Żadne kwiaty doniczkowe nie chcą u mnie rosnąć. ;:145
Może wreszcie kaktusy to zmienią?
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Helenko storczyki by rosły, moje teraz szaleją a mam ich ponad 40 ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Witam zauroczyła mnie rabata z kannami u mnie coś słabiutko , lobelia strojnisia faktycznie dodaje uroku rabatom lilie orientalne kwitną nie co później ale za to cudownie pachną ;:167 . Piękne liliowce , róże . Nawet kaktusy których za bardzo nie lubię ale u ciebie mi się bardzo podobają i nie wiem czy chociaż na jednego się nie skuszę ;:108
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - storczyki to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Patrzę, podziwiam ale gdzieżbym miała odwagę takie cudo pielęgnować. :?
Zawsze mówiłam, że Ciebie podziwiam za te wszystkie wyszukane rośliny. ;:173 Może kiedyś się odważę. Na róże się odważyłam...

Gosiaczku - witam w upalne lato w moim ogrodzie. :wit
Przygodę z kannami zaczęłam rok temu. Podobają mi się te dostojne rośliny. Trudno jest jednak zgromadzić najciekawsze odmiany. Próby ich kupienia u różnych sprzedawców, nawet tych "renomowanych" w 90% skończyły się fiaskiem, albo kłącza nie ruszyły z wegetacją, albo odmiana nie miała nic wspólnego z zamawianą. ;:174 Próbować jednak trzeba...
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Helenko ja reklamowałam pacioreczniki w Tesco i nawet udało się odzyskać pieniądze.
Nie szaleję za odmianowymi, byle zdobiły ogród :wink:
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helios pisze:;:3

Grażynko - lepiej późno, niż wcale. :wink: Z pewnym opóźnieniem, ale oto fotki moich kaktusów.

Nie mam pojęcia czy mają jakąś nazwę własną i czy np. kwitną. Te dostępne u mnie w kwiaciarni nazywają się po prostu "kaktus". Zapytałam sprzedawczynię o szczegóły ale popatrzyła na mnie jak na kosmitę i rzekła:
Przecież pani widzi, to są kaktusy, o tu jest na metce." ;:306
Kaktusy to są na pewno, zgadzam się z nią w całej rozciągłości. Przy sadzeniu udało mi się nieźle pokłuć. ;:oj
Moje rękawice ogrodowe do tego się nie nadają, muszę nabyć takie dla brukarzy.

Możesz coś powiedzieć na ich temat?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Helenko świetnie .Niestety nie rozpoznam Tobie kaktusów bo mam z tym problemy :oops: :oops: .Ostatni to euphorbia .
Napisz proszę czy sama przesadzałaś roślinki - a doczytałam , do jakiej ziemi .Doniczki są ładne ale czy mają odpływy ?I wydaje mi się osobiście że troszkę za głęboko posadziłaś te swoje roślinki . Helenko przepraszam za tyle pytań i ewentualną małą krytykę ale to dla dobra roslin i Twojego .
Zdjęcia wrzuć do działu kaktusowego ,wątek o identyfikacji -tam dostaniesz odpowiedż o gatunku ,a nawet rodzaju .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - nie mam siły i zdrowia do reklamacji. Napisałam do faceta, że ani jedna kanna nie rozpoczęła wegetacji ale mnie olał i nie odpowiedział. Drugiemu (bardzo znanemu) - odpuściłam. Trudno, wliczam to w koszty utrzymania ogrodu. Swojego czasu był świetny wątek z opiniami o sprzedawcach. Niestety został zamknięty. ;:174

Grażynko - dzięki za wizytę i wszelkie uwagi. Potrzebne są bardzo. Odpowiem na pytania:

Roślinki oczywiście przesadzałam sama do jakiejś specjalnej ziemi do kaktusów. Kupiłam w ogrodniczym. Czy dobra? Pojęcia nie mam ale wolałam zdać się na fachowców, niż eksperymentować.

Doniczki miały tylko po dwa odpływy, więc M dzielnie i z wielkim samozaparciem wiercił dodatkowe dziury, myślę, że teraz jest ich wystarczająco. :lol:

Co do głębokości posadzenia. One są posadzone płycej niż rosły w dotychczasowej doniczce i to mnie trochę martwi. Na zdjęciach może to wygląda odwrotnie ale w rzeczywistości jest tak jak napisałam. Nazwy, przynajmniej na tym etapie nie mają dla mnie znaczenia, chyba, że się rozszaleję i zacznę kolekcjonować... ;:224
Trzymaj kciuki za moje kaktusy! ;:173

Dzisiaj, po uprzednim, lekkim podgotowaniu się, przez ładnych kilka godzin podlewałam swoje roślinki. Deszczu u nas nie było tak dawno, że już zapomniałam, jak to jest jak pada.

Na pocieszenie zrobiłam trochę zdjęć. Postaram się je trochę usystematyzować i podzielić, bo trochę się tego zebrało.

Mam trzy róże nabyte w różnym czasie i od różnych sprzedawców pod wiele mówiącą nazwą "pomarańczowa". Tutaj dwie z takiej serii i na dokładkę Kronenburg i Bengali, która podoba mi się coraz bardziej. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrodziła moja jabłonka ozdobna Dolgo. Jabłuszka są pyszne jako dodatek do przetworów. Robiłam też całe w słodkiej zalewie.

Obrazek

Obrazek

Dwa sadźce purpurowe od tego samego sprzedawcy, posadzone z identycznych sadzonek. Jeden jest wyniosły, raczej "szczupły" i wysoki, drugi rośnie bardziej wszerz niż wzwyż. Nie wiedziałam, że z roślinami bywa podobnie jak z ludźmi. :;230

Obrazek

Obrazek

Drugie kwitnienie krzewuszek. Może nie tak oszałamiające jak wiosenne, ale też cieszy oko. ;:173

Obrazek

Obrazek

Kilka kann, trochę je zaniedbałam fotograficznie i większość pierwsze kwitnienie ma już za sobą. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabata liliowa powoli przekształca się w rabatę astrową. Mam nadzieję, że wszystkie będą wytrwale kwitły aż do późnej jesieni.

Obrazek

Obrazek

I na koniec tej części "hostowisko", jak nazywam tą rabatę. Najpiękniejsze hosty są z tyłu, bo tam jest najwięcej cienia, a są to odmiany nie lubiące słońca. :?

Obrazek

Tyle w tej części.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Sadźce masz niesamowite :D A ja kolejny sezon próbuję nie zapomnieć, że mam je obiecane u Asi Daffodil...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno jak pięknie wygląda rabata z hostami...jakie już duże hosty... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Helenko dobrze że nie zapomniała całkowicie o kannach, bo warte są pokazania! sadziec i jat też mam na razie jedną sztukę i z tych wzwyż. Hostowisko imponujące ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”