Dzięki za szybką odpowiedź (choć szkoda, że nie pocieszającą
 ).
 ).Mam jeszcze jedną fotkę do identyfikacji.
Chwast podobny, ale nie taki sam.
Ma cieńsze łodygi, delikatniejsze listki i inaczej zakwitł.
Pozdrawiam
(zdjęcie niedostępne)
 ).
 ).

A byłes i zajrzałeś w ten trawnik? ;) Może tam rośnie wszystko, przecież WSZYSTKIE chwasty tu przedstawione były zielone ;)angee pisze:wszak u sąsiadów z każdej strony taka piękna, soczysta traweczka... Też mi się taka marzy, ech...

Szukałam długo, niestety nie znalazłam nazwy
 Szukałam długo, niestety nie znalazłam nazwy   Ta część trawnika jest bardzo słoneczna, nieopodal rośnie 4-5 metrowa sosna czarna, której opadłe igły zakwaszają glebę. Podejrzewam, że to chwast kwasolubny, zresztą razem z nim rośnie także sporo mchu. Łodygi ma mocne, sztywne, wręcz ostre, jak również korzenie. Aktualnie brązowe, latem zieleń trochę ciemniejsza od trawy. Ktoś rozpoznaje?
 Ta część trawnika jest bardzo słoneczna, nieopodal rośnie 4-5 metrowa sosna czarna, której opadłe igły zakwaszają glebę. Podejrzewam, że to chwast kwasolubny, zresztą razem z nim rośnie także sporo mchu. Łodygi ma mocne, sztywne, wręcz ostre, jak również korzenie. Aktualnie brązowe, latem zieleń trochę ciemniejsza od trawy. Ktoś rozpoznaje?   

Ratunku grzyby na trawniku
   Ratunku grzyby na trawniku
 Pozostaje mi czekać aż się rozrośnie i oprowadzać wycieczki..... może tym sposobem trawnik zarobi na lepszą egzystencję
   Pozostaje mi czekać aż się rozrośnie i oprowadzać wycieczki..... może tym sposobem trawnik zarobi na lepszą egzystencję