CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Dla zachęty dodam, że właśnie - dwa dni temu - podlałam profilaktycznie wszystkie swoje rośliny. Na ten rok powinno wystarczyć.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: KAKTUSY - Co się z nimi stało?

Post »

Raczej nie wrócą do normalnego stanu, bedą troszkę zdeformowane. Jedak kaktusy rozrastają sie tworząc młode przybyszowe roslinki. Ukorzeniając je mozesz sobie odnowić kaktusa. Jak na razie postaw go na dostatecznie widny parapet, ale pamietaj, że przy duzym nasłonecznieniu nieprzyzwyczajona roslina moze doznac poparzeń, więc powoli aklimatyzuj ją. Dobrym wyjsciem na poczatek bedzie okno wschodnie, później przestaw kaktusa na południowe (szczególnie na okres zimowy).
pozdrawiam i powodzenia :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: KAKTUSY - Co się z nimi stało?

Post »

AAA zapomniałem o uprawie ;:223 Teraz w lato kaktusy podlewaj woda, ale tylko wtedy kiedy przeschnie zupełnie podłoże. Nawozenie raz do roku, na wiosne np. florovitem. W zime postaraj sie rzadziej podlewac kaktusy, gdyz przyda im sie lekki spoczynek ( nawet zraszanie powinno wystarczyć). Wiadomo krótki dzień, wiec i wymagania mniejsze. Poza tym taki zabieg spowoduje, że mamilaria wiosną zakwitnie ponownie. Mammilarie o tyle sa mało kłopotliwe, że do kwitnienia nie wymagaja całkowitego spoczynku , który polega na przeniesieniu kaktusa na okres zimowy do temperatury ok 10 oC. To tak na marginesie na przyszłość jeśli jakiś kaktus, np. opuncja wpadnie ci w oko i nie chce zakwitnąc :).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kaktus

Post »

Z dnia na dzień mój kaktus tak jakby zwiędł. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Pozostałe 2 w doniczce mają się bez zmian. Boję się, że i one mogą ucierpieć. Załączam zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/822/dvyn.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/42/kft9.jpg/
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Re: Kakuts

Post »

Jest przelany,już nic z niego nie będzie,wykop go i wyrzuć,a pozostałe zostaw tak jak są i nie podlewaj,kaktusy latem lubią być wystawione do ogrodu lub na balkon.
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na pewno nie przelany. Nie był podlewany od prawie miesiąca :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Kaktus gnije. Dlatego zrobił się żółty i pewnie miękki. Nawet jak nie był podlewany od miesiąca, to widocznie wcześniej miał za mokro. Podłoże w jakim rośnie, jest niewłaściwe, zbyt żyzne. Takie długo utrzymuje wilgoć.
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli zmienić glebę. Ale na jaką? Pół na pół z piaskiem, żeby była półprzepuszczalna? A i są jakieś "zasady" przy przesadzaniu kaktusów? Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale coś obiło mi się o uszy, że tego nie lubią.
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03

Post »

Norbert z tego kaktusa raczej nic już nie będzie, nawet jeśli zmienisz mu podłoże.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dziale z kaktusami znajdziesz wszelkie porady :) Ogólnie w podłożu powinno być maks 30% ziemi. Poza tym piasek, żwirek...
Po przesadzeniu nie podlewałać dwa tyg. W tym czasie kaktus leczy rany na ewentualnie uszkodzonych korzeniach.
Przesadzać mozna cały rok.
Jeśli kaktus gnije można odciąć do zdrowej tkanki i ukorzenić od nowa.
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc ;)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Sokolica, wszystko się zgadza co napisałaś, ale zimą nie przesadza się w ogóle żadnych roślin, a co dopiero kaktusy..., które szczególnie muszą przejść, w naszych warunkach klimatycznych w tym czasie, okres spoczynku.
Co do samych roślin, to na pierwszym zdjęciu widać, że kaktus jest lekko wyciągnięty, a nie powinien być. Kaktusy muszą mieć maximum słońca, czyli tylko i wyłącznie na parapecie (najlepiej południowa strona, w ostateczności wschodnia), optymalnie, tak jak zostało napisane wcześniej, w okresie letnim powinny być wystawione na zewnątrz. Co do mieszanki, jest dostępna w handlu ziemia do kaktusów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko się zgadza Norbert76 :wink: , ale gotowa mieszanka do kaktusów niewiele ma wspólnego z odpowiednim podłożem.
Oczywiście, zimą kaktusy mają spoczynek i wówczas nie przesadza się ich. Wątpię jednak, by kaktusy Norberta1994 takowy miały, stąd moja wzmianka o możliwości przesadzania cały rok.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Re: Kaktus

Post »

Ja tam przesadzam zimą, w końcu jak śpią to i tak im wszystko jedno. Gorzej było by w sezonie kiedy rosną i kwitną :idea:
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Re: Kaktus

Post »

Paula dobrze napisała, wiem że część kaktusiarzy przesadza rośliny właśnie zimą jedynie trzeba zaznaczyć, że podłoże MUSI być suche a roślinki po przesadzeniu wracają na zimowisko. Nic im się nie stanie a z początkiem sezonu zaczną normalnie rosnąć. Korzonki które odpadną podczas przesadzania też zaczną rosnąć z początkiem okresu wzrostu.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”