Betonowy balkon w środku miasta
Re: Betonowy balkon w środku miasta
Masz rację, że fitonie są urokliwe ale dość kapryśne. Miałam ich wiele, ale mam wrażenie, że rosną pięknie, dopóki mają w podłożu full nawozu od producenta, a potem nadchodzi dla nich śmierć głodowa....
Masz jakiś sposób na trzykrotkę? Uszczykujesz, ja mam z tego roku piękny okaz z BiedroniXa, zobaczymy jak długo da radę.
Masz jakiś sposób na trzykrotkę? Uszczykujesz, ja mam z tego roku piękny okaz z BiedroniXa, zobaczymy jak długo da radę.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu fajne nowe nabytki
fittonie mają cudne listki
Fajny stoliczek/kwietniczek - lubię takie mebelki

Fajny stoliczek/kwietniczek - lubię takie mebelki

- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Jakie śliczne
podoba mi się skalniaczek hmmm czyżym miała kolejny pomysł

podoba mi się skalniaczek hmmm czyżym miała kolejny pomysł

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawe kompozycje
A wiecie, odkąd zająłam się tak na fest ogródkiem balkonowych, rośliny pokojowe jakoś tak mniej mnie interesują. Prawie wszystkie rośliny sama sobie z nasion hoduję, więc potrzebuję duzo miejsca wiosną na parapetach. Zimą też potrzebuję miejsce do przezimowania coleusów i pelargonii.
Powoli acz systematycznie zaczęłam się pozbywać roślin pokojowych. Została mi tylko trzykrotka, bluszcz ( w słoiku korzenie puszcza ), juka i kilka storczyków.

A wiecie, odkąd zająłam się tak na fest ogródkiem balkonowych, rośliny pokojowe jakoś tak mniej mnie interesują. Prawie wszystkie rośliny sama sobie z nasion hoduję, więc potrzebuję duzo miejsca wiosną na parapetach. Zimą też potrzebuję miejsce do przezimowania coleusów i pelargonii.
Powoli acz systematycznie zaczęłam się pozbywać roślin pokojowych. Została mi tylko trzykrotka, bluszcz ( w słoiku korzenie puszcza ), juka i kilka storczyków.
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne kwiatki
No i skalniaczek rośnie w siłę

No i skalniaczek rośnie w siłę

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Moje wątki
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
nyna76 - popatrz, myślałam, że tylko ja nie mam szczęścia do fitonii. Trzykrotka z kolei jest bardzo łatwa w uprawie- ma małe wymagania, nie lubi mieć za mokro, znosi dobrze przesuszenia ziemi, rośnie jak oszalała. Zimą trochę marnieje ale potem szybko się regeneruje. Ta w paski różowe już nie jest tak ekspansywna jak zwykła. Uszczykuj ją pędy wkładaj do wody - w kilka dni puszcza korzenie, więc łatwo ją rozmnożyć.
Moniczko - dziękuję
stoliczek jest z jyska, to była miłość od pierwszego spojrzenia, wzięłam pod pachę i przytargałam do domu, nawet sama go skręciłam
Amara, Alenka -
musiałam wyrzucić kilka roślin ze skalniaka - nie przyjęły się zaszczepki portulaki z Madery... Ale pozostałe rosną ładnie i mają więcej miejsca.
Halinko - mam podobnie. W mieszkaniu nie mam jakoś dużo roślin. Również potrzebuję miejsca dla zimowanych roślin plus od lutego mam już parapety zastawione rozsadami. Mam jeszcze hibiskusa, który cały czas ma pąki:
Szeflerę: 
Filodendrona:
3 fiołki, które nie chcą kwitnąc i takie jeszcze, i to wszystko:

Na balkonie mam inwazję mączlika. Nie wiem, jak sobie z nim poradzę, chyba opryskam kilka dni z rzędu...
Moniczko - dziękuję

Amara, Alenka -

Halinko - mam podobnie. W mieszkaniu nie mam jakoś dużo roślin. Również potrzebuję miejsca dla zimowanych roślin plus od lutego mam już parapety zastawione rozsadami. Mam jeszcze hibiskusa, który cały czas ma pąki:

Filodendrona:

3 fiołki, które nie chcą kwitnąc i takie jeszcze, i to wszystko:

Na balkonie mam inwazję mączlika. Nie wiem, jak sobie z nim poradzę, chyba opryskam kilka dni z rzędu...
-
- 1000p
Polecam confidor.
- Amara
- 1000p
Madziu te twoje "nieliczne" domowe są śliczne 

Kochana, czasami się cieszę, gdy jakaś domowa roślinka mi wypadnie, bo wredy czas na nową..... Ja po prostu mam w domu tylko 6 roślin doniczkowych, bo mieszkam w takim niby nowoczesnym bloku, w którym nie ma parapetów jeden jedyny mam tylko w łazience, a stawianie kwietników na podłodze niestety nie wchodzi w grę, bo mam teraz rojbrującą 1,5 roczną córcię
Ale nadabiam oglądając Wasze piękne okazy.
Ale nadabiam oglądając Wasze piękne okazy.
Ania
-
- 1000p
Nyna - nie masz parapetów? Nie wyobrażam sobie zycia bez parapetów ... zwłaszcza na wiosnę.
- Amara
- 1000p
a ja przez cały rokwelkam pisze:Nyna - nie masz parapetów? Nie wyobrażam sobie zycia bez parapetów ... zwłaszcza na wiosnę.

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Nyna76 - no to przynajmniej masz powody, by nie dawać się ponieść wyobraźni i nie szaleć zbytnio z wysiewami
welkam, Amara - niezmiennie dziękuję za wizyty. Halinko, czy Ty już wyjechałaś na urlop? Kupiłam condifor i opryskałam, ale muszę powtórzyć.
Dalie na coś chorują, chyba jakiś grzyb, wilec słabo kwitnie, coraz częściej myślę o ogromnej ilości pracy, jaka mnie czeka, kiedy wszystko przekwitnie i trzeba będzie opróżnić skrzynki
Na razie jednak w dalszym ciągu czekam na rozwój wypadków i kwitnienie wielu gatunków, w tym kanny, zefiranta, białej begonii, niecierpków, sianych w lutym bratków.

welkam, Amara - niezmiennie dziękuję za wizyty. Halinko, czy Ty już wyjechałaś na urlop? Kupiłam condifor i opryskałam, ale muszę powtórzyć.
Dalie na coś chorują, chyba jakiś grzyb, wilec słabo kwitnie, coraz częściej myślę o ogromnej ilości pracy, jaka mnie czeka, kiedy wszystko przekwitnie i trzeba będzie opróżnić skrzynki

- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet nie przypominaj..Ehh...Dlatego stawiam właśnie na te roślinki, które mogę zimować..Ale zrywanie pnączy już mi się śni po nocachMagdallena pisze:Nyna76 coraz częściej myślę o ogromnej ilości pracy, jaka mnie czeka, kiedy wszystko przekwitnie i trzeba będzie opróżnić skrzynki![]()

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Moje wątki

Moje wątki
- Amara
- 1000p
No mnie też przeraża PUSTY balkon
dobrze że chociaż
drzewka mam to jakoś tak inaczej będzie
Madziu nasionka dotarły
dziękuje
teraz tylko czekam na wytyczne kiedy wysiewać

drzewka mam to jakoś tak inaczej będzie
Madziu nasionka dotarły

teraz tylko czekam na wytyczne kiedy wysiewać

-
- 1000p
Hejka. Ja ciągle jeszcze przed urlopem... ale juz zaczyna się powoli reisefieber
Oprysk confidor trzeba powtórzyć. Czasem jeszcze podlewałam kwiatki wodą z confidorem.
Amara - pięknie powiedziane: przerasta Cię pusty balkon

Oprysk confidor trzeba powtórzyć. Czasem jeszcze podlewałam kwiatki wodą z confidorem.
Amara - pięknie powiedziane: przerasta Cię pusty balkon