Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Zebys Ty wiedziala ile ja takich basalkow zabilam ;:202 Ale będę probowac. moze w koncu kiedys sie uda odhodowac jakies. Moje dendobrium w tym roku zaszalalo, wiec bedzie na czym eksperymentowac ;:224 ;:224
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Aniu, przykro mi, że pomysł z Dendrobium w sphagnum nie wypalił :cry: Dobrze, że chociaż reanimek dobrze sobie radzi ;:138
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Marto widzę, że prowadzisz jakieś poważne badania naukowe u siebie w domu ;:306 Ty botaniku Ty ;:196

Pati, no szkoda.. liczyłam, że dendrobium się trochę zagęści a tu kiszka ;:224 a maluch ma się rewelacyjnie, już nawet go nie wietrzę.. korzonki 4 powoli bo powoli ale każdy się wydłuża, wychodzi jeszcze piąty i jeszcze jest takie dziwne coś, myślałam, że to mały korzonek ale teraz nie mam pewności, jest tak szpiczasto zakończone.. jak podrośnie to się może coś wyjaśni ;)

Natomiast z Liodoro nie mam takich sukcesów :( w słoiku pleśniał na starych częściach (tego się obawiałam) i znowu stoi w keramzycie i nic.. i listki mu się chyba jeszcze wątlejsze robią..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Kurcze, jak pojawiła się pleśń, to pewnie strzępki były wcześniej, a wysoka wilgotność sprowokowała rozkwit :|

Myślę, że jak miedzian i Topsin nie dają rady, do jednak regularne wietrzenie jest konieczne... Zresztą nie wyobrażam sobie, że roślina w szczelnie zamkniętym pojemniku z wodą miałaby funkcjonować "normalnie", jest to dla mnie jakieś niepojęte :lol:
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moze lepszym wyjsciem byłoby wpuszczenie rosliny na jakies żyłce/ druciku i umieszczenie jej w słoiku nad podłożem a nie na nim i wtedy zakrecenie przykrywki :roll: tak sobie kiedys wymylilam ciekawe czy kiedys bedzie mi dane sprobowac w praktyce ;:173
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kahim ja też tego nie rozumiem, ale skoro maluch ma się świetnie to uznałam, że może w jakiś magiczny sposób to działa :D wiem tylko, że storczyk musi być bardzo dokładnie oczyszczona ze starych elementów.. o otrzymywaniu keiki z uciętych starych pseudobulw na dendrobiach wielokrotnie czytałam, więc uznałam, ze skoro tylu osobom się udaje to może i mnie się powiedzie.. cóż za złudne nadzieje ;:224 ale bogatsza jestem o jedno doświadczenie ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja prawieteściowa też zrobiła ciekawy myk- wstawiła do podłoża dla storczyków ucięty fragment starej psb. Podlewała regularnie wraz z innymi kwiatami ( czyli średnio co trzy dni). I co ciekawe, ten drągal puścił korzenie, a na szczycie ma teraz dwa śliczne i dorodne keiki z korzonkami ;:oj

Sama bym w to nie uwierzyła, ale widziałam na własne oczy ( może później wrzucę fotkę).

Tak więc jednym nie udaje się pomimo mega warunków, a innym nawet kij od szczotki zakwitnie ;:306

Tak czy siak, nowe doświadczenie zdobyłaś i teraz możesz popróbować innych opcji :wink:
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dufin pisze:Marto widzę, że prowadzisz jakieś poważne badania naukowe u siebie w domu ;:306 Ty botaniku Ty ;:196

Pati, no szkoda.. liczyłam, że dendrobium się trochę zagęści a tu kiszka ;:224 a maluch ma się rewelacyjnie, już nawet go nie wietrzę.. korzonki 4 powoli bo powoli ale każdy się wydłuża, wychodzi jeszcze piąty i jeszcze jest takie dziwne coś, myślałam, że to mały korzonek ale teraz nie mam pewności, jest tak szpiczasto zakończone.. jak podrośnie to się może coś wyjaśni ;)

Natomiast z Liodoro nie mam takich sukcesów :( w słoiku pleśniał na starych częściach (tego się obawiałam) i znowu stoi w keramzycie i nic.. i listki mu się chyba jeszcze wątlejsze robią..
Ale przynajmniej ma korzonki. 4 korzonki to dużo. U mnie na korzonki się nie zapowiada u tego agenta w słoiku. No rośnie mu nowy liść... Ale to nie dzięki liściom roślina dobrze funkcjonuje, tylko dzięki korzeniom. Będę czekać, ale zobaczymy. Na razie nic nie pleśnieje, ale wietrzę go raz na 1,5 tygodnia.
Liodoro, cóż. Jest po przejściach. Może taka kolej rzeczy, a później ładnie odbije i będzie wszystko w porządku ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liodoro mam od ..hmm.. kwietnia? ;:306 powinien już współpracować ;:224 co do malucha w słoiku to masz rację, 4 korzonki to dużo, dlatego o niego jestem już spokojna :)

Pożyczyłam aparat siostrze bo im sie zepsuł, mieli jakiś zastępczy ale robił gorsze zdjęcia.. ja natomiast wzięłam sobie ich zastępczy aby móc cokolwiek wklejać tu na forum a on chyba jakiś zdziadziały jest bo w ogóle się nie włącza, podładowałam baterię i nic :(

Kahim ;:oj Twoja teściowa to w ogóle jest dobra agentka ;:306 ale, ze taka obcięta pseudobulwa się ukorzeniła?!

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehee, racja, niezła agentka...
No, ukorzeniła i co ciekawe w momencie wstawienia do podłoża nie miała nawet liści... taki kij od szczotki :;230
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niektórzy już maja tai dar ze tchna w zycie nawet w suchy kij ;:306
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nic.. wybaczcie Kochani jakość fotek, ale mój telefon to naprawdę wynalazek ;:306 a nie mam na tyle cierpliwości by czekać 2 tygodnie z pokazaniem Wam moich nowych współlokatorów :roll: Potraktujcie te zdjęcia jako podglądowe, a gdy aparat wróci do mnie to obstrykam je z każdej strony ;:306

Moja mini z postrzępioną warżką, o której marzyłam od chwili gdy zobaczyłam ja u Pati ;:131 ma tylko dwa kwiatuszki, ale najważniejsze, że już ją mam! ;:138

Obrazek

I Ascocenda Thai Peach, moja pierwsza roślinka z vandowatych ;:138 Storczyk jest po kwitnieniu z uszkodzonymi górnymi listkami, ale nie mogłam się oprzeć tym kwiatom i mam nadzieję, że będzie u mnie zdrowo rosnąć :)

Obrazek

Nie mam niestety zdjęcia kwiatów, bo tak jak napisałam, kupiłam przekwitniętą, ale mam nadzieję, że Arletka się nie pogniewa jeśli pokażę Wam kwiaty na jej zdjęciu ;:131 Arletko jeśli to będzie jakiś problem to napisz proszę a usunę :wink:

Obrazek

jak się na pewno już domyślacie, obie roślinki kupiłam u Arletki i jestem bardzo zadowolona. Wazon równiez nie ucierpiał i jestem godna podziwu :lol: Było tam tyle gazet, że zafascynowana roślinami poszłam pudełko wyrzucić, a mama mi tam jeszcze dorzuciła kopkę śmieci z kosza... a jakieś 3 h później.. OLŚNIENIE! Przecież zamawiałam jeszcze koszyczki! ;:306 Poprułam do śmietnika utopiona po łokcie w śmieciach znalazłam mój zakup ;:131 ;:306 Dziękuję Arletko za gratisową doniczkę ;:196 dokładnie takiej potrzebowałam, ale nie chciałam brać z tych, które odłożyłaś dla siebie ;:131 Dlatego jeszcze raz dziękuję ;:196

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

No pieknie Dufinowa ,pieknie,sliczna ta mini jest.Wandy nie będę gratulowac zeby nie zapeszyc ,moje juz olalam ,juz im nawet w liscie nie zagladam ,mocze ,wieszam ,mocze wieszam i juz :;230 .Oby zdrowo i pieknie rosly ;:304
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu podobno ascocenda i ascocentrum kwitną chętniej niż vanda, więc może nimi się zainteresuj? :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Mam 3 chyba asco ,sama nie wiem ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”