Trawnik woła o pomoc

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2013, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trawnik woła o pomoc

Post »

Witajcie
Szukam u Was pomocy bo mi trawnik schodzi :/ jak widac jest obszerny plac gdzie trawa jest uschnieta przepalona sam nie wiem jaka.
podlewam co 3 dni ze wzgledu na lekka ziemie jak widac pol trawnika jest wmiare zadowalajaca a czesc umiera nie wiem czym jest to spowodowane doradzcie co zrobic zeby znow odzyl
nawozilem polifoksa6 i saletrzakiem po tym zabiegu trawa szybko rosla byla do przyjecia lec po tygodniu znow to samo czyli to co na zdjeciu okolo 2tygodni temu zastosowalem rosahumus - no jak na razie efektow nie widac

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawnik wola o pomoc

Post »

Jeśli gleba jest bardzo przepuszczalna, może okazać się, że za mało podlewania. Podczas letniej upalnej pogody na każdy m2 powinniśmy zużyć około 5l wody. Jeśli to nie jest zwykłe wysychanie, a niektóre plamy na to wskazują, możliwe że jest to choroba. Czerwoną nitkowatość traw pojawia się na trawnikach nisko i często koszonych, po deszczowych okresach, trawnikach mało nawożonych. Jednokrotne nawożenie do tego momentu oraz zastosowanie rosahumus to zdecydowanie za mało dla trawnika intensywnie użytkowanego. Nawozimy najlepiej raz w miesiącu, jeśli trawę kosimy raz w tygodniu( wysokość koszenia to 3-4 cm). Dawka to 2 kg nawozu na 100 m2 trawnika nawozu tj. YaraMila Complex.
Rosahumus nie jest typowym nawozem, nie da efektu jaki daje zastosowanie polifoski. Zastosowanie rosahumus może skutkować zmniejszeniem stosowanych dawek nawozów mineralnych na trawniki często koszone.
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

sam nie wiem czy za malo czasem leje i co dzien (synek lubi bawic sie woda wiec lejemy czasem i co dzien) ale faktycznie ziemia jest typowo nadwodna - piaseczek sypki jak mokry wyglada ladnie. na pewno daje dawke wieksza niz 5l na m2.
Co do koszenia kosze zawsze na wys 4cm-taki opis widnieje na kosiarce i nigdy nei ksoze mokrej trawy. Kosze raz w tygodniu.
co do nawozenia to zle chyba napisalem od czerwca poszlo 30k polifoski i 15kg saletrzaka trawy jest 4-5arow. i zostala resztka sypalem zawsze jak widzialem ze cos slabiej trawa rosnie. a teraz nie wiem co kupic zeby odzywic trawke
Kiriataim
50p
50p
Kontakt:

Post »

Proszę prześlij zdjęcia makro lub lepsze zbliżenie uszkodzonej trawy. Bardzo duże to nawożenie jeśli od czerwca. Powiedz proszę, kiedy był zakładany trawnik? Czy poza nawożeniem wykonywałeś w tym roku inne zabiegi typu oprysk?
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jutro zrobie i wstawie. rok temu zakladany. jedynie wrtykulacja maj/czerwiec i grabienie 2 tyg temu
Kiriataim
50p
50p
Kontakt:

Post »

Sprawdź w poradniku http://www.hortnas.pl/download/hortnas_poradnik.pdf choroby (od strony 32). Zwróć uwagę na cechy rozpoznawcze.
Życzę powodzenia
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

http://www.wrzucajfotki.pl/di-XAMWUVDW.jpg
http://www.wrzucajfotki.pl/di-1E26LT9U.jpg
http://www.wrzucajfotki.pl/di-2FWW4A2P.jpg
http://www.wrzucajfotki.pl/di-5YM2ZNY9.jpg
http://www.wrzucajfotki.pl/di-XXV11QL9.jpg

Nie wiem czy foto nie beda przeklamywac ze wzgledu na obfity padajacy deszcz. Z teog poradnika ja wybralem rizoktonioza czy celnie nie wiem ;:223
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Szukanie na siłę choroby :? Ten trawnik pięknie wygląda zważywszy na lekką glebę i środek lata.Naturalnym jest o tej porze roku spowolnienie wzrostu, te suche placki są spowodowane niejednorodnym podłożem i wilgotnością.Lepiej ma się trawnik tam gdzie jest więcej cienia, w słońcu MUSI w takich temperaturach go przypalić.Zmieni się pogoda i wszystko wróci do normy, jeśli nadgorliwym nawożeniem nie zabijesz tej trawy.Odpuść trochę :wink:
Kiriataim
50p
50p
Kontakt:

Post »

Podczas upałów, najmocniej zaznaczaj się różnice w podłożu, na którym został założony trawnik i na zdjęciach to widać. Również na zdjęciach widoczne są niewielkie plamy, które wskazują na drugą przyczynę uszkodzenia( niewielkie plamy otoczone ładną zielona trawą). Psy pozostawiają takie pamiątki na trawniku i patogeny.
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

piesek jest ale piesek i on podsikuje raczej obrzeza dziallki. to doradzcie jakim nawozem traktowac ta trawke zeby go utzymac w ladnym stanie i kolorze
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja odkąd stosuję polifoskę rolniczą jestem z wyglądu trawnika zadowolona.W zeszłym roku sypałam wiosną i jesienią.Wiosna dałam w tym roku troszkę saletry, a teraz planuje jeśli będzie chłodniej znów polifoskę i tak zostanie na zimę.Godzę się z tym, że środku lata trawa hamuje wzrost i nie 'meczę' jej nawozami azotowymi, a jedynie podlewam na tyle by zbytnio nie wypaliło.
hester
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Trawnik woła o pomoc

Post »

A taki nawoz maxi 40\40\40 podobno dziala bardzo ladnie trawa az bordowa i socysta cena chyba tylko zaporowa 3kg za 100zl
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Post »

Jak są upały duże, to tak po prostu się będzie działo. U mnie co roku w jednym miejscu w najgorętszym okresie trawa przysycha. I nie pomoże tu nawet najdroższy nawóz. Można lać dużo wody żeby zniwelować trochę skutki, ale jak ma przysychać to będzie przysychać
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27

Post »

hester pisze:A taki nawoz maxi 40\40\40 podobno dziala bardzo ladnie trawa az bordowa i socysta cena chyba tylko zaporowa 3kg za 100zl
Ja ekspertem się nie czuje ale uważam,że na tą porę roku,taki wysoki skład,zwłaszcza azotu to nie jest dobry pomysł.Z rad niestety już niewypowiadającego się na tym forum ogród 2000 pamiętam,że teraz raczej PK,bez azotu,lub z niewielką ilością.
Ewka
Piioterr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2013, o 13:55

Post »

Rok temu na wiosnę postanowiłem nadać swojemu trawnikowi kształt, gdyż pod drzewami trawa była bardzo rzadka i w ogóle. W tym celu podciąłem dolne gałęzie tuji, a trawie wyznaczyłem granicę kostką brukową. W miejscach gdzie trawa była licha, dosypałem świeży siew.
Trawka się pięknie zazieleniła, rosła lepiej niż stara ale do czasu gdy zaczęła zamierać. Wtedy ponowiłem siew i zasilanie nawozem i po pewnym czasie sytuacja się powtórzyła.
Późną jesienią również posypałem świeżą trawę, lecz wiosną nie było rezultatu. Dosiewałem jeszcze dwa razy, a trawa ciągle ginie.
Posypywałem trawę nawozem z dodatkami środka na mech i innym nawozem.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”