Na słonku, nawet róże mają jaśniejsze płatki.
To normalne.
Mam zastrzeżenia do pierwszej diagnozy sosna oścista zawsze ma żywiczne kropki po tym poznajemy ten gatunek. Co innego zasychanie igieł, ciężki to gatunek do prowadzenia w donicy, nie lubi częstego podlewania, długowieczna (kocha wolność). Być może nie wykształciła w donicy odpowiedniego systemu korzeniowego.hanka55 pisze:1. Stawiam na ochojnika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=ochojnik
2. przymrozeku mnie też
3. Masz rację
4. Rozmnaża się
Prawdopodobnie osnuja sadzonkowa (Itycorsia hieroglyphica). Literatura zaleca opryski preparatami o działaniu kontaktowym np.: Talstar 100 EC 0,05%.ewa_c11 pisze:Moje pytanie dotyczy tego paskudztwa na kosówce. Jakiś miesiac temu zauwazyłam, ze młode pędy zaczęły brązowieć, na gałązce pojawiły się takie drobne koraliki (mysie mikro odchody...)o konsystencji i kolorze spróchniałego drewna, pozlepiane ze soba i do gałazki czyms w rodzaju pajeczyny.
Mam wrażenie, że paskudztwo to działa podobnie jak ochojnik - z zaatakowanej gałazki nie mogą wyrosnąc igiełki, tylko na szczycie pędu wyrasta niewielka miotełka. Proszę o podpowiedź co to jest i czym wytłuc.
![]()
![]()
Prawdopodobnie jakieś oglebowe choróbsko grzybowe. Proponuję podlać roztworem Barvo 500 SC w stężeniu 0,2% lub Previcur 607 SL w stężeniu 0,15-0,30% w ilości 2-4L na roślinę.kozlowa pisze:![]()
Witam,
Znów mam problem i będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.. Po pierwsze: czy wiecie może co to za odmiana? Wiem tylko, że to cyprysik...zdrowe gałązki są niebiesko-zielone... Po drugie: część gałązek usycha (jak na zdjęciach) - co to może być? jak im mogę pomóc? ratujcie...
pozdrawiam,
Agnieszka