W foliaczku ( dużo tych zółtych poczków z dwóch ostatnich zdjęć pousówałem - do zdjęcia znalazłem tylko 1)

Zastanawiam się co takiego się zmieniło, że Topsin przestał się nadawać do gruntu. Nie jest to nowy preparat. Mam przed sobą książkę " Ochrona Roslin Ogrodniczych " z 1979 r i już wtedy Topsin był polecany do ochrony np ogórków w gruncie. Skoro można opryskiwać nim inne rośliny tak rolnicze jak i sadownicze więc o co tu chodzi. Moim zdaniem nie chodzi ani o toksyczność, ani o degradację ani o skuteczność lecz powód jest czysto komercyjny.buczonet pisze:
Tak mam napisane na ulotce która była w pudełku!
Dokładnie pisze tak "Pomidory(pod osłonami)"
Na tej stronie na której mi podałas też pisze że "pod osłonami"
Już tu kiedyś pisałem co najmniej raz o przyczynach opadania zawiązków i kwiatów. Już nie chodzi o to by nie klepać jak papuga ale przyczyn jest tyle, że nie sposób jednoznacznie wskazać jedną, tą właściwą. Jeśli jest nią SzP pryskaj co jakiś czas nowo rozwijające się grona kwiatowe Topsinem. Reszta to jest sprawa temperatury wilgotności , nawożenia i inercji kwiatostanów.marcinek123 pisze:W foliaku i gruncie pąki kwiatowe robią się zółte i odpadają. Również kwiaty co przekwitły się trzymają (nie wiem jak to się nazywa) tam gdzie ma być pomidorek - po prostu pomidor nie rośnie i nie spycha tego okwiatu.
Co jest za przyczyna a może mają jakąś chorobę?
No to jeśli takie kryterium przyjąć, to Miedzian powinien już dawno zniknąć nie tylko z gruntu ale i z półek sklepowychmonika pisze: jest nagminnie nadużywany,
Jeśli te jasne plamki są wokół szypułki to jest brak potasu lub ograniczone jego przyswajanie. Jeżeli plamy są w innych częściach owocu jest to niedobór wapnia.zb_szek_ pisze:Witam
Proszę mi doradzić czy można prysnąć cytrynianem wapnia wraz z saletrą potasową. Wczoraj zerwałem jeden pomidorek z SZW i zauważyłem również braki potasu na owocach - słabe wybarwienie owoców, takie nierównomierne, żółte twarde plamki.
Bardzo dobry artykuł, Moniko. Myślę, że nasz kolega go zrozumiał i wyciągnie wnioski.monika pisze:buczonet zajrzyj, po prawej, i poczytaj http://www.agrisupportonline.com/Articl ... ulders.htm
ordzewienie skórki czy jakoś tak
..............................