Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

;:oj ;:oj piękne ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Janeczko moje dendrobium samo wygląda jak keiki ;:306 a kupiłam je właśnie jako "szczepke" na allegro.. Po kwitnieniu chyba powinien wypuszczać nowe przyrosty prawda? ;:218
Kasia no bo jakoś sobie tego nie wyobrażałam ;:131
Marto dziękuję i Tobie ;:196

Jestem szczerze zakochana w tym dendrobium.. wiem, że kolor ma dość typowy ale wielkość kwiatu, falbanki, kolorowy środek, cały pokrój rośliny zachwyca mnie ;:167
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Bo Dendrobia sa zachwycajace wiec nie dziwie sie ,ze jestes zakochana.Teraz mi sie przypomnialo ,ze w pierwszym watku wkleilas fotke jak je kupilas jak ma kwitnac.A my wszyscy zaklady robilismy ;:306

A nie ,to Dendr.Phalaenopsis bylo ;:223 .Ale podobne ;:306
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Powalajace jest to dendrobium ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu nie, nie... fotke wkleiłam Dendrobium phalaenopsis jak ma kwitnąc.. miało być kremowe a wyszło zielone ;:224 natomiast D. nobile było niespodzianką bo kupiłam je nie znając koloru :)

Alicjo ja również jestem oczarowana, cały czas zaglądam do niego za firankę ;:306 swoim pokrojem przypomina mi storczyka Promenea jest takie niziutkie a kwiatki przedzierają się między listkami :D Chyba zacznę zdradzać falki z dendrobiami ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Gratuluję pięknego kwitnienia u Dendrobium ;:138 ;:138 ;:138
Piękne kwiatuszki ;:138 i cieszę się, że mają kolorowy środek tak jak chciałaś ;:138
Ślicznie wygląda takie kwitnące maleństwo ;:224
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Kurcze, nieźle ;:oj
A ja jakoś tak zawsze omijałam dendrobia... Chyba czas o zmienić :wink:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,takie dendrobium jak spotkam to na pewno kupię bo do tej pory takich jeszcze w marketach ani w sklepach ogrodniczych nie spotkałem-jest ekstra ;:215
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdzia dziękuję, jego środek mnie hipnotyzuje ;:108 jak na swoje pierwsze Dendrobium, jestem nim oczarowana.
Kahim mnie tez długo nie pociągały ale później zobaczyłam jak obficie mogą kwitnąć i jak ładnie wyglądają takie rozrośnięte, że postanowiłam nabyć jedno "z ciekawości" co do nowego gatunku ;) Chętnie teraz zwiększyłabym ich liczbę :lol:
Arku dziękuję za miłe słowa.. Ja wprawdzie widzę dużo białych w sklepach ale z jasnym środkiem, wygląda to troszkę mdło, dlatego marzyłam o jakimś kontrastującym kolorku. Nie ma szału, ale jestem zadowolona ;:333 Pierwsze Dendrobium było na próbę a przy kolejnych mogę już wybrzydzać co do koloru :D

A u mnie.. hmm.. zauważyłam, że moja wątła Cattleyka wypuszcza chyba mały przyrost.. Podobno zwykle tak jest, że psb tworząc nowy przyrost już nie "bierze się" za kwitnienie, więc jest dokładnie tak jak mówiła Baryczka, moja roślinka najpierw skupiła się na wytworzeniu korzonków, a teraz na przyroście, zupełnie ignorując fakt, że mogłaby kwitnąć ;:224 widocznie jest za słaba, one podobno źle znoszą podziały a ja taką właśnie roślinkę kupiłam. ;:204 No cóż.. kwiatów prędko nie zobaczę, ale nowy przyrost to zawsze jakaś oznaka życia i wzmocnienia rośliny, więc może gdy ten podrośnie doczekam się kwiatów ;) Czy Wasze Cattleye też dostają ciemnych przebarwień od słońca na liściach? Moja stoi na zachodnim balkonie a ma takie ciemne plamki, co mnie dziwi, bo ponoć lubią jasne stanowiska a ona i tak stoi w półcieniu, w gąszczu innych roślin.

Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Gratuluję nowego przyrostu na catleyi :tan moja jakiś brązowych plam chyba jak Twoja od słońca dostała już mi sił do Niej brakuje ;:124
A co do dendrobium piękne takie kremowe z ciemnym środkiem ;:oj ;:167
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Aniu, fajnie, że będziesz miała nową psb ;:333
Moja cattleyka stoi na południowym balkonie i czasem pada na nią światło bezpośrednie a mimo to nie ma czarnych kropek na liściach. Czytałam, że tak się może rzeczywiście robić, ale wydaje mi się, że może to też zależy od światła vs wilgotność (moja stoi w wielkiej osłonce z wodą). może podwyższ jej wilgotność i sprawdź, czy się nowe plamki nadal pojawiają

Powodzenia i jeszcze raz gratuluję kwiecistego dendrobium ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiki Twoja Cattleya przy mojej wygląda bardzo dorodnie i zdrowo ;:108 Moja to taka bida z nędzą, więc cieszy mnie choćby nowy przyrost, może powoli wyjdzie na prostą i kiedyś zakwitnie :)

Kahim hmm.. może masz rację, ale nie wiem czy wilgotność się w jakiś sposób podniesie, bo to balkon, więc wszystko szybko ucieknie :) Tak mi się wydaje.. Wepchnęłam ją troszkę głębiej w kącik, więc może coś jej się poprawi. Myślę, że w takim gąszczu roślin wilgotność i tak jest troszkę większa, tym bardziej, że na balkonie stoi dużo wiader z wodą :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak.. jak pożyczyłam aparat siostrze, tak nagle zaczęłam dostrzegać "nowości" u moich storczyków ;:224 Także z góry wszystkich przepraszam za jakoś fotek i proszę nie regulować monitoroodbiorników ;:306

To mi wygląda na basalka, ale dziwi mnie to bo storczyk jest bardzo dorodny i silny, ma dużo ogromnych liści, jeszcze wypuszcza nowego listka i sporo korzeni. Fakt, że te z wierzchu są brzydkie od twardej wody, ale to chyba nie jest powód by się od razu rozmnażać :shock:

Obrazek Obrazek

A to moja mini zmaltretowana przez słońce ;:144 Pisałam Wam o tym, ze na dwa dni przestawiłam ją z półki na parapet okna południowego licząc na to, że "cieplejszy klimat" zmobilizuje ją do wypuszczenia pędu a tymczasem.. sparzyło jej listka. Co ciekawe mama ponoć opuściła nawet rolety w moim pokoju, więc nie rozumiem czemu go tak "popieściło" ;:204 Listek na początku wyglądał lepiej, ale z czasem plamy jakby się rozlały po całości. Nie wiedziałam czy usuwać liścia czy nic mu nie grozi, wszak to przecież nie jest żaden wirus.. ;:218 więc zostawiłam aby sam opadł, może roślina coś jeszcze z niego wyciągnie.. teraz to się dopiero pyrtek obrazi i nie będzie chciał kwitnąć ;:224

Obrazek

Niebawem pochwalę się Wam moim młodym Phal. corningiana, które zamówiłam jakiś czas temu a dostałam omyłkowo inną roślinę :wink: Paczka ponoć już wysłana..

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Patrz ,ja mam identyczna sytuacje z tym basalkiem ,storczyk piekny ,korzenie piekne , nowe liscie ida jak burza jeden po drugim i basal keiki.I tez juz nic z tego nie rozumiem ;:131
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja nie wiem.. to ten białas który tak obficie mi kwitł i u którego kwiaty dość szybko zaczęły opadać, ale to raczej na skutek częstego przestawiania. Na pewno wymaga przesadzenia, ale póki co muszę domówić podłoże i większą doniczkę w razie gdybym miała problem z upchaniem korzonków do 12 cm. Wtedy będę mogła mu wnikliwie zajrzeć w korzonki ;:204 zastanawiam się tylko czy mogę przesadzić pomimo basalka?

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”