deissy
Jeżeli jest twardy pełny strąk to dobry do zrywania .
Ja mrożę ugotowany bób , a jeżeli chodzi o fasolkę to do mrożenia i do słoików szeroka mamut się nie nadaje bo za miękka.
Nie mrożę bo lepsza ze słoików, tylko trzeba gotować 2 godziny
szperałem po necie, ale nie znalazłem info jaki czas do plonowania ma ten Luz de Oto?oprzemek1136 pisze:Sprawdziłem i z moich notatek wynika, że Dragon potrzebuje 75-80 dni. Jako jedyna odmiana do wysiewu w lipcu jest polecana odmiana Luz de Otono.
Jakie miała nasiona? małe tak jak piszą? mączne bardzo?przemek1136 pisze:Miałem ją w zeszłym roku.
Tak sie zastanawiam co by to podkiełkowanie miało dać o tej porze roku.przemek1136 pisze:Może podkiełkuj nasiona?
Jedynie gdzie go można obecnie kupić to w hiszpańskich sklepach internetowych po 8? :-/przemek1136 pisze:Luz de Otono to chyba najwcześniejsza odmiana z dostępnych na rynku
To rozumiem.przemek1136 pisze:Podkiełkowanie nasion sprawi, że będziesz miał szybsze wschody (chodzi o skrócenie czasu produkcji)
O wciornastkach muszę doczytać. dziękiprzemek1136 pisze:no i w uprawach jesiennych problemem mogą być mszyce i wciornastki.
Dam sobie spokój z wysadzaniem w tym sezonie, gdyż dopiero dziś dotarły nasionaprzemek1136 pisze:Jeżeli jesteś w stanie zapewnić optymalną wilgotność gruntu to nie będzie różnicy ale gdyby były problemy z podlewaniem to chyba jednak lepiej w domu.
W moim przypadku to trudno nawet mówić o areale.przemek1136 pisze:Nie wiem o jakiej ilości nasion/areału mówimy ale ja na niewielki areał produkuję sobie rozsadę.