Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Zrobimy inaczej. Masz do wyboru : saletrzak, saletrę amonową, mocznik a ostatecznie saletrę wapniową.A co z tego uda Ci się kupić dasz znać i przeliczymy.
polac a ZCH SIARKOPOL takich rzeczy nie produkuje?
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
karr-km szczerze to nie wiem co Siarkopol obecnie produkuje, jednak nadkładanie ponad 30 km żeby kupić jedną rzecz chyba nie ma sensu ;)
No, a co do zakupów to dodzwoniłem się do w/w sklepu i posiadają saletrzak, saletrę amonową oraz wapniową, jednak co mnie "przeraża" to, że jak piszesz forumowicz potrzeba mi na jedną miarkę 8-5 dkg, a w sprzedaży oferują w opakowaniach 2-5 lub 3-5 kg, więc zastanawiam się co ja z resztą tego zrobię i czy po prostu nie przeinwestuję, bo fakt zapomniałem zapytać o cenę
edit: a czy jeśli zakupiłbym coś takiego jak "azofosca" i wymieszał w odpowiednich proporcjach, zdało by to egzamin?
No, a co do zakupów to dodzwoniłem się do w/w sklepu i posiadają saletrzak, saletrę amonową oraz wapniową, jednak co mnie "przeraża" to, że jak piszesz forumowicz potrzeba mi na jedną miarkę 8-5 dkg, a w sprzedaży oferują w opakowaniach 2-5 lub 3-5 kg, więc zastanawiam się co ja z resztą tego zrobię i czy po prostu nie przeinwestuję, bo fakt zapomniałem zapytać o cenę

edit: a czy jeśli zakupiłbym coś takiego jak "azofosca" i wymieszał w odpowiednich proporcjach, zdało by to egzamin?
Pozdrawiam Kamil
Nie bardzo rozumiem o co biega. Saletrzak jest w opakowaniach 2 kg . Co zużyjesz to zużyjesz resztę możesz wykorzystać do nawożenia pogłównego np roślin kapustnych oraz startowego wszystkich rozsad. Jeśli nawet zostanie Ci na przyszły rok to nic się z nim nie stanie.
Swoją drogą znów się kłania dziwna mania pytania po fakcie. To kupując ten obornik granulowany nie martwiłeś się co z nim zrobisz?. Podejrzewam, że jest on droższy niż saletrzak.
Teraz wpadłeś na pomysł z Azofoską , która jest relatywnie droższym nawozem niż saletrzak.
Namnożyło się teraz na rynku multum różnych magików, co potrafią nawet g..no zamienić na złoto . Poza tym nie wiem skąd Wy bierzecie te magiczne nawozy ?. Ja bym musiał chyba całe województwo zjechać, żeby kupić nawozy , które stosują niektórzy forumowicze.
Swoją drogą znów się kłania dziwna mania pytania po fakcie. To kupując ten obornik granulowany nie martwiłeś się co z nim zrobisz?. Podejrzewam, że jest on droższy niż saletrzak.
Teraz wpadłeś na pomysł z Azofoską , która jest relatywnie droższym nawozem niż saletrzak.
Namnożyło się teraz na rynku multum różnych magików, co potrafią nawet g..no zamienić na złoto . Poza tym nie wiem skąd Wy bierzecie te magiczne nawozy ?. Ja bym musiał chyba całe województwo zjechać, żeby kupić nawozy , które stosują niektórzy forumowicze.
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
Wychodzę z założenia, że "kto pyta nie błądzi". Granulat kupiłem pod brukuły i z racji jego ilości pomyślałem o pomidorach. Spytałem czy i jak go użyć, bo jestem totalnym laikiem w tych sprawach i jest to pierwszy sezon z własnym ogrodem, więc nie wiem jeszcze wszystkiego co i jak
Pod brokuły zasugerowali mi granulat, Ty podpowiedziałeś jak go użyć do pomidorów, za co jestem wdzięczny, jednak przez problemy z nabyciem składników wolę popytać np o azofoscę, żeby ewentualnego błędu nie popełnić... ot i tak to widzę jako laik w temacie.
Tak więc jeszcze raz dziękuję za pomoc
Ps. po jakim czasie od podlania sugerowanym wcześniej roztwoerm można sadzić pomidory?
Edit: żeby już nie powielać postów, jeszcze raz powiem dzięuję za pomoc jeśli chodzi o odpowiedź poniżej

Tak więc jeszcze raz dziękuję za pomoc

Ps. po jakim czasie od podlania sugerowanym wcześniej roztwoerm można sadzić pomidory?
Edit: żeby już nie powielać postów, jeszcze raz powiem dzięuję za pomoc jeśli chodzi o odpowiedź poniżej

Pozdrawiam Kamil
Od razu możesz sadzić.
Mam problem , jakiś tydzień temu mimo moich zakazów ojciec sypnął pod krzaki saletre wapiową nie czytając nawet ulotki na opakowaniu . Wczoraj zauważyłem że coś się dzieje z papryką , na pomidorach nic nie zauważyłem . Wg dawkowania powinno się dać max 6gram na litr przy czym ja podlewam 0,5l pod krzak (papryka chili) więc max 3gramy pod krzaka . Natomiast starszy sypnął 10-15gram pod krzak .
Zdjęcie przedstawiające prawdopodobnie "spalony ?" krzak i zdrowy
http://imageshack.us/a/img194/5551/paprykasaletra.jpg
Opakowanie saletry

Pytanie czy to od tego czy coś innego ?
Zdjęcie przedstawiające prawdopodobnie "spalony ?" krzak i zdrowy
http://imageshack.us/a/img194/5551/paprykasaletra.jpg
Opakowanie saletry

Pytanie czy to od tego czy coś innego ?
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Saletra wapniowa rzadko powoduje oparzenia liści. Ostatnio czytałam, że nadmierne nawożenie azotem sprawia, że roślina ma zablokowane pobieranie potasu przez korzenie. I wówczas liście przebarwiają się na żółtozielony kolor i stają się drobniejsze, rośliny wytwarzają mało pędów bocznych, a zawiązane owoce słabo rosną.
Mam na imię Ilona...
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Chciałbym zasilić rzędowo obornikiem bydlęcym już posadzone ogórki, pytanie tylko czy to ma sens?
Odstęp między rzędami ogórków wynosi jeden metr, więc pytanie czy wkopanie obornika po środku, czyli w odległości 50 cm od rzędu ogórków ma sens.
A może lepiej wkopać koło każdego krzaczka, tak zaraz obok po garści obornika?
Odstęp między rzędami ogórków wynosi jeden metr, więc pytanie czy wkopanie obornika po środku, czyli w odległości 50 cm od rzędu ogórków ma sens.
A może lepiej wkopać koło każdego krzaczka, tak zaraz obok po garści obornika?
Pozdrawiam, Jacek
- Lhuna
- 10p - Początkujący
- Od: 30 kwie 2013, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam podzielić się z wami swoją radością 
To mój szósty rok z malutkim warzywniakiem, jednak dopiero w tym roku udało mi się wszystko dobrze zaplanować, przemyśleć i wykonać, w związku z czym jestem przeszczęśliwa.
Mam tylko osiem grządek o długości ok. 6m nawiezionych rzędowo, co stanowi 3/4 powierzchni ogródka.
Udało mi się zebrać już jeden rząd fasolki, obecnie rośnie tam kapusta chińska jako poplon, dziś zebrałam 5 kg ogórków (po czterodniowej nieobecności w domu), dojrzewają pomidory, kolejna fasola czeka, cukinie..
Nigdy nie sądziłam, że zdołam tyle sama wyhodować i w dodatku jakoś ogarnąć (=włóknina pod połową ogórków, na ścieżkach, pod cukiniami i fasolą) ten kawałek ziemi.
Niestety, zwykle warzywniak kończył się dla mnie w czerwcu, kiedy sałata wybijała w pędy kwiatowe i wesoło zakwitała Królowa Rzodkiewka. Na pewno to też kwestia tego, że dzieci troszkę (7 i 5 ) mi urosły i z wielką chęcią pomagają, mają własne grządki itd.
Niemniej jednak bardzo Wszystkim dziękuję, bo to przede wszystkim efekt czytania FO przez pół zimy

To mój szósty rok z malutkim warzywniakiem, jednak dopiero w tym roku udało mi się wszystko dobrze zaplanować, przemyśleć i wykonać, w związku z czym jestem przeszczęśliwa.
Mam tylko osiem grządek o długości ok. 6m nawiezionych rzędowo, co stanowi 3/4 powierzchni ogródka.
Udało mi się zebrać już jeden rząd fasolki, obecnie rośnie tam kapusta chińska jako poplon, dziś zebrałam 5 kg ogórków (po czterodniowej nieobecności w domu), dojrzewają pomidory, kolejna fasola czeka, cukinie..
Nigdy nie sądziłam, że zdołam tyle sama wyhodować i w dodatku jakoś ogarnąć (=włóknina pod połową ogórków, na ścieżkach, pod cukiniami i fasolą) ten kawałek ziemi.
Niestety, zwykle warzywniak kończył się dla mnie w czerwcu, kiedy sałata wybijała w pędy kwiatowe i wesoło zakwitała Królowa Rzodkiewka. Na pewno to też kwestia tego, że dzieci troszkę (7 i 5 ) mi urosły i z wielką chęcią pomagają, mają własne grządki itd.
Niemniej jednak bardzo Wszystkim dziękuję, bo to przede wszystkim efekt czytania FO przez pół zimy

- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to gratuluję plonów i życzę powodzenia w kolejnych uprawach!
Pozdrawiam, Marta.
Korzystając z tabeli:
Nawóz % azotu (N) % fosforu (P2O5) % potasu (K2O) % wapnia (CaO) mikroelementy | substancja organiczna
Wióry, mączka rogowa N 10-14 P 4-5 K brak Ca 4,3 mało | 60-80
spróbowałam obliczyć ile użyć na 5mb mączki rogowej /zakupionej w lidlu/, aby dogodzić pomidorom.
Wyszło mi, żeby pokryć zapotrzebowanie na fosfor w 100% potrzebuję sypnąć rzędowo 0,4 kg/m2 = 1,4 kg / 5mb.
Wtedy odpowiednio azotu będzie 230% i 50% wapnia.
Jak zacznę miesiąc przed wysadzeniem to dawka azotu na pewno się zmniejszy. (?)
Nie znalazłam ile w tym przypadku dostarczę magnezu.
Moje pytanie - czy warto będzie sypnąć dolomitem uzupełniając jednocześnie braki wapnia i magnezu?
I dodatkowo siarczan potasu na pokrycie potasu w 100%?
Ewentualnie, np mączką granitową (którą dysponuję po obróbce granitu) - poniżej tabela
Związek chemiczny granit (%)
P2O5 0,2
K2O 5,3
na 1m2 =0,94 kg/m2
Co myślicie?:)
*bardzo możliwe, że popełniłam jakiś babol obliczeniowy:P
Nawóz % azotu (N) % fosforu (P2O5) % potasu (K2O) % wapnia (CaO) mikroelementy | substancja organiczna
Wióry, mączka rogowa N 10-14 P 4-5 K brak Ca 4,3 mało | 60-80
spróbowałam obliczyć ile użyć na 5mb mączki rogowej /zakupionej w lidlu/, aby dogodzić pomidorom.
Wyszło mi, żeby pokryć zapotrzebowanie na fosfor w 100% potrzebuję sypnąć rzędowo 0,4 kg/m2 = 1,4 kg / 5mb.
Wtedy odpowiednio azotu będzie 230% i 50% wapnia.
Jak zacznę miesiąc przed wysadzeniem to dawka azotu na pewno się zmniejszy. (?)
Nie znalazłam ile w tym przypadku dostarczę magnezu.
Moje pytanie - czy warto będzie sypnąć dolomitem uzupełniając jednocześnie braki wapnia i magnezu?
I dodatkowo siarczan potasu na pokrycie potasu w 100%?
Ewentualnie, np mączką granitową (którą dysponuję po obróbce granitu) - poniżej tabela
Związek chemiczny granit (%)
P2O5 0,2
K2O 5,3
na 1m2 =0,94 kg/m2
Co myślicie?:)
*bardzo możliwe, że popełniłam jakiś babol obliczeniowy:P
Na podstawie wymagań co do składu podłoża dla pomidorów wynikają następujące ilości składników w przeliczeniu na 1 m2 :
azot- 18-24 g
fosfor - 27,6- 36,8 g w przeliczeniu na P2O5
potas- 48-60g w przeliczeniu na K2O
W nawozie najwięcej jest azotu więc wg tego składnika należy wykonać obliczenie. Nawóz zawiera średnio 12 % azotu więc :
24 x 100/12 = 0,2 kg uwzględniając równoważnik nawozowy 0,3 potrzeba 0,2/0,3 = ~ 0,7 kg
W tej ilości jest :
fosforu- 700 x 5/100= 35 gram czyli wystarczająca ilość
Ponieważ potasu jest brak potrzeba uzupełnić 54 g/m2 K2O. Mamy do dyspozycji mączkę bazaltową zawierającą 5,3 % K2O. Potrzeba więc jej :
54 x 100/5,3= ~ 1 kg
Dla każdego początki są trudne
azot- 18-24 g
fosfor - 27,6- 36,8 g w przeliczeniu na P2O5
potas- 48-60g w przeliczeniu na K2O
W nawozie najwięcej jest azotu więc wg tego składnika należy wykonać obliczenie. Nawóz zawiera średnio 12 % azotu więc :
24 x 100/12 = 0,2 kg uwzględniając równoważnik nawozowy 0,3 potrzeba 0,2/0,3 = ~ 0,7 kg
W tej ilości jest :
fosforu- 700 x 5/100= 35 gram czyli wystarczająca ilość
Ponieważ potasu jest brak potrzeba uzupełnić 54 g/m2 K2O. Mamy do dyspozycji mączkę bazaltową zawierającą 5,3 % K2O. Potrzeba więc jej :
54 x 100/5,3= ~ 1 kg
Sztuczka pisze:*bardzo możliwe, że popełniłam jakiś babol obliczeniowy:P
Dla każdego początki są trudne

A ja chciałabym się spytać o nawożenie rzędowe dla ziemniaków , wcześniej forumowicz pisałeś o tym , a ja jestem zainteresowana , chciałabym kilka rządków mieć dla siebie , mam dostęp do kurzego obornika ...czy mógłbyś mi napisac coś więcej , czy nie chcesz setny raz opisywać tego tematu 

Trochę latek wstecz pod warzywami miałem całe 4 ary. Bo to i rodzina większa i więcej sił było.
Miedzy innymi uprawiałem ziemniaki na oborniku. Technicznie to wyglądało prawie analogicznie jak na moich zdjęciach ilustrujących nawożenie rzędowe. Też pod sznurek wykopywałem rowek, na spód obornik w to ziemniaki co jakieś 20-25 cm i zasypywałem. Potem po wzejściu okopywanie i obsypywanie by powstały redliny.
Jest tylko jedno ale. W przypadku kurzeńca należy uważać . Nie za dużo nawozu bo albo ziemniaki nie wzejdą albo będzie nać a nie ziemniaki.
Miedzy innymi uprawiałem ziemniaki na oborniku. Technicznie to wyglądało prawie analogicznie jak na moich zdjęciach ilustrujących nawożenie rzędowe. Też pod sznurek wykopywałem rowek, na spód obornik w to ziemniaki co jakieś 20-25 cm i zasypywałem. Potem po wzejściu okopywanie i obsypywanie by powstały redliny.
Jest tylko jedno ale. W przypadku kurzeńca należy uważać . Nie za dużo nawozu bo albo ziemniaki nie wzejdą albo będzie nać a nie ziemniaki.