Odległość szamba od ogródka z warzywami.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Odległość szamba od ogródka z warzywami.

Post »

Mam pytanie,a na razie nie widzę na forum odpowiedzi, mianowicie, zastanawiam się jaka odległość od ogródka z warzywami musi być do szamba żeby nie miało ono niebezpiecznego wpływu na warzywa... ? Bardzo proszę jeśli ktoś się na tym zna to niech odpowie bo mam z tym ogromny problem.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Re: Odległość szamba od ogródka z warzywami.

Post »

Jeżeli jest szczelne- to jest to obojętne- jeżeli nie jest szczelne i Ci ucieka gdzieś do gleby i to jeszcze od iluś tam lat to i tak po grzybkach bo masz już skażony teren- i to nie tyle chodzi o składniki pochodzenia że się tak wyrażę od ludzkiego ile o zawarte w nich rozmaitego rodzaju detergenty i inne chemikalia :idea: :? chyba ze masz piaszczystą glebę wtedy gleba na powierzchni jest czysta - bo wszystko wędruje w głąb gleby i zatruwasz wody gruntowe-tak czy siak szambo powinno być bezwzględnie szczelne :idea: :| jeszcze lepiej zamontować przydomową oczyszczalnie ścieków :idea: :wink:
Neti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam podobne pytanie; kupiliśmy działkę budowlaną na ktorej stoi już nasz dom. w projecie mamy wpisane szambo ekologiczne i takie chcielibyśmy zrobić. chcemy miec jednak niewielki ogródek warzywny i kilka drzew owocowych. jaka musi być bezpieczna odległość szamba od warzyw i owoców? czy w przypadku takiego szamba można mieć w ogóle warzywa? i czy istnieje jakaś bezbieczny sposób ze ściekami który nie dyskwalifikowałby posiadania ogródka warzywnego?.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Koło szamba nie należy sadzić warzyw , wiesz co tam jest a póżniej chcesz to jeść....... Na zdrowy rozum jak szczelne to owszem nie szkodzi , ale znając życie to szczelne szamba niewielu ma...........
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”