Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża (Hibiscus rosa-sinensis)

Post »

E.... Czym potraktowanych?? :shock: Jedyne z czym mi sie to kojarzy, to moja slowacka kumpela, ktora o uposledzonych mowi "retardowani". Odmianowe sie gorzej ukorzeniaja? Jakos inaczej? Moze sie wychylilam, do tej pory mialam do czynienia tylko z tym moim jednym, kupionym mi przez mamusie w jakiejs kwiaciarni, lat temu... ludzie tak dlugo nie zyja. :wink:

Zdechlaka nie ruszam na razie. Wierzcholki ma chyba suche, w sensie zaschniete, ale zobaczymy. On liscie tez mial zielone, ale szelescily juz i ogonki wielu z nich byly poczerniale i silnie zwezone na jakims odcinku. będę dziada podlewala, pilnowala, spryskiwala i zobaczymy co on zrobi.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Crazydaisy!
Retardanty, to środki chemiczne, które służą do oprysku (też podlewania) roślin. Oczywiście u hodowcy. Dzięki tej chemii rośliny sa skarlone - bardziej kompaktowe, czyli niskie, krępe, mają krótkie międzywęźla, dużo pąków kwiatowych i ...wcale nie chcą rosnąć. Sadzonki z tych kwiatów nie ukorzeniają się chętnie. Często retardantami wzrostu traktowane są hibiskusy. Te stare, dawne odmiany np. czerwony pełny rosną w naturze jak i w mieszkaniach dość mocno i przybierają formę dość dużych krzewów lub drzewek. Natomiast te, co dopiero kupione np. w kwiaciarni są zupełnie inne. Mają zwarty pokrój, kwitną pięknie, pod warunkiem, że po zakupie nie padną.

Odmianowce zakupione u Gommerów nie chcą się ukorzeniać, choć nie wyglądają na skarlone. To sztuczne twory - kultywary uzyskane przez hybrydyzację, rozmnażane głównie przez szczepienie. Ja ich rozmnażanie wegetatywne dawno juz odpuściłam.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Czyli w sumie to tez jakos rosline uposledza. Czy to dziala jakis czas i roslina potem zaczyna rosnac normalnie w domu, czy taka juz zostaje slabo rosnaca? ;:204
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, one się rozkładają. Nie wiem dokładnie po jakim czasie. Niektórzy twierdzą, że po roku, inni, że nawet dłużej.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to daje jakas nadzieje... Czyli po jakims czasie moje hibiscusy beda mogly wygladac normalnie. Masz wiedze! ;:180
Kinga
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Iwonko tyle wiesz o hibkach ;:180 napisz mi prosze,czy zawiazuja nasienniki te Gomerowskie,bo mnie sie wydaje,ze moj to zrobil,i czy jest szansa,zeby nasiona dojrzaly i wykielkowaly ,
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko!
Tak, zawiązują. Jednak u mnie nigdy nie dojrzały do końca. Nie zamierzałam wysiewać i ucinałam nasienniki. Myślę, że możesz spokojnie poczekać i zobaczyć co z tego wyniknie.
Kiedyś hibiskusy były moją ulubioną grupą roślin, mam kilka zwyklaczków i gommerowskich też. Obecnie jakoś już się nimi mniej interesuję.

Podobno szansą na szybszy rozkład retardantów jest pobranie sadzonki i ukorzenienie. Tylko właśnie tu jest problem, żeby one chciały się ukorzenić.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprobuje. Na razie nie ma z czego pobierac, ale jak troszke rusza, a przede wszystkim nie beda mialy pakow kawiatowych, to sprobuje zawalczyc.
Kinga
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanko do bardziej doswiadczonych. Czy jeśli u hibiscusa czesc naziemna uschla, jest szansa ze odbije gdzies od korzeni? Slabszy "umrlak" chyba jest zalatwiony - na glownym "pniu" kora zachowuje sie jak osobna rurka nalozona na patyczek, pod palcami czuc ze odeszla od pienka. Mam wrazenie ze ta czesc rosliny jest martwa, choc galazki pozostaja gietkie.
Kinga
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej jest to mało prawdopodobne.
Teraz pokażę marketowe - kaufalndowe, mocno skarlone, cztli potraktowane retardantami. Od wiosny praktycznie nie rosną. Nie pojawił się ani jeden młody liść. Tylko pąki i kwiaty. Ten cytrynowy jest trochę starszy i z nim jest lepiej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj "normalne"
malinowy
Obrazek

czerwony
Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli raczej nieboszczyk. Smutne. Potrzymam go jeszcze na wszelki wypadek.
Swietne masz kolorki kwiatow! One zaczna rosnac?
Kinga
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Ile dni nasiennik utrzymuje się na roślinie (jeśli nie zostal zapylony) ??
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, te trzy pierwsze nie rosną, tylko kwitną.
Ten cytrynowy delikatnie wypuszcza liście, ale pozostałe tylko pokazują kwiaty.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Obrazek czy beda z tego nasiona?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raflezja, to przykre - manipulacja roslina zatracajaca okaleczaniem, takie skarlanie na sile. Mam nadzieje ze to odwracalne i rosliny potrafia sie pozbierac.

Dorota, hibiscus z wysiewu?? ;:oj A to sie moze dac?? ;:108 ;:108
Kinga
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”